Dit is onze zomer nieuwsblog van dinsdag 30 juli 2019.

Iets nieuws leren om dementie tegen te gaan

Gitaar spelen, een taal leren of voor het eerst de kwast pakken. Onderzoekers van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen onderzoeken volgens RTV Noord of het leren van nieuwe vaardigheden op latere leeftijd, kan helpen om geheugenverlies tegen te gaan. De verwachtingen voor het onderzoek zijn hooggespannen, want creatief bezig zijn in je leven heeft zich al bewezen in de strijd tegen alzheimer en dementie.

Achterhoekse Senioren Spelen

Een primeur tijdens de Nationale Sportweek in september: de eerste Achterhoekse Senioren Spelen, op 24 en 25 september in Doetinchem. De insteek is laagdrempelig bewegen, denken, ontmoeten, meedoen en vooral samen zijn, meldt Stad Doetinchem. Er valt aardig wat te kiezen: kegelen, schaken, bridge, biljarten, koersbal, bowls; walking tennis, tafeltennis en rugby, voetgolf, meerkamp atletiek, wandelen, stadswandeling, sjoelen, jeu de boules en darts.

Universitaire graad 90-jarige Australische

Een 90-jarige vrouw heeft aan de universiteit van Melbourne (Australië) een universitaire graad behaald in de verouderingswetenschap, meldt het AD. De afgestudeerde Lorna Prendergast nam de felbegeerde bul met een brede grijns in ontvangst. Ze denkt al na over een vervolgstudie. “Het woord onmogelijk komt in mijn woordenboek absoluut niet voor.”

Sociale robot in verpleeghuis

World Press Photo Awardwinnaar Roger Cremers portretteert deze week in Het Financieele Dagblad robots. Zoals de sociale robot (in de vorm van een kat, kosten 199 euro) in een verpleeghuis. Zijn geluiden, bewegingen en zachte vacht zijn bedoeld om veelal demente ouderen te prikkelen.

Mantelzorgers niet op vakantie

Niet op vakantie omdat je voor je zieke kind of moeder moet zorgen. Mantelzorgers Bea en Audrey weten volgens RTL al jaren niet beter, de zorg voor hun geliefde kent geen dagje vrij. “Ik hoor mensen vaak zeggen, denk je ook een beetje aan jezelf? Die mensen begrijpen het niet.”

Senioren Atelier in Gorinchem

Kunstenares Marleen van Zwienen geeft al jaren les aan kinderen in haar Jeugd Atelier in Gorinchem. Ze opent vandaag de deuren van haar Senioren Atelier, waarin ze ouderen artistiek gaat begeleiden. Het Senioren Atelier maakt  volgens AD Rivierenland deel uit van het programma SeniorenFit. Gorinchem Beweegt heeft dit ontwikkeld voor Gorcumse ouderen om hen uit een sociaal isolement te halen.

Belevingstuin met kippenhok

De belevingstuin van woon- zorgcentrum Erve Mensman Zorg krijgt een kippenhok, is te lezen in dagblad Tubantia. “Dementerende ouderen krijgen zo een soort ervaring van vroeger. Bij dementie ontstaat er afstand tot andere mensen, maar niet tot dieren. En ze hebben een doel om naar buiten te gaan.” Het project wordt gefinancierd door lokale bedrijven die samen met vrijwilligers zorg dragen voor de uitvoering.

Seniorenflat in ban vieze post

Zakjes met poep op de deurmat of onder de auto, anonieme pesterige briefjes vol scheldwoorden én niemand die iets kan doen om het te stoppen. Bewoners van het seniorencomplex Wilgenburg van de Haagse wijk Escamp hebben volgens de Telegraaf al anderhalf jaar te maken met de meest ranzige vorm van woonoverlast. “Het is iemand uit de flat. De ellende begon bij de bewonerscommissie.”

’Kletskassa’s in Den Haag’

Supermarkten in Den Haag zouden met ’kletskassa’s’ een steentje kunnen bijdragen aan de strijd tegen eenzaamheid. Dat stelt de VVD in de hofstad naar aanleiding van het initiatief van de Jumbo in Vlijmen. De VVD vraagt het college om met Haagse supermarkten in gesprek te gaan, aldus de Telegraaf. De lokale vestigingen van Albert Heijn werken al met speciaal opgeleide medewerkers die eenzaamheid bij klanten kunnen opsporen.

Piramide van ouderen blijkt grap

Diverse landelijke en regionale media waren op 21 juni naar Volendam afgereisd. Daar zou een poging worden gedaan om het wereldrecord ’oudste menselijke piramide’ te vestigen. Ludiek, maar met een serieus doel, zo leek het. Nu blijkt het één grote grap van StukTV te zijn geweest, meldt het Noordhollands Dagblad. Het immens populaire YouTube-kanaal (2,2 miljoen abonnees) lanceerde afgelopen weekeinde het laatste filmpje in de serie Puberende Bejaarden.

Protest tegen kosten recreatiezaal

De bewonerscommissie van seniorencomplex Overseldert/Nederseldert in Zielhorst (De Alliantie) zet grote vraagtekens bij jaarlijkse servicekosten, meldt AD Amersfoortse Courant. “Zo zijn wij erachter gekomen, dat we jaarlijks zo’n 20.000 euro moeten betalen voor een recreatiezaal waar we amper gebruik van mogen en kunnen maken.”