Verhoging AOW-leeftijd terugdraaien

Het is niet eerlijk om de AOW-leeftijd per 2028 te verhogen nu we weten dat Nederlanders minder oud worden, vinden de vakbonden volgens de Telegraaf. Ook al leven mensen naar verwachting een kwart jaar korter dan eerder gedacht, de pensioenleeftijd gaat omhoog naar 67 jaar en 3 maanden. Demissionair minister Carola Schouten wil daar niet aan tornen.

“Draai die beslissing terug”, zegt vakbond CNV. Hun oproep wordt gesteund door vakbond FNV en de Vakcentrale voor Professionals VCP. Ook die vinden dat de AOW-leeftijd de komende paar jaar niet omhoog moet.

Veel verschil

De AOW-leeftijd is in de afgelopen tien jaar gestegen van 65 jaar tot 67 jaar. “We zijn er aan gewend geraakt dat Nederlanders gemiddeld steeds ouder worden. Als dat dan niet meer zo blijkt te zijn, moet je naar de AOW-leeftijd kijken”, zegt het CNV. “Dan kun je zeggen: ’Het is maar drie maanden’, maar er is een grote groep voor wie dat veel verschil kan uitmaken.”

Zwaar beroep

Dat zegt volgens de Telegraaf ook de FNV. “Zeker mensen met een zwaar beroep halen die AOW-leeftijd vaak maar net. Of net niet, dan worden ze arbeidsongeschikt. FNV vindt het onterecht om juist deze groep langer door te laten werken. Die werkt vaak meer dan veertig jaar, maar het is nog steeds niet geregeld dat ze ook na volgend jaar met vroegpensioen kunnen gaan. Dan loopt de zogenaamde RVU-regeling af.”