Dit is onze zomer nieuwsblog van woensdag 17 juli 2019.
Senior online kwetsbaar
Senioren zijn op internet steeds vaker doelwit van criminelen. Volgens deskundigen zijn ouderen gevoeliger voor bepaalde trucs dan jongere generaties. Hoe beschermen zij zich tegen digitale inbrekers? Het AD geeft tips: 1. Is het te mooi om waar te zijn?; 2. Kunnen ze niet netjes een brief sturen?; 3 Heeft het echt zo veel haast?; 4 Klopt het adres van de website of afzender? 5. Kan ik iemand om advies vragen?
Buschauffeur let op eenzame oudere
Trambestuurders en buschauffeurs van de HTM zijn in Den Haag geïnstrueerd om bij nacht- en avondritten extra te letten op ouderen die moederziel alleen bij haltes staan te wachten of over straat lopen. Ook aan de bewonersinitiatieven die door de straten surveilleren heeft de gemeente volgens de Telegraaf gevraagd om extra aandacht te hebben voor deze groep kwetsbare inwoners van de stad.
Voorlezen als reis naar het verleden
Voorlezen is niet alleen iets voor kinderen. De bibliotheken in Veendam en Pekela starten een voorleesproject voor ouderen, aldus het Dagblad van het Noorden. Bibliotheekmedewerkers maken deze week een ronde langs een aantal woonzorg- en verpleegcentra. Ze gaan voorlezen aan kleine groepjes ouderen. “We vertellen verhalen en komen verhalen halen. Het een lokt het ander uit.’’
NuVoorStraks ontdekt crowdfunding
In Austerlitz heeft een groep bewoners heeft het voor elkaar gekregen dat er zorgwoningen komen in het dorp. Dat ging niet zonder slag of stoot, aldus woonstichting NuVoorStraks in een artikel op Platform31. “Financiering is vaak een knelpunt, maar tegenwoordig kun je dit bijna helemaal met crowdfunding oplossen. Maar het is wel belangrijk dat je daar de juiste mensen voor kent.”
Stapeling zorgkosten minder?
Met wat voor bijkomende kosten krijgen mensen te maken als ze zorg gebruiken? Op die vraag zoekt Patiëntenfederatie Nederland een antwoord. Moeten mensen extra betalen in het ziekenhuis, bij de apotheek of voor aanpassingen aan het huis? “Het kabinet heeft de aanpak van de stapeling van zorgkosten op de agenda gezet. Patiëntenfederatie Nederland wil nu weten of mensen merken dat het beter gaat.”
Motie voor woonzorginitiatieven.
Om vaart te brengen in het faciliteren van initiatieven voor kleine, zelfstandige woonzorgvormen voor senioren heeft de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp een motie aangenomen, meldt Telstar Online. B en W gaan de motie uitvoeren, zodat duidelijk wordt welke problemen er spelen hoe deze kunnen worden opgelost binnen de gemeentelijke mogelijkheden.
Dit jaar 4200 senioren naar college
Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan, opgericht in 2014 in Amsterdam, bereikt met de colleges volgens het AD dit jaar 4200 senioren. Zo’n 150 studenten zetten zich in voor de stichting.
Onderzoek naar geheugenpoli’s
De geheugenpoli’s in Nederland spelen goed in op lokale behoeften en mogelijkheden van de organisaties waarvan zij deel uitmaken. Daardoor is er echter wel een grote variatie in hun werkwijzen en ontbreekt de transparantie voor patiënten die een geïnformeerde keuze willen maken wanneer het gaat om hun behandeling en zorg, blijkt uit onderzoek van Vilans.
Healthy ageing
Bij professionals is er een groeiende behoefte aan inzichten over gezond ouder worden en aan interventies waarmee ondersteuning geboden kan worden, aldus uitgeverij Coutinho. Het nieuwe boek ‘Healthy ageing’ gaat over de vraag hoe gezondheidsprofessionals gedrag kunnen versterken dat bijdraagt aan gezond ouder worden. Experts van verschillende hogescholen een bijdrage geleverd aan het boek.
Korting dreigt voor meer pensioenfondsen
De kans groeit dat meer pensioenfondsen dan gedacht volgend jaar al moeten korten. Ook fondsen die dachten ‘veilig’ te zijn tot 2021 kunnen toch volgend jaar met kortingen te maken krijgen, stellen pensioendeskundigen in Het Financieele Dagblad. Ook de Telegraaf berekent dat veel grote pensioenfondsen alsnog gaan struikelen. Volgen de FNV moeten de kortingen in de ijskast.