Uitvaart nieuwe stijl
De dood mag ook worden gevierd, vinden ‘deathfluencers’. Ze stimuleren mensen anders na te denken over het ultieme afscheid. Met YouTube-cursussen, uitvaartfoto’s op Instagram en doodsdiners, schrijft Het Parool.
Claudia Crobatia is death awareness-coach. Ze geeft online videocursussen, vlogt op YouTube over begraafplaatsen en lanceerde dit jaar het platform alsdedood.nl. Zij wil helpen “helpen de angst en het ongemak rondom de dood weg te nemen” en geeft een online videocursus, De dood voor beginners. Onderdeel van de cursus is het opstellen van een bucketlist en het maken van een death plan.
Foto’s delen
Uitvaartverzorger Iede Hoorn deelt foto’s van uitvaarten via social media, in overleg met de nabestaanden. “In het begin kreeg ik veel kritiek; het zou niet respectvol zijn. Maar dat lijkt te veranderen. Ik heb nu veel volgers op Instagram.”
In eigen hand
Uitvaartverzorger Susanne Duijvestein is auteur van ‘Uitvaart in eigen hand’ zegt dat er steeds meer behoefte is aan natuurlijk begraven. “Instagram zie ik als een visueel moodboard waarop ik laat zien wat er allemaal mogelijk is. De troostende schoonheid van de natuur en het zelf doen staan op dit platform centraal.”
Afscheidswandeling
Florine Schaap, uitvaartverzorger en initiatiefnemer van de Afscheidswandeling. “Al wandelend neem je langs een zelfbedachte route afscheid van de overledene terwijl je luistert naar een persoonlijke audiotour, bijvoorbeeld met muziek en toespraken. Voor corona organiseerde zij Het Diner en de Dood. “Hierbij gaan de genodigden tijdens een diner met elkaar in gesprek over allerlei aspecten van de dood, met gedichten en muziek en meegebrachte voorwerpen.”
Livemuziek
Aisha Krako-Bransen is medeoprichter van Memories Uitvaartmuziek, voor livemuziek op uitvaarten en herinneringsbijeenkomsten. “Alles is mogelijk, van het Ave Maria en black gospel tot het levenslied. Een slechte muziekkeuze op een uitvaart bestaat niet, zolang de familie zich er maar goed bij voelt en het past bij de overledene.”