Dit is onze zomer nieuwsblog van donderdag 11 juli 2019.
‘Pillenparade maakt me machteloos’
Het leek zo’n goed idee, het marktmechanisme in de zorg, maar het leidt tot chaos op de pillenmarkt, schrijft voormalig wetenschapsredacteur Broer Scholtens in de Volkskrant.
Om de drie maanden haalt hij zijn pillen bij zijn apotheek, in de vorm van een grote zak met doosjes. “Ze verschieten elke drie maanden van kleur, net als de pillen. Een crime voor chronische patiënten, meestal ouderen, die gaan voor zekerheid, stabiliteit en dus vertrouwen.”
Dementie-onderzoeker heeft nu zelf dementie
Oud-verpleeghuisarts Anneke van der Plaats (78) deed jarenlang onderzoek naar mensen met dementie. De methode die ze ontwikkelde om hun leven aangenamer te maken, blijkt te werken, stellen verschillende verpleeghuizen die met haar inzichten werken. Ze vertelde er anderhalf jaar geleden nog over in Nieuwsuur. Nu blijkt dat Anneke zelf dementie heeft.
Mark Rutte: Ik zou hier goed kunnen toeven
Mocht Mark Rutte zélf op leeftijd komen, zou hij zichzelf dan zien wonen in het Bartholomeus Gasthuis waar hij gisteren op werkbezoek was? De premier zegt in AD Utrecht Nieuwsblad: “Ik zou hier goed kunnen toeven. Het eten is lekker, de mensen zijn gezellig, de zorg is goed. Ze weten hier goed waar ze naar toe willen, zonder dat de bewoners slachtoffer worden van een soort concept. Dat is prettig wonen.”
Rotterdam zet seniorenmakelaars in
Met seniorenmakelaars moeten Rotterdamse ouderen worden verleid te verkassen om doorstroming op de woningmarkt op gang te krijgen. Met nieuwe woonvormen moeten meer woningen vrijkomen voor de ouderen. Dit een van de plannen uit het Masterplan ouderen van de gemeente, meldt de Telegraaf.
‘Marktwerking werkt niet, keuzevrijheid ook niet’
In Rotterdam wordt volgens de Telegraaf de komende jaren geëxperimenteerd met een andere vorm van zorginkoop bij zogeheten ’ouderenhubs’, waar er zes tot acht van moeten komen. Zorgwethouder Sven de Langen is er van overtuigd dat gebundelde zorg meer kwaliteit gaat leveren. Hij wil inkopen bij slechts een aantal aanbieders dat gezamenlijk zorg verleent. „De marktwerking werkt niet en de keuzevrijheid ook niet.”
Extra geld halen uit ‘stenen’
Het verzilveren van de overwaarde op de koopwoning is terug van weggeweest. Met name zestigplussers maken er dankbaar gebruik van, is te lezen in het AD. En het kan weer nu er nauwelijks nog woningen ‘onder water staan’. “Maar dat is niet zozeer om een wereldreis te kunnen maken. Het gaat vandaag de dag vooral om noodzakelijke uitgaven, zoals een verbouwing of als aanvulling op de AOW”, zegt Vereniging Eigen Huis.
Geen zorgtaken, wel klusjes
In een ‘superdiverse’ wijk als Overtoomse Veld is het niet vanzelfsprekend dat de inwoners dagelijkse zorgtaken voor elkaar verrichten, stellen Amsterdamse onderzoekers volgens Het Parool. Wel worden er kleine hand- en spandiensten verricht. “Attentheid is er dus wel, maar beperkt. Ze komen niet achter de voordeur. Toch is die beperkte attentheid juist voor de kwetsbare mens belangrijk.”
Amsterdam schrapt korting op mantelzorg
Amsterdam zal dit jaar niet bezuinigen op mantelzorg. Volgend jaar worden de voorgenomen besparingen iets beperkt, maar ze gaan niet helemaal van tafel. De vier coalitiepartijen SP, PvdA, GroenLinks en D66 dienden volgens Het Parool hiertoe woensdag een amendement in, dat daarmee kon rekenen op een meerderheid in de raad.
‘Buffers meer dan voldoende om te investeren’
De gemeenten komen geld tekort, terwijl zorgbedrijven veel winst maken. Daar klopt iets niet, aldus de Haagse wethouder Kavita Parbhudayal in Trouw. “Als oud-directeur financiën van de gemeente Den Haag viel ik van mijn stoel toen ik hoorde dat sommige zorgaanbieders een eigen vermogen hebben van meer dan 25 procent.” Iedere boekhouder zou toch zeggen dat er meer dan voldoende buffers zijn om te investeren, aldus de wethouder.
Reparatieverzoek rechtstreeks naar aannemer
Habion verwacht dat de klanttevredenheid verbetert wanneer bewoners hun reparatieverzoek rechtstreeks kunnen doorgeven bij de aannemer. ‘Een ingrijpende wijziging van het proces die we dit jaar voorbereiden. Vanaf 2020 gaan we geleidelijk op deze nieuwe manier werken.’