Met pensioen, toch doorwerken

Meer senioren lijken de voordelen van het doorwerken te hebben ontdekt, zo komt volgens NRC naar voren uit een recent onderzoek van ABN Amro. In tien jaar tijd is het aantal 67-plussers dat nog werkt verdubbeld. Vorig jaar waren dat er 236.000. Nu is het aantal ouderen in de tussentijd natuurlijk ook toegenomen door de vergrijzing, maar volgens de grootbank is driekwart van die stijging toe te schrijven aan gestegen arbeidsdeelname.

Onder zelfstandig ondernemers is die toename nog spectaculairder: het aantal 67-plussers dat bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven is de afgelopen tien jaar meer dan verdrievoudigd, tot 100.705. Dat zijn zowel zzp’ers die na hun AOW-leeftijd op dezelfde voet doorgaan, als mensen die voorheen in loondienst zaten en daarna voor zichzelf begonnen, licht een ABN Amro-onderzoeker in NRC toe.

Ideale knop om aan te draaien

Het tekort aan arbeidskrachten houdt voorlopig aan. “Tot 2040 neemt de schaarste door de verdere vergrijzing alleen maar verder toe. Daarna neemt het arbeidsaanbod weer langzaam toe, verwachten wij.” Aangezien het verhogen van de arbeidsproductiviteit in Nederland hapert en arbeidsmigratie in het huidige politieke klimaat op weerstand stuit, is inzetten van ouderen volgens de onderzoeker de ideale knop om aan te draaien.

Ouder talent inzetten

Senioren kunnen niet overal makkelijk aan de slag, zegt hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers van de Universiteit Utrecht. Zijn idee: als werkgevers het werk zouden opknippen in stukjes, zouden ouderen de werkzaamheden kunnen uitvoeren waarover de jongere vakmensen zich nu vaak beklagen. „Veel van die taken zijn heel geschikt voor senioren, denk aan administratieve lasten of bijvoorbeeld het rondbrengen van eten in verzorgingshuizen. Dat gebeurt nog maar mondjesmaat, maar daar zie ik echt kansen. Organisaties moeten meer gaan nadenken over het inzetten van ouder talent. Steeds meer AOW’ers kunnen en willen door.”

Vrijwilligerswerk

Wat volgens NRC wel een gevaar kan zijn als 67-plussers massaal aan het werk gaan, is dat hun betaalde werkuren kannibaliseren op het broodnodige vrijwilligerswerk. Op dit moment zijn Nederlanders tussen 65 en 75 jaar de actiefste vrijwilligers, blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Bijna de helft van hen verrichtte in 2022 onbetaalde klussen, bijvoorbeeld bij sportverenigingen, op scholen en in de zorg. Wie gaat dat werk straks opknappen?