‘Laat 120 niet het nieuwe 100 worden’

Mogelijk kan een menselijk lichaam dankzij de periodieke vervanging van essentiële onderdelen ooit 150 jaar mee. Maar hetzelfde zal niet gelden voor de menselijke ziel, daarvan is het vermogen tot regeneratie begrensd, schrijft Volkskrant-redacteur Sander van Walsum in een essay in zijn krant. “120 moet vooral niet het nieuwe 100 worden.”

Op een zeker moment voegt het leven niet zoveel meer toe aan wat je hebt meegemaakt, aldus Van Walsum in zijn essay in de Volkskrant. “Dat is geen drukkende gedachte als de dood nabij is. Maar het kan wel een drukkende gedachte zijn als de winter van een mensenleven maar niet voorbijgaat. Uitzicht op een nieuw voorjaar hebben ouderen tenslotte niet. De dood zou niet uitgesteld, maar genormaliseerd moeten worden.” Er zou volgens Van Walsum vrijmoedig en blijmoedig over moeten worden gepraat.

Overledene als stralend middelpunt

“Zelfs na een gelukkig leven – of misschien juist na een gelukkig leven – zou de dood ook best kunnen worden gevierd. Nog voordat het einde daar is, met de overledene in spe als stralend middelpunt. Bij die gelegenheid kan de balans worden opgemaakt van een leven waarvan tot op dat moment slechts tussenstanden konden worden opgemaakt. En als die laatste blik op een mensenleven tevreden stemt, is dat een betere aanleiding voor een feest dan een verjaardag, een jubileum of een huwelijk.”