Meerderheid nieuw pensioenstelsel

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat in principe achter de invoering van een nieuw pensioenstelsel. Wel zijn er nog allerlei vragen over de exacte uitwerking van het systeem dat vanaf 2022 ingevoerd moet worden.

Ook steun oppositie

Partijen willen bijvoorbeeld weten of de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel voor een groep werknemers geen veel slechtere oudedagvoorziening oplevert. In principe krijgt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid volgens de NOS  steun van de vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SGP. De SP, PVV, 50Plus en het Kamerlid Krol zijn en blijven tegen het nieuwe pensioenstelsel, zo bleek op 14 juli tijdens het in de zomervakantie ingelaste debat in de Tweede Kamer.

Grote en kleine stappen

Het pensioen dat alle werknemers verplicht opbouwen, naast hun AOW, zal in het nieuwe stelsel meebewegen met de beurzen; gaat het goed met de aandelen en andere investeringen, dan krijgen de deelnemers van het fonds een hoger pensioen. Als het tegen zit op de beurzen, gaat het toekomstige pensioen sneller omlaag. De minister zegt begrip te hebben voor alle vragen van de Kamer over de precieze gevolgen van de hervorming. “Er komt nog heel veel wetgeving. We gaan dit in grote en kleine stappen invoeren.”

‘Gepensioneerden de dupe’

In het debat lukte het Koolmees niet om de tegenstanders over de streep te trekken. De SP denkt dat werknemers en gepensioneerden, niet de werkgevers, de risico’s gaan dragen. “We willen geen gokpensioen, maar een solidair pensioen”, aldus de SP. 50Plus denkt dat vooral gepensioneerden die al jaren niet geïndexeerd zijn, opnieuw gedupeerd worden.