’We zijn te bang voor de dood’

Is het redden van zoveel mogelijk levens in een pandemie de juiste strategie? Nee, zegt oud-hoogleraar Heleen Dupuis. Volgens de medisch ethicus moeten we meer inzetten op kwaliteit van leven en leren om de dood te accepteren.

“Laat ons ouderen rustig thuisblijven en geef de jongeren meer ruimte. Wij ouderen zouden ook minder bang moeten zijn voor de dood”, zegt Dupuis in de Telegraaf. We zijn volgens haar veel te geobsedeerd door de gedachte dat iedereen maar tot elke prijs in leven gehouden moet worden, letterlijk en figuurlijk.

Soms houdt het nu eenmaal op

We moeten volgens de Leidse emeritus hoogleraar “als de donder de groep van rond de 60 jaar vaccineren. Dat is een van de sleutels naar een vrijere samenleving. Maar als het toch eenmaal zover is dat iemand heel ernstig ziek wordt, dan blijft de vraag: wat gaan we doen? Soms houdt het nu eenmaal op. We moeten leren om daarmee om te gaan. Onze eerste angst is doodsangst, dat heeft ook goede redenen, maar niet altijd is dit de juiste reflex in zo’n hoogontwikkelde samenleving als de onze.”

Geef een briefje aan de huisarts

Past Dupuis de principes die zij beschrijft ook toe in haar eigen leven? “Ja, dat vind ik wel. Mijn eerste echtgenoot overleed aan kanker, die heeft zelf de regie genomen. Mijn tweede man leed aan dementie en kon dat niet meer zelf bepalen, maar hij had wel dingen geregeld. Hij en ik dachten hier hetzelfde over. Ik adviseer ouderen om bij de huisarts een briefje af te geven waarin je vaststelt wat je nog wel en wat je niet meer wilt aan behandelingen. En maar hopen dat daarnaar geluisterd wordt.”