Dit is onze zomer nieuwsblog van vrijdag 2 augustus 2019.

Platform jonge pensionado’s

In Houten begint een platform voor jonge pensionado’s vorm te krijgen, meldt het AD. “Het gaat ons om de gezelligheid door samen dingen te doen, waarmee we tegelijk een netwerk opbouwen in de eigen wijk. Als je over tien of twintig jaar écht oud bent, dan ken je mensen in je eigen buurt op wie je een beroep kunt doen en die je durft te vragen om een gunst. Je zou kunnen zeggen dat ons initiatief preventief is: we hopen er een isolement mee te voorkómen.’’ Wie straks in Houten 63 jaar wordt, krijgt een brief van de gemeente in de bus waarin hij of zij wordt gewezen op het bestaan van het platform.

Moeilijk beslissen over euthanasie

Oud-D66-Tweede Kamerlid Machteld Versnel is op 78-jarige leeftijd overleden. De laatste jaren bracht zij door in een verpleeghuis. Voordat ze dement werd, had ze “nóóit” zo willen leven. Toen zij na de diagnose alzheimer de schriftelijke euthanasieverklaring mondeling moest bevestigen zei zij: “Ik wil helemaal niet dood. Ik heb zulke leuke kleinkinderen!” De verklaring was niets meer waard. De kwestie toont volgens de NOS aan hoe moeilijk het is te beslissen over euthanasie.

‘De cliënt heeft het nakijken’

Cliënten hebben recht op zorguren, schrijft een oud-verzorgende, die na 44 jaar verpleeghuiszorg ‘eervol versleten’ is, in Trouw. “Minder zorgmedewerkers betekent minder tijd voor zorgbesteding. De organisatie krijgt haar geld gebaseerd op de uren waarop een cliënt recht heeft en waarvoor de organisatie wordt betaald. De cliënt heeft het nakijken, want er zijn niet genoeg zorgmedewerkers voor de afgesproken uren. Legale corruptie? Overmacht toch?”

Lagere rente geeft pensioen nieuwe tik

De financiële situatie van pensioenfondsen is in juli nog verder verslechterd. Doordat de rente verder wegzakt, staat uw oude dag er steeds slechter voor. De gemiddelde dekkingsgraad is in de afgelopen maand verder weggezakt van 104 naar 102%, blijkt volgens de Telegraaf uit de Pensioenthermometer van Aon. Dat betekent dat het gevaar van kortingen aan het einde van dit jaar alleen maar verder toeneemt.

Ermelo groeit nu alleen door komst senioren

Met de bouw van een nieuwe woonwijk met 1400 woningen moet Ermelo de komende tien jaar groeien naar 32.000 inwoners. De groei is nodig om te voorkomen dat de gemeente vergrijst en economisch stil komt te staan, vindt het CDA volgens dagblad de Stentor. Huidige groei heeft  vooral te maken met de komst van senioren uit het Westen van het land ‘die zich een duur appartement of bungalow kunnen veroorloven’. Met de huidige woningprijzen is het ook in Ermelo voor jongeren en starters erg moeilijk een plek te vinden.

Droomhuis niet te vinden in Hoeksche Waard

Het droomhuis voor een senior met beginnende ouderdomskwalen is niet te vinden in de Hoeksche Waard, schrijft AD Rotterdams Dagblad. Dus passen veel 55-plussers hun huis aan hun toekomstige fysieke gesteldheid of gebreken aan. “De  meeste ouderen willen ook af van hun grote tuin vanwege het onderhoud en de bovenverdieping gebruiken ze bijna niet meer”, zegt een makelaar. “Er zijn weinig tot geen huizen voor ouderen beschikbaar. Terwijl zo’n twintig procent van de ouderen echt weg wil.”

Jong en oud onder één dak

Tien jongeren die lichte begeleiding nodig hebben en tien ouderen gaan samenwonen in een voormalig kantoor in Doetinchem. Het kantoor wordt door eigenaar Sité Woondiensten omgebouwd tot appartementencomplex, meldt de Gelderlander. De ouderen komen op de begane grond in appartementen, op de verdieping komen de woningen voor jongeren. “Jongeren en ouderen vullen elkaar aan, denken we, waarbij de jongeren boodschappen kunnen doen voor de ouderen. Anderzijds hebben ouderen levenservaring en kunnen dat delen met jongeren.”

Supersenior

Tijdens de hittegolf van vorige week stierven er niet meer senioren dan gewoonlijk. Als het feit dat ouderen níet doodgaan nieuws is, dan is er iets aan de hand, aldus columnist Anouk Mentink in AD Haagsche Courant. “Ouderen danken hun groeiende taaiheid volgens mij vooral aan zichzelf. Ze staan misschien als kwetsbaar te boek, maar zijn geëvolueerd in supersenioren door de obstakels van de tijd. Opgroeien in de Tweede Wereldoorlog, het hoofd boven water houden tijdens de Waternoodsramp, overleven in tijden van crisis en omgaan met babbeltrucs, dan kan zo’n hittegolf er ook nog wel bij.”

Wijze raad

Wilt u oud worden? Blijf dan vrijgezel. Dat advies is volgens een cursiefje van de Telegraaf afkomstig van Louise Signore en zij kan het weten, want ze bereikte deze week de gezegende leeftijd van 107 jaar. Naast het vermijden van een vaste relatie is beweging heel belangrijk, stelt de New Yorkse, en dan maakt het niet eens uit wat voor beweging: “Als ze gymmen, gym ik mee. Als ze dansen, dans ik mee. Ik dans echt nog wel een beetje.” Maar er moet natuurlijk ook ontspanning zijn: “Na de lunch speel ik een potje bingo.”

Een op de drie 75-plussers vrijwilliger

Een op de drie 75-plussers doet vrijwilligerswerk. Zij zijn het meest actief op het gebied van ‘kerk’, ‘verzorging’ en ‘hobby of gezelligheid’. Als reden geven de meeste senioren aan dat ze het fijn vinden om iets voor een ander te doen, het een zinvolle tijdsbesteding is en ze het doen voor de sociale contacten. Ruim driekwart van de 75-plussers wil graag doorgaan met het vrijwilligerswerk, meldt dagblad de Stentor met verwijzing naar eerder CBS-onderzoek.