Luisterend oor na verlies dierbare

Veel senioren treuren in stilte om het verlies van een dierbare, terwijl ze behoefte hebben om hierover te praten. Dat signaleerden vrijwilligers van seniorenvereniging KBO-Brabant, aldus de Telegraaf.  Ze riepen de hulp in van Vereniging leven met dood, die honderden vrijwilligers bijschoolt hoe je rouwondersteuning biedt.

Dikwijls vinden mensen het gemakkelijker om met een ‘bekende vreemde’ te praten, zoals we dit noemen”, zegt deze vereniging. “Iemand die iets verder van je af staat en toch vertrouwd voelt, zoals een vrijwilliger die achter de voordeur komt.”

Veel stille pijn

Dat constateerde ook KBO-Brabant. “Er is veel stille pijn”, ziet beleidsmedewerker Ellen Willemsen in de Telegraaf. “Onze vrijwilligers gaan een gesprek hierover niet uit de weg, maar we merkten toch dat er behoefte was aan handvatten hoe je iemand het beste kunt ondersteunen.”

Workshop gevolgd

Circa 350 vrijwilligers van KBO-Brabant hebben inmiddels een workshop rouwverwerking gevolgd en de reacties zijn volgens Ellen Willemsen positief. “Veel vrijwilligers zijn zelf op leeftijd, hebben hun eigen ervaringen met verlies of denken over hun levenseinde na. Ze zijn nu beter voorbereid als ze bij senioren thuiskomen. Ze kennen de do’s en don’ts van een gesprek over verlies.”

Vrijwilliger heeft tijd

“Al is er natuurlijk geen handleiding; vaak loopt het zoals het loopt”, aldus Willemsen in de Telegraaf. Het belangrijkste is dat je luistert. Dat is meteen het grote voordeel dat vrijwilligers hebben ten opzichte van de huisarts of een psycholoog: ze hebben meestal de tijd.”