Verwerpelijke discriminatie op leeftijd
Er bestaan in een medische behandeling grenzen aan wat er kan en moet gebeuren, en het is normaal om daarbij de leeftijd van patiënten in overweging te nemen. Maar nu horen we opeens een heel ander soort overwegingen, die passen in een beangstigende trend, schrijft Ronald Plasterk in zijn column in de Telegraaf.
Plasterk beschrijft hoe Luyten onlangs in Buitenhof letterlijk zei: “Onze demografie helpt niet bij grote transities. Oudere bevolking stemt vaker conservatief of reactionair. Natuurlijk zijn er ook ouderen die wel stemmen voor een leefbare aarde voor hun kinderen.” Dat is volgens de columnist verwerpelijke discriminatie op leeftijd.
Vrijwillig afzien van zorg ?
Plasterk haalt in de Telegraaf ook Erasmus MC-hoogleraar Johan Mackenbach aan, die schreef: „Zou het niet helpen als er een voorhoede kwam van mensen die vrijwillig afzien van zorg met te groot milieubeslag, en daarmee van pijnvermindering, levensverlenging, zoals er al mensen vrijwillig afzien van vlees en vliegvakanties?”
Euthanasie van overheidswege
Plasterk: “Het idee dat zou moeten worden beoordeeld welke mensenlevens de moeite waard zijn en welke levens beter getermineerd zouden kunnen worden omdat ze in de weg zitten, omdat er ruimte gemaakt moet worden, hoopten we nooit meer terug te zien. Het begint met vrijwillig, maar je bent nog maar een paar stappen verwijderd van euthanasie van overheidswege.”
Totalitaire gedachte
Er is volgens de Telegraaf-columnist een fundamenteel verschil tussen de afwegingen die medici moeten maken of een medische behandeling passend is bij mensen van een bepaalde leeftijd, en het idee dat er te veel mensen zijn, en dat daarom ouderen plaats moeten maken. “Die laatste gedachte is zeer verwerpelijk: ’als je 70 bent of 80 heb je niets te klagen, dan heb je genoeg geleefd, dan moet je ruimte maken voor jonge mensen’. Dat is een totalitaire gedachte, die niet past in een vrije samenleving.”