Dit is onze zomer nieuwsblog van zaterdag 10 augustus 2019

Testament steeds populairder

Nederlanders stellen steeds vaker een (levens)testament op. Volgens de belangenorganisatie KNB van notarissen steeg het aantal afgesloten levenstestamenten in een jaar tijd met dertig procent. Vooral ouderen weten de weg naar de notaris steeds beter te vinden, schrijft dagblad de Stentor. Met die stijging neemt ook de worsteling van notarissen toe over of ouderen met gebreken wel in staat zijn om zelf over de erfenis te beslissen.

Levenstestament vaak met volmacht

‘Een levenstestament is een regeling voor de levensfase waarin je zelf wilsonbekwaam bent’, zegt de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat bij BNR. “Dat hoeft geen volmacht te zijn, maar dat zit er wel vaak in.’ Een jaar of acht geleden is er een door notarissen een akte bedacht, waarin het mogelijk is wensen over vermogen, verzorging en medische kwesties te laten opschrijven. ‘Daar kun je een volmacht aan koppelen.’

‘Bij hitte extra letten op medicijngebruik’

Het gebruik van medicijnen bij hitte is gevaarlijk, aldus de NOS naar aanleiding van de CBS-cijfers over hogere sterftecijfers tijdens de hittegolf vorige maand. Hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert vraagt daar aandacht voor, omdat veel ouderen medicijnen slikken. Hij noemt met name psychofarmaca en plaspillen.

Zorgeloos wonen in rijksmonument 

Pianist Wibi Soerjadi woonde met zijn Disney-figuren op buitenplaats De Wulperhorst. Het landhuis in het groen tussen Bunnik en Zeist wordt nu getransformeerd tot een woonfunctie voor ouderen met een optionele zorgbehoefte, meldt Cobouw. Nieuwe eigenaar is Panta Rhei Real Estate, dat zich richt op ‘hoogwaardig, kwalitatief en duurzaam vastgoed voor de seniorenmarkt’. 

‘Geen examen doen om dood te mogen gaan’

Dagblad BN De Stem sprak met een echtpaar (78 en 74 jaar, 40 jaar samen, geen kinderen) dat al lang nadenkt over een zelfgekozen einde. “Mag ik op een vredige manier sterven en daar zelf een beslissende rol in spelen. Ik hoef toch geen examen te doen bij een dokter om dood te mogen gaan?” De twee zien het liefst distributiecentra waar onder begeleiding van een functionaris uit de sociale sector zelfdodingspillen worden verstrekt. 

‘Samen zorg voor ouderen’

Verzorgende Nancy den Broeder(48) uit Krabbendijke gooit social media in de strijd tegen eenzaamheid, is te lezen in de Bevelander. Met ‘Samen zorg voor ouderen’ wil ze iedereen motiveren om meer naar ouderen om te kijken en eens iets te ondernemen. Op haar Facebookpagina plaatst Nancy artikelen met tips en ideeën.

Gewoon Dordt wil onderzoek woonvormen

De lokale partij Gewoon Dordt wil volgens AD De Dordtenaar onderzoeken welke alternatieve woonvormen er mogelijk zijn voor ouderen, die nog wel zelfstandig kunnen wonen maar thuiszorg of eventueel hier en daar ondersteuning van buren nodig hebben. Als voorbeelden worden gezien Polder Hofje in Anna Paulowna en Stichting Knarrenhof, die in heel het land woongroepen voor zelfredzame senioren bouwt.

‘Lief & Leedstraten’ in Amstelveen

Amstelveen krijgt volgend jaar diverse Lief & Leedstraten waar micro-kredieten beschikbaar worden gesteld om eenzaamheid onder bewoners tegen te gaan en het buurtgevoel te versterken. Lief & Leedstraten zijn in gemeente Rotterdam een succes, aldus AmstelveenZ.nl.

Voorleeslunch in bibliotheek

Elke laatste woensdag van de maand is er vanaf 11.00 uur een Voorleeslunch voor senioren in de bibliotheek van Nieuwegein, meldt de Digitale Stad.“Op deze dag schotelt de organisatie u de mooiste, korte verhalen voor en serveren zij u een kostelijke lunch.”

Rollatorloop in Woerden

Woerden krijgt een rollatorloop. De eerste editie van het wandelevenement, waar mensen met rollator of rolstoel aan kunnen meedoen, is zaterdag 28 september op de atletiekbaan van Clytoneus. Deelnemen is belangrijker dan winnen, benadrukt Samen voor Woerden in AD Groene Hart. Ontmoeten en bewegen: daar gaat  het om.