Senioren Journaal van dinsdag 9 juni
Na meer dan vijf jaar eindelijk gelijk
“Na meer dan vijf jaar juridische strijd krijgt een vrouw uit Kaatsheuvel eindelijk de vier uur huishoudelijke hulp die ze wekelijks nodig heeft.” Bert van ’t Laar strijdt met de juridische helpdesk van KBO-Brabant sinds begin 2015 in meerdere zaken met de gemeente Loon op Zand om dit voor elkaar te krijgen. En dat is veel te lang, zo oordeelt de Centrale Raad van Beroep nu. De vrouw heeft daarom recht op een schadevergoeding vanwege het ‘overschrijden van de redelijke termijn’.
‘Ouderen beter nog even niet meedoen’
Demograaf emeritus hoogleraar Jan Latten argumenteert in de Telegraaf dat ’kwetsbaren’ er veel profijt van kunnen hebben als ze nog even voorzichtig zijn. “Stel, je bent 65 jaar en handhaaft voor jezelf drie weken een strengere lockdown, dan gaat het om 21 dagen. Daarmee handhaaf je echter je kans op een gemiddelde levensavond van 19,9 jaren. Dat zijn dan 19,9 x 365 = 7264 dagen. Toch echt een mooie beloning voor 21 dagen wat meer voorzichtigheid betrachten.”
Persoonlijke digitale beweegcoach
Omdat ook de klanten van Sensire door de coronacrisis grotendeels aan huis gekluisterd werden, bedacht wijkverpleegkundige Wilma Rondeel het initiatief ‘Fit Thuis’. De ondersteuning door de digitale beweegcoach gebeurt op basis van een persoonlijk beweeg- begeleidingsplan dat samen met de cliënt opgesteld wordt, aldus ICT&Health.
‘Bejaardenwijk’ wekt wrevel
Zien ze nu nog vossen door het gras struinen, over een paar jaar kunnen dat zomaar ouderen met een rollator zijn. En dat zint bewoners van de Woestijnweg in Vaassen-West niet, schrijft De Stentor. Zij dreigen hun riante uitzicht op de natuur te verliezen door een woonwijk voor senioren.
Naar eerlijker eigen bijdrage verpleeghuis
Ouderen die in een verpleeghuis terechtkomen, moeten vaak een forse eigen bijdrage betalen. Het Centraal Planbureau stelt volgens het AD voor het systeem zó te veranderen, dat die lasten voor mensen die jarenlang in een instelling verblijven wat draaglijker worden.
Het zijn vooral middeninkomens voor wie de bijdragen flink kunnen oplopen.
Met kienkaart voor de tv
Kienen is niet alleen als eerste een kaart vol fiches leggen, maar ook een ontmoeting met bekenden. Omdat dat vanwege corona al maanden niet meer mogelijk is, begon ouderenbond KBO met kienen op tv, meldt het Eindhovens Dagblad. De KBO-kringvoorzitter hoopt dat deelnemers behalve het centrale nummer voor het kienen ook elkaar gaan bellen: Zodat er weer onderling contact is. Want daar gaat het om.
Geen scootmobiel meer in regiotaxi
Ouderen en mensen met een lichamelijke beperking die afhankelijk zijn van een scootmobiel, zijn niet meer welkom in de regiotaxi’s van de Valleihopper, schrijft Bernadette Keizer in een column in AD Amersfoortse Courant. Zo maken we de wereld van ouderen nog kleiner. “Die scootmobiel is zoveel meer dan een karretje dat 30 kilometer per uur kan. Het is hun verbindingsmiddel met de wereld.”
‘Aan de kwetsbaren is niets gevraagd’
“Wanneer de lijdensdruk te groot wordt, wordt het vermogen aangetast om nog te kunnen en willen leven”, schrijft een rouwtherapeute in Trouw. “De balans tussen lijdensdruk en vermogen slaat door. Dit is al gebeurd op verschillende plekken en in verschillende verpleeghuizen.” De strengheid van quarantaineregels “wordt nu bepaald door de directies in de verpleeghuizen. Het lijden van de kwetsbaren is letterlijk verstild in eenzaamheid. Aan hen is immers niets gevraagd.”
Grote verschillen zorgkantoorregio’s
Op basis van het dit jaar geïntroduceerde Register Dementiezorg en Ondersteuning zijn twee nieuwe factsheets tot stand gekomen over langdurige zorg en ziekenhuisopnamen bij mensen met dementie. Tussen zorgkantoorregio’s blijken er grote verschillen.
Plusbusje nu twee passagiers
Maandenlang stonden ze noodgedwongen aan de kant, maar nu gaan ze weer de weg op: de busjes van het plusvervoer in Doesburg en de Liemers. In aangepaste vorm weliswaar, maar voor ouderen is het eindelijk weer eens een kans om op pad te gaan, aldus Omroep Gelderland. Er worden nu maximaal twee personen vervoerd, tegenover zes in het pre-coronatijdperk.
Oudere reiziger terughoudender
Ondanks dat veel Europese landen volgende week de grenzen weer openen voor toeristen, blijven de meeste mensen deze zomer in Nederland. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek van EenVandaag onder zo’n 29.000 mensen. Leeftijd speelt een belangrijke rol, ziet opiniepeiler Gijs Rademaker. Zo zijn de 55-plussers behoudender. “Iets wat we al maanden in onze onderzoeken terugzien.” De werkende mensen en gezinnen met kinderen voelen zich minder kwetsbaar en geven aan behoefte te hebben om op vakantie te gaan.
Waakvlamfunctie in kwetsbare wijken
Kwetsbare bewoners in corporatiewijken krijgen te laat of te weinig ondersteuning vanuit de Wmo. Een vroege signalering van problemen, de waakvlamfunctie, moet terugkomen in de wijken. Dat is de conclusie van het onderzoek dat Andersson Elffers Felix (AEF) op verzoek van de brancheorganisatie van woningcorporaties Aedes uitvoerde.
‘Reorganisatie Wijkzorg Amsterdam afblazen’
Rigtje Passchier pleit in Het Parool tegen de reorganisatie van de Wijkzorg Amsterdam. ‘De stad kan haar geld beter besteden aan de hulp die straks nodig is, als de economische coronaklap komt.’ Passchier doet promotieonderzoek bij sociale wijkteams in onder meer Amsterdam.