Oversterfte levert honderden miljoenen op

De overheid bespaart jaarlijks honderden miljoenen euro’s doordat er sinds de coronapandemie tienduizenden Nederlanders meer overlijden dan verwacht. Het CNV wil volgens het AD met dat geld de AOW-gerechtigde leeftijd verlagen, het kabinet dicht er de begroting mee.

Concreet wil de vakbond dat de AOW-leeft in 2028 niet met drie maanden stijgt, zoals de bedoeling is. Patrick Fey, vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar van het CNV, stelt in het AD dat 30.000 extra sterfgevallen jaarlijks een slordige 475 miljoen euro opleveren aan niet- betaalde AOW-uitkeringen. Ervan uitgaande dat de te snel overleden mensen nog tien jaar zouden leven, bespaart de overheid zo zelfs bijna 5 miljard euro. “Dit is een conservatieve schatting, want de extra zorgkosten en toeslagen rekenen we nog niet mee.”

Levensverwachting gedaald

In de gisteren verschenen voorjaarsnota zit eveneens weer een AOW-meevaller vanwege de coronapandemie. Hierdoor daalde de levensverwachting namelijk, waardoor er minder ouderen instromen en dus een beroep op de AOW-uitkeringen doen. Dat scheelt dit jaar ruim 180 miljoen euro en het voordeel loopt op, zodat het kabinet in 2029 alleen al ruim 570 miljoen euro minder aan AOW kwijt is dan eerder geraamd. Toch liet demissionair minister Carola Schouten volgens het AD inmiddels weten niets in het pleidooi van CNV te zien. Het bevriezen van de AOW-leeftijd is veel te duur, stelt ze. Dat kost maar liefst 2 miljard euro per jaar extra.

Aan de afspraken houden

Het kabinet krijgt in het AD steun van Bas ter Weel, hoogleraar economie en directeur van SEO Economisch Onderzoek. Hij ziet niets in het CNV-plan. “Die oversterftebonus is tijdelijk”, stelt hij. “Het bevriezen of verlagen van de AOW-leeftijd werkt veel langer door en kost daarmee beduidend meer geld.” Het pensioenstelsel is bovendien gebaat bij stabiliteit, betoogt hij. “Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over hoe we in Nederland de AOW-gerechtigde leeftijd vormgeven. Laten we ons daaraan houden.’”