Dit is onze zomer nieuwsblog van donderdag 1 augustus 2019.

‘Verwachtingen verpleeghuiszorg bijstellen’

Huisarts Mirella Buurman uit Zaandam vraagt zich in Het Parool na de ophef rond Vondelstede af waar de grenzen van zorg liggen. “Als we niet willen dat onze geliefden ondervoed raken, vallen of gaan zwerven terwijl ze een ziekte hebben die daartoe leidt, zullen we op een gegeven moment zelf ook moeten gaan zorgen.” Door niet helder te zijn over de grenzen aan de zorg ‘ontnemen we familieleden de kans om een deel van de zorg op zich te nemen of hier op zijn minst over na te denken’.

Rotterdam wil ‘tehuis nieuwe stijl’

De gemeente Rotterdam is bereid als het nodig is de randen van de wet op te zoeken voor ‘verzorgingshuizen-nieuwe-stijl’, meldt AD Rotterdams Dagblad .Die moeten het gat dichten tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis. Want lang niet alle ouderen willen of kunnen in een gewoon huis wonen, al zijn zij lichamelijk en geestelijk te gezond voor een verpleeghuis.

Koffietijd voor eenzame ouderen

Speciaal voor eenzamere ouderen gaat de dorpsraad in Berkel-Enschot een nieuw initiatief starten, meldt het Brabants Dagblad: Koffietijd. Het wordt geen koffiedrinken met vrije inloop: deelnemers worden via een welzijnsorganisatie aangemeld om te bezien of ze in de doelgroep passen. De dorpsraad kreeg een cheque van 3000 euro van het Oranjefonds uitgereikt om Koffietijd te laten starten.

Het Ouden Huis voor brede doelgroep

Negatieve ervaringen met eigen ouders in verpleeg- en verzorgingshuizen waren voor Leonard Smit en Karel van Berk reden om in actie te komen. Ze willen met hun wooninitiatief ‘het Ouden Huis’ een alternatief bieden en zo bijdragen aan een goede oude dag voor senioren, aldus een artikel op Platform 31. De doelgroep waar het Ouden Huis zich vooral op wil richten, zijn met name de mensen met een laag inkomen: van senioren zonder zorgvraag tot intensieve verpleging. Van vitaal tot afhankelijk.

Positief beeld Zorgnetwerk Best

De inspectie heeft een positief beeld gekregen van de samenwerking tussen de huisartsenzorg en de wijkverpleging bij kwetsbare ouderen in Best. De ouderen en hun mantelzorgers zijn tevreden over de huisartsenzorg en de wijkverpleging in Best. Deze zorg sluit aan bij de behoefte van de ouderen. Ouderen hebben zoveel mogelijk zelf de regie over de zorg. En als het nodig is krijgen zij hier hulp bij van hun mantelzorgers.

Genadig ouder worden

Al meer dan 80 miljoen gebruikten FaceApp, waarmee je op je iPhone of Android je haar en huid kunt bewerken, zodat je een idee krijgt hoe je er later uit gaat zien. Schrijfster Eline de Boo denkt dat dat FaceApp perfect inspeelt op onze onzekerheden, schrijft zij in het Nederlands Dagblad. Haar overleden moeder zat ermee dat ze rimpels kreeg en gaf alvast tips voor smeersels. “Toch ken ik niemand die zo prachtig oud werd als zij. ‘Ageing gracefully’ noemen Amerikanen het; dat kun je letterlijk vertalen met ‘genadig ouder worden’.”

‘Speciale woningen dicht bij voorzieningen’

“Het zou veel beter zijn om speciale woningen te bouwen dicht bij de basisvoorzieningen voor senioren als winkels, huisartsen, fysiotherapie, etc, schrijft de PCOB Neede en Achterhoek Nieuws. “Dus gewoon maatwerk bij de seniorenhuisvesting. Hele dagen alleen zitten komt de mens niet ten goede, afleiding en aanspraak is goed voor jong en oud.”

Bankje voor senioren

In de Telegraaf-rubriek ‘Dit vind ik leuk’, schrijft een lezer uit Almere: “Vanuit de Bloemenbuurt in Almere naar winkelcentrum Buitenmere passeer ik altijd een grasveld op de Evenaar. Ik heb de gemeente vaak gevraagd om een bankje waar senioren kunnen zitten. Nou, de aanhouder wint. Eindelijk is het er. Ik bedank de dames van de gemeente. Ik en vele anderen zullen er graag gebruik van maken.”

Uitvaart duurder dan in andere westerse landen

De kosten van een uitvaart verschillen wereldwijd enorm, is te lezen in Trouw. Met een gemiddelde prijs van 7500 euro is Nederland duurder dan andere westerse landen, blijkt uit onderzoek van de vergelijkingssite Uitvaartverzekering.nl. In Nederland kiest 65 procent van de bevolking voor een crematie. Dat was in 1980 omgekeerd: toen koos 65 procent van de Nederlanders nog voor een begrafenis.

‘Poedelprijs is voor gepensioneerden’

De lonen maken een inhaalslag, meldde de Telegraaf. Een lezer reageert: “Het zij de werkenden gegund. De poedelprijs is voor de gepensioneerden. Prijsstijgingen zullen het gevolg zijn van deze inhaalslag, waarvoor zij niet worden gecompenseerd. Sterker nog, zij kunnen kortingen tegemoet zien door de lage rekenrente. Ouderen rest niets anders dan middels de stembus hun dankbaarheid te tonen.”