Dit is onze zomer nieuwsblog van zaterdag 3 augustus 2019.
‘Enorme dementie-angst’
In haar boek Gewonnen jaren zet emeritus hoogleraar Dorly Deeg de inzichten uit ruim 25 jaar onderzoek naar ouderdom op een rij (Gewonnen jaren – Heldere inzichten over hoe wij ouder worden). De Volkskrant sprak met haar, onder meer over de zorgen over beginnende vergeetachtigheid. ‘Er heerst een enorme dementie-angst. Hoe vaak ik gezonde ouderen niet hoor zeggen dat ze kennelijk dement beginnen te worden. Van mij mag je dat niet zeggen, want het is onzin. Dementie is bovendien echt een nare ziekte. Zolang je beseft dat je iets niet meer weet, is er sprake van normale veroudering, al helemaal als het je ook nog lukt om dat terug te halen.’
‘Bejaarde’ bestaat niet meer
Vandaag de dag bruisen ‘bejaarden’ van energie. Ze gennieten van het leven, maken verre reizen, werken nog of zijn aan het sporten, aldus een reportage van de Telegraaf over 65-plussers vol levenslust. Directeur Liane den Haan van seniorenorganisatie ANBO noemt al die energieke 65-plussers ‘heerlijk’ “Zij maken korte metten met het stigma dat oud worden vreselijk is.” De hoofdredacteur van de Telegraaf noteert: Oud worden, maar niet bejaard. Dat lijkt me een mooi vooruitzicht.
‘Schaf eigen risico zorg geheel af’
Het eigen risico in de gezondheidszorg moet geheel verdwijnen. Dat stelt Aad de Groot, de nieuwe directeur van zorgverzekeraar DSW in AD Haagschse Courant. “Voor twee ouderen met een klein inkomen is twee keer 385 euro veel geld. We zien dat verzekerden nu zorg mijden die wél nodig is.”
Dierenbuddy’s gezocht
De Dierenbescherming zoekt dierenbuddy’s, die ouderen en chronisch zieken helpen zodat zij geen afscheid hoeven te nemen van hun hond, kat of ander huisdier. Het project start volgens het AD in Rotterdam en Ridderkerk, daarna zullen andere gemeenten in de regio volgen. De vrijwilliger komt niet elke dag langs. “Het is juist voor dat baasje dat nog wel een blokje om kan met zijn hond, maar niet de lange strandwandeling kan maken.’’
‘In mijn luxe gevangenis treur ik om haar’
In NRC vertelt een 89-jarige Haarlemmer hoe zijn vrouw een jaar geleden in het hospice overleed. “Ik zei: ‘Als zij gaat, wil ik ook’. Maar de arts verdomde het. Dus nu zit ik hier, in mijn luxe gevangenis en treur om haar. Ze zeggen: ‘Verdriet slijt.’ Dat is niet waar. Het wordt erger.” “Je kunt zo vaststellen dat ik ondraaglijk psychisch en fysiek lijd, maar de wet wordt steeds strenger. Nu moet ik eerst weer naar de geriater, die heeft pas na de vakantie weer tijd. Ik moet opschieten, straks word ik dement en dan kun je het helemaal op je buik schrijven.”
Ouderenfonds op shirt FC Emmen
De actie van hoofdsponsor Hitachi Capital Mobility bedoeld voor goede doelen om een plek op de achterzijde van het FC Emmen thuisshirt te veroveren heeft de eerste winnaar opgeleverd: Het Nationaal Ouderenfonds. Ter gelegenheid daarvan start FC Emmen volgens het Dagblad van het Noorden ook met het initiatief de Derde Helft, met club fungeert als centrale ontmoetingsplek voor ouderen.
Aanleunwoningen ontruimd na brand
In Tilburg zijn vrijdagavond 59 aanleunwoningen van woonzorgcomplex Den Herdgang ontruimd vanwege brand. De zeventig tot tachtig bewoners moesten vanwege de rookschade elders slapen. Het ontruimen en zorgen voor een slaapplek voor de nacht was behoorlijk complex, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio tegen Omroep Brabant.
Duurzame trapliften
Ook in de trapliftenmarkt is, dankzij Smienk, de verduurzaming toegeslagen, schrijft ICT & Health: Het eerste bedrijf in gereviseerde, gebruikte trapliften. Duurzaam en net zo veilig als nieuwe, maar vaak duizenden euro’s voordeliger in vergelijking met een nieuwe. Sindsdien zijn veel trapliftfabrikanten gevolgd. Trapliften zijn nog steeds maatwerk. Maar, hergebruik is eenvoudig te realiseren.
‘Foute liften isoleren ouderen’
In Rotterdam doet Leefbaar-raadslid Caroline van Aalst volgens Dagblad010 een beroep op twee wethouders tegelijk om meer aandacht te besteden aan ouderen die van liften afhankelijk zijn: Er zijn volgens het raadslid te veel technische mankementen in de ouderencomplexen, omdat de woningcorporaties er wat betreft het onderhoud met de pet naar gooien. Ouderen, die afhankelijk zijn van een rollator of een scootmobiel, kunnen bij liftproblemen geen kant op.
‘Seniorenzomer’ gouden greep
Vijf jaar geleden besloot de Vereniging van Senioren Beuningen een zomerprogramma op te zetten voor de 50-plussers. Een gouden greep, zo lijkt het volgens dagblad De Gelderlander: Deze zomer nemen er vierhonderd inwoners aan deel. Dat zijn er honderd meer dan in 2018. “Sommige mensen doen wel aan drie, vier of zelfs vijf activiteiten mee.”