Uitvaart steeds meer in huiskamersfeer
De uitvaartbranche is flink veranderd, schrijft het AD bij het begin van de Week van de Begraafplaats (tot en met 3 juni). Afscheid nemen van het leven wordt duurzamer, persoonlijker en intiemer.
Hoewel na de corona-maatregelen nu alles weer terug is naar het oude, blijkt dat kleinere aula’s of een kamer in huiskamersfeer inmiddels een vaste plek hebben veroverd in veel uitvaartcentra. Maar ook een uitvaart in je eigen huiskamer, tuin of in de natuur is mogelijk.
Natuurbegrafenis populair
Ook speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Zo worden crematieovens op gas vervangen door elektrische ovens. In plaats van stenen monumenten kiezen families voor het plaatsen van herinneringsbomen waar ook de as wordt begraven. Ook de natuurbegrafenis is populair: in zes jaar tijd nam deze uitvaartvorm met 500 procent toe.
Kartonnen zelfbouwdoos
Als je het een beetje natuurlijk wilt houden onder de grond is een kist van onbehandeld, massief hout al een betere optie. Maar het is ook mogelijk om begraven te worden in een kartonnen zelfbouwdoos of een gevlochten mand. Heel vooruitstrevend: een kist van mycelium, bedacht door studenten van de TU Delft. Wat veel mensen niet weten, is dat je helemaal niet hóeft te worden begraven in een kist. Je kunt ook kiezen voor een lijkwade. Deze gewoonte uit de islamitische cultuur was hier vroeger ook heel normaal en is bezig met een comeback.
Angst bespreekbaar maken
Praten over ons einde is nog altijd geen favoriet gespreksonderwerp, constateert het AD. Een death awareness-coach vertelt hoe ze het ongemak en de angst rondom de dood bespreekbaar maakt met onder andere een online videocursus. “Door je bewust te zijn van de dood, sta je uiteindelijk bewuster in het leven. Bewuster van de tijd die je nog hebt en hoe je die wilt invullen.”