Uitvaartbranche wil afspraken over AI

De uitvaartbranche wil dat er regels komen die bepalen of overleden personen via kunstmatige intelligentie (AI) digitaal tot leven mogen worden gewekt. Ook is het verstandig om opvattingen hierover vast te leggen in een testament, adviseert branchevereniging BGNU volgens het AD.

Waar liggen de grenzen

De Nederlandse uitvaartbranche heeft weinig tot geen ervaring met de inzet van AI. “De meeste uitvaarten zijn van mensen die technologie vaak niet hoog op hun wensenlijst hebben staan”, zegt de directeur van uitvaartbranchevereniging BGNU in het AD. De sector verwacht dat hier op termijn verandering in komt. “Europa zet de eerste stappen op gebied van AI-wetgeving. Wij pleiten voor restricties in de Wet op de Lijkbezorging. Wij moeten hier snel over nadenken, bepalen waar grenzen liggen en hoe dingen formeel geregeld moeten worden.”

Groeiende trend

Daarbij, zegt de BGNU, is het de vraag of iedereen wel zit op te wachten om na zijn dood terug te keren als chatbot of hologram. Kan een nabestaande dat zomaar doen?  Het AD signaleert een groeiende trend van technologiebedrijven die tools maken waarmee nabestaanden met een overledene kunnen praten.

Spraakassistent

Dat kan bijvoorbeeld via Amazons spraakassistent Alexa, die elke stem na slechts een minuut luisteren kan imiteren. Ook Microsoft toont interesse in het virtueel doen herleven van de doden, door een chatbot te maken die gegevens haalt uit iemands berichten en foto’s op sociale media.