Indexatie pensioenen gloort

Miljoenen gepensioneerden mogen na veertien jaar eindelijk indexatie verwachten op hun aanvullend pensioen. Want na jarenlange te lage dekkingsgraden, staan de meeste pensioenfondsen er nu goed voor, zo blijkt uit een uitgebreide inventarisatie van De Telegraaf.

De meeste pensioenuitkeringen zullen dan ook worden verhoogd, is de verwachting van experts: De maatschappelijke druk is groot, omdat het al te lang niet gebeurd is.

Draagvlak onder druk

Dat beaamt Willem Reijn van ouderenbond Anbo. Zijn tip voor de pensioenfondsen: “Gebruik alle ruimte die je hebt om te indexeren. Het draagvlak staat onder druk, maar dat niet alleen: zorg dat gepensioneerden wat in de portemonnee hebben voor moeilijke tijden.”

Fondsen rijk, mensen niet

Reijn: “De overheid heeft zelf een berekening gemaakt dat ouderen zeker tot 5 procent zijn gedaald in koopkracht en dat werkenden er in de afgelopen jaren zeker 20 procent op vooruit zijn gegaan. Dat staat niet in verhouding tot elkaar.” De fondsen zijn rijk, maar de mensen niet, aldus Reijn in de Telegraaf.

Recht op koopkrachtig pensioen

Willem Reijn haalt in de Telegraaf de belofte aan die de overheid heeft gedaan in 2019: ’iedereen heeft recht op een koopkrachtig pensioen’. “Als zij hun belofte niet nakomen, kunnen ze niet verwachten dat mensen staan te trappelen bij een heel nieuw systeem.”

Doekje voor het bloeden?

Of nu de vlag uit kanbij gepensioneerden? Er zijn twee kanttekeningen bij te plaatsen, schrijft Telegraaf-commentator Martin Visser: Allereerst zal voor veel ouderen deze indexatie voelen als doekje voor het bloeden na  koopkrachtverlies op pensioen dat voor velen al opgelopen is richting de 20 procent. Voorts moet nog blijken wat de pensioenfondsen gaan doen. De regels zijn weliswaar tijdelijk versoepeld, maar gaan de fondsen die marges ook gebruiken?