Dit is onze zomer nieuwsblog van maandag 29 juli 2019.
Remco Campert (90): kwestie van dóórleven
Remco Campert is negentig en om dat te vieren is hij eenmalig terug met zijn column op de voorpagina van de Volkskrant. “Om 90 te worden heb ik niet zoveel hoeven te doen. Het was een kwestie van dóórleven. Soms met vallen en opstaan. En dan verder lopen.” Om een hoge leeftijd te bereiken moet je wel tijd van leven hebben. “En die heb ik tot nu toe. Kortom: ik heb de tijd van mijn leven.”
Ouderen die kleur blijven dragen
Modeblogger Misja Beijers (67) uit Haarlem (9.000 volgers op Instagram) fotografeert oudere mensen op straat met een eigen smaak en gevoel voor stijl, die iets meer durven dan de doorsnee persoon, vertelt zij in NRC. “Ouderen die kleur blijven dragen en zich onderscheiden.” Angst om ouder te worden heeft zij niet. “Probeer in goede conditie te blijven, heb er vrede mee en laat het ouder worden rustig op je afkomen.”
Beeldhouwen vooral populair onder senioren
Beeldhouwen kost tijd. Daarom is het vooral populair onder senioren, schrijft NRC in een impressie van de workshop beeldhouwen van 60plusEndus. De Stichting voor Kunstzinnige Vorming in Rotterdam geeft aan dat het overgrote deel van hun beeldhouwcursisten zestigplusser is. Bij de Beeldhouwschool in Amsterdam geldt dat voor ongeveer de helft; in de avonduren komen ook veertigers en vijftigers. Hetzelfde geldt voor Werk in Steen in Utrecht.
‘Leeftijd alleen is geen goede graadmeter’
De discussies over ouderen in het ziekenhuis zijn soms fel. Met het signalement ‘Meer aandacht voor ouderen in het ziekenhuis’ willen de schrijvers het debat een andere wending geven. Simon Mooijaart, internist-ouderengeneeskunde in het LUMC, zegt in ZonMw-magazine Mediator: ‘Leeftijd alleen is geen goede graadmeter van de verschillen tussen ouderen.’
‘Ook van het einde moet je iets maken’
Afgelopen januari werd bij Bob Fosko (63) slokdarmkanker met uitzaaiingen geconstateerd. In het AD kijkt de acteur en zanger terug op een leven dat zelden saai was. “Ik denk dat het belangrijk is te investeren in het moment dat het einde zich aandient. Je moet daar niet voor weglopen, je moet erover nadenken. Als je geboren wordt, sta je opeens op de wereld zonder dat je daar zelf bemoeienis mee hebt. Dan is het aan jou er iets van te maken. Zo moet je ook van het einde van het leven iets maken. Ik wil niet dat het als een nachtkaars uitgaat.”
NAAST koploper in zorg op afstand
Het Medisch Service Centrum NAAST in Varsseveld is landelijk met ruim 50 zorgklanten (ziekenhuizen, GGZ-instellingen en thuiszorgorganisaties) de meest uitgebreide aanbieder van zorg op afstand. NAAST kent de koudwatervrees, maar de opmars van ‘e-health’ is volgens ‘onomkeerbaar’. “Het gevoel dat je 24 uur per dag iemand kunt bereiken, werkt bij patiënten juist heel geruststellend.” Bij het Bravis ziekenhuis in Roosendaal zijn ze aangenaam verrast door de ervaringen van NAAST, schrijft BN De Stem.
Met modaal salaris zit rentenieren er niet in
Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren? Het kenniscentrum van private bank ABN Amro MeesPierson denkt volgens NU.nl dat het niet zomaar mogelijk is om met een modaal salaris een bedrag te sparen dat groot genoeg is om van te rentenieren: Het is pas realistisch om te gaan rentenieren als je heel veel geld hebt, in loondienst is moeilijk bij elkaar te sparen.
Seniorenmenu voor seniorenprijsje
Restaurant Mandarin in Nieuwkoop organiseerde voor het eerst een seniorenavond, meldt het Alphens Nieuwsblad. “Het idee erachter is vereenzaming tegen te gaan en een social platform te creëren waar ouderen van 75+ elkaar kunnen ontmoeten en kunnen genieten van een seniorenmenu voor een seniorenprijsje.” Er wordt nu maandelijks zo’n avond georganiseerd.
Gescheiden 70-plusser in problemen
In de wekelijkse column van de Nationale Ombudsman in de Telegraaf is te lezen over de problemen van een AOW’er, net 70, met grote schulden: Zijn ex-vrouw is bij hem weg, maar ze zijn niet officieel gescheiden. Daardoor krijgt hij de AOW voor mensen die samenwonen. Die is een stuk lager dan de AOW voor mensen zonder partner in huis. Tussenkomt van de ombudsman bij deurwaarder en SVB lost de problemen nog niet op, maar een eerster stap is in elk geval gezet.
50Plus krijgt bankje
B en W van de gemeente Westerkwartier staan volgens het Dagblad van het Noorden welwillend tegen het verzoek van de fractie 50Plus om bij de entree van De Liekeblom in Leek een zitbankje te plaatsen. De partij constateert dat deze plek in gebruik is als ontmoetingsplek voor een groep ouderen. “Als we in de avonduren – als de ouderen er niet zijn – openbare ordeproblemen kunnen voorkomen, gaan wij over tot plaatsing van een bankje”, antwoordt het college.