’De mens kan 150 worden’

Eeuwig leven: het is een droom van velen. Ook al is er medisch steeds meer mogelijk, Russische en Amerikaanse wetenschappers waarschuwen: ons lichaam houdt het na 150 jaar toch echt voor gezien.

De onderzoekers stelden zich de vraag ’hoelang kan een mens leven als die niet geveld wordt door kanker, corona, een hartaanval of een auto-ongeluk?’ Als de meest voorkomende doodsoorzaken buiten beschouwing worden gelaten, blijkt het menselijke herstelvermogen in de loop der jaren toch gestaag af te nemen, schrijft de Telegraaf. Dat “complete verlies aan herstelvermogen” leidt na 120 tot 150 jaar onherroepelijk tot de dood, aldus de wetenschappers in Nature Communications.

Herstelvermogen

“Het lichaam zit mooi in elkaar. Er zijn allerlei mechanismen die ons in leven houden. Soms gaat er wat mis en het herstelvermogen van het lichaam reageert daarop. Als dat vermogen minder wordt, dan is het uiteindelijk op”, vertelt emeritus hoogleraar Dorly Deeg (Amsterdam UMC), die het boek Gewonnen Jaren schreef, in de Telegraaf.

Geen wonderpil

Toch is de mens gefascineerd door onsterfelijkheid. Op zoek naar een wonderpil die ons langer in leven houdt. Maar Deeg betwijfelt of dit wondermedicijn ooit beschikbaar komt.

“Er zijn zoveel mechanismen in het lichaam. Er bestaat niet een pil om alles in goede banen te leiden.” Daarvoor is het lichaam volgens de hoogleraar veel te complex. “Ik denk niet dat we daar als mensheid aan toekomen.”