Levenstestament populair, ook oorzaak ruzies
Wie regelt mijn zaken als ik dat zelf niet meer kan, door bijvoorbeeld dementie? Nu ouderen langer zelfstandig moeten blijven wonen, maken meer mensen zich daar zorgen over, aldus het AD. Het leidt tot een groeiende vraag bij notariskantoren naar levenstestamenten. In het eerste halfjaar van 2023 werden er 109.000 levenstestamenten geregistreerd en dat is bijna net zoveel als in heel 2018.
Gecompliceerde familieverhoudingen
Volgens arts en kandidaat-notaris Joyce Bouwsma, specialist in levenstestamenten, is dat niet gek. Niet alleen omdat de doelgroep groeit: ook familieverhoudingen worden gecompliceerder. “Er is een groeiend aantal samengestelde gezinnen, met stiefkinderen, halfbroers en halfzussen.”
Meer rechtszaken
Met het aantal aktes stijgt ook het aantal rechtszaken dat erover wordt gevoerd, zo is volgens het AD te zien op de website rechtspraak.nl. Dit jaar werden daar al 29 vonnissen over dit onderwerp gepubliceerd, en dat is nog maar een kleine greep uit het totale aantal.
Geen wettelijke basis
Dat verbaast notaris Aniel Autar niet. Hij was actief betrokken bij de ontwikkeling en introductie van het levenstestament, en volgens hem is het een enorm gemis dat nooit wettelijk is vastgelegd waar zo’n document aan moet voldoen. Volgens Autar wordt een wettelijke basis steeds belangrijker: “We worden steeds ouder, maar daardoor zijn er dus ook steeds meer die niet gezond de eindstreep halen. Die mensen moet je als overheid goed beschermen.”