Senioren Journaal van maandag 9 september 2019
Ouderen wonen minder vaak alleen
In 2018 woonde 17,4 procent van de bevolking alleen, in 2008 was dat nog 15,7 procent. In de meeste leeftijdsgroepen nam het aandeel alleenstaanden toe. Zeventigers en tachtigers wonen juist minder vaak alleen dan tien jaar terug. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Door de vergrijzing van de bevolking zijn er in absolute zin wel meer oudere alleenwonenden bij gekomen.
Stelende oudere plaag winkeliers
Stelende ouderen zijn meer en meer een plaag voor winkeliers. Van alle verdachten die zijn betrapt op winkeldiefstal is volgens cijfers van het CBS ruim zes procent boven de 65 jaar. In 2008 was dat nog vier procent. En dan zijn de niet verwijtbare diefstallen, zoals dementerenden die vergeten te betalen, dus nog niet meegerekend, schrijft het Haarlems Dagblad. De stijging houdt gelijke tred met de vergrijzing, stelt Detailhandel Nederland.
Ouderen dupe hogere gastaks
De klimaatsprong van de gasbelasting dreigt volgens de Telegraaf voor veel ouderen een groot probleem te worden. Ouderen dreigen de dupe te worden van de klimaatsprong in de gasbelasting, waarschuwen seniorenorganisaties KBO-PCOB en ANBO en 50Plus. De prijsverhoging komt bovenop andere kostenverhogingen die met alleen AOW en een klein pensioentje moeilijk zijn op te vangen.”Deze hogere gasbelasting vormt de spreekwoordelijke druppel.”
Soort gevoelstemperatuur voor ouderen
In een impressie van de opening van het cultureel atelier van het Ramses Shaffy Huis verbaast de verslaggever van Het Parool zich over het woord kalenderleeftijd. “Die moest ik opzoeken. Kalenderleeftijd is de leeftijd volgens de kalender. Gewoon, je leeftijd dus. Maar omdat tegenwoordig niemand zich zo oud voelt als hij daadwerkelijk is, is ook daar een nieuw woord voor. Kalenderleeftijd. Een soort gevoelstemperatuur, maar dan voor ouderen.”
‘Een herinnering is geen archiefstuk’
Komende week is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Nederland begon. Komende tijd vertellen 75 ooggetuigen in de Volkskrant hoe zij die hebben beleefd. Hoe betrouwbaar zijn de herinneringen van die 80-plussers? “Een herinnering is geen archiefstuk dat vergeeld maar ongeschonden uit een lade kan worden gehaald, geen filmfragment dat met terugspoelen opnieuw kan worden bekeken. Iedere keer dat we een herinnering ophalen, verandert die.”
Tien geboden voor goede ouderenzorg
Het geld klotst tegen de plinten, maar kwetsbare ouderen krijgen nog altijd onvoldoende aandacht. En dus spijkeren Wanda de Kanter, Carin Gaemers en Hugo Borst opnieuw een manifest aan de deur in NRC. Dit manifest, waarover ook het AD bericht, vloeit voort uit de oproep van De Kanter in Zomergasten dat er ‘tien geboden’ voor goede ouderenzorg zouden moeten komen. Eerste gebod: Ieder mens is uniek, ook in een verpleeghuis.
Zegen of lijdensweg
Wie regelmatig zijn ouders in het zieken-, verzorgings- of verpleeghuis bezoekt, of daar zelf verblijft, of zo’n verblijf voelt naderen, weet dat een gezonde, fijne oude dag op een kwaad moment kan veranderen in een leven vol pijn en ongemak, schrijft de hoofdredacteur van het AD in een commentaar over de politieke discussie rond het levenseinde. “We worden met z’n allen steeds ouder. Voor velen een zegen. Voor sommigen een lijdensweg.”
Duivels dilemma rond dementie en euthanasie
“Ik kwam er achter dat de euthanasiediscussie niet zwart-wit is, maar een groot grijs gebied”, zegt Hedzer Schotsman (directeur van de Academie voor Gezondheidszorg van Avans Hogeschool) in de Telegraaf in gesprek over dementie en dood van zijn moeder. “Wie met dementie euthanasie wil, moet er 5 voor 12 bij zijn, eigenlijk wanneer de geest nog helder is. Maar wil je dat als je misschien nog één of twee goede jaren te gaan hebt? Een mens stelt zijn verwachtingen voortdurend bij. Maar dan is het ineens 2 over 12 en is het te laat. Dit betreft heel veel mensen.”
Wat te doen na je pensioen?
Hoe doe je dat, een beetje prettig met pensioen gaan? Jacqueline Hovius, trainer Pensioen in Zicht, wil in NRC niet te veel tips geven – mensen moeten vooral zelf onderzoeken hoe ze de nieuwe levensfase willen invullen – maar één algemeen advies heeft ze wel: doe eerst een tijdje niets. “Ga na je pensioen niet meteen door met 32 uur in de week klussen en vrijwilligerswerk. Het heeft nut even afstand te nemen en misschien wel te ervaren hoe het is om je te vervelen: wat gebeurt er dan? Misschien vind je dat best aangenaam!”
‘Geef ouderen dezelfde dosering kankermedicatie’
Alleen een hoge leeftijd is meestal geen reden om de dosering van kankermedicijnen te verlagen, blijkt uit promotieonderzoek van Marie-Rose Crombag in het Antoni van Leeuwenhoek. “Een lagere dosis is zelfs af te raden, omdat die de effectiviteit van de behandeling kan verminderen en de overleving mogelijk verslechtert.”