Dit is onze zomer nieuwsblog van woensdag 31 juli 2019.
Kunt u een dagje zonder steunkousen?
Verpleegkundigen en verzorgenden lopen deze zomer opnieuw op hun tandvlees. Bijna de helft van hen ervaart nog meer werkstress dan vorig jaar, is te lezen in het AD. Wijkverpleegkundigen zoeken naar manieren om rondes korter te maken. “Zo vragen we aan cliënten of ze een dagje zonder steunkousen kunnen. Dat scheelt weer tien minuten per cliënt.” Ook wordt in de zomer geregeld een douchebeurt overgeslagen. ,,We vragen de patiënt dan om zichzelf te wassen.”
Boodschappen doen met Jumbobusje
Brielse ouderen doen deze week voor het eerst met een busje samen boodschappen. Het is een initiatief van supermarkt Jumbo in Brielle die de klanten-op-leeftijd ophaalt en weer thuis brengt, aldus AD Rotterdams Dagblad. Natuurlijk zou Jumbo de boodschappen kunnen thuisbrengen. “Maar het is ook een sociaal uitstapje.” Eerder had Jumbo een taxi-ophaalservice op de donderdagen. Dat bleek zo’n succes dat Jumbo een busje voor acht passagiers heeft aangeschaft.
Met riksja de stad of de natuur in
Een groep vrijwilligers uit Maastricht wil twee riksja’s aanschaffen om ouderen uit de stad mee te kunnen nemen naar buiten. Ouderen komen zelden nog in de stad of in de natuur, constateren de initiatiefnemers van het project volgens dagblad De Limburger. De vrijwilligers zijn op zoek naar sponsors en vrijwilligers.
Opgeruimd Ouder Worden
Personal coach Margot de Hoest uit Hilversum verzorgt in augustus de cursus Opgeruimd Ouder Worden, speciaal voor zestigplussers. Doel: afstand nemen en ruimte scheppen, zodat het (nog beter) mogelijk wordt te genieten van de laatste fase in je leven. Het valt De Hoest (70) op hoe druk ook ouderen tegenwoordig zijn, vertelt zij in het Noordhollands Dagblad. Aan het verwerken van oude emoties komen velen eigenlijk niet toe. “En dat terwijl de rugzak boordevol zit.’’
Zomerontmoetingen senioren
In de zomermaanden organiseren FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Carrefour, Zorggroep Oude Nieuwe Land en de gemeente ontmoetingen voor senioren. Uit een gesprek in het voorjaar met senioren van 65 tot 75 jaar bleek hier behoefte aan, aldus De Noordoostpolder. Het programma vermeldt bezoeken aan gemeentehuis, woonzorgcentrum en beleeftuin van het verpleeghuis.
Zaanstad beveiligt fietspad
Gemeente Zaanstad heeft volgens het Noordhollands Dagblad een dikke waarschuwingsstreep aangebracht op het fietspad langs de Wormerringvaart waar twee senioren (met een scootmobiel en een driewielerfiets) het water in zijn gereden. Ook wordt bekeken of er kattenogen geplaatst kunnen worden en komt er reflecterend materiaal op het brughek.
Puppy op de loonlijst
Zorgorganisatie Thebe heeft sinds kort een bijzondere werknemer op de loonlijst staan, aldus Innovatiekring Dementie. Labradoodle-puppy Joy gaat permanent aan de slag als contacthond voor de mensen met dementie van Huize Haga in Breda. Het is de bedoeling dat Joy fulltime in Huize Haga aan het werk gaat. Het hondje kan bewoners helpen wakker maken en zorgt dat ze meer gaan bewegen..
‘We moeten als gemeente nu de regie pakken’
Alleen als echt niet anders kan, wordt tegenwoordig overgegaan tot opname in een intramurale zorgvoorziening, waar iemand 24 uur per dag zorg krijgt. Het ’tussenstukje’ is er als het ware uitgehaald. “Actie is dus nodig. We moeten als gemeente nu de regie pakken”, stelt de Schiedamse zorgwethouder Patricia van Aaken in AD Rotterdams Dagblad.. “Alleen de Frankelandgroep kent nu al een wachtlijst van 800 senioren. Maar ook het aantal dementerenden groeit.”
Fitgym Outdoor voor 60-plus
Onder de noemer Fitgym Outdoor trekt Jack Gudden in Veldhoven met groepjes senioren de wijk in. De trainer ‘bewegen voor senioren’ bij zorgorganisatie Oktober startte er vorig jaar mee, aldus het Eindhovens Dagblad. “Wat in de volksmond bejaardengym heet, begint vaak pas vanaf tachtig jaar. Ik wil iets doen voor de groep vanaf ongeveer zestig jaar.”
Rucphense Actieve Senioren
Bij de oprichting afgelopen voorjaar telde ouderenvereniging Rucphense Actieve Senioren (RAS) nog zo’n 85 leden, maar inmiddels zijn er zo’n 125 mensen lid van de nieuwe club.
En de groei is er volgens het bestuur van RAS nog niet uit, meldt dagblad BN De Stem. RAS ontstond als afsplitsing van de KBO Rucphen na een conflict over de vestigingsplaats. RAS heeft het nieuwe dorpscentrum Agora als honk, de KBO vindt daar de lift te klein en huist in café ’t Trefpunt.