Senioren Journaal van vrijdag 9 december

Kop soep ruim vier keer zo duur

Een kopje koffie of een warme maaltijd in een zorgcentrum moet betaalbaar blijven, vinden de meeste Zeeuwse ouderenzorginstellingen. Ze houden de prijsstijgingen binnen de perken, aldus dagblad PZC. “Het zijn eigenlijk zorgrestaurants.” Er wordt gesproken van ‘duivelse dilemma’s’. in Zierikzee moeten ouderen voor een kopje soep nu 5,50 euro betalen, ruim vier keer zoveel als voorheen. Een kopje koffie kost er nu 2,40, in plaats van 1 euro. De vaste bezoekers zijn een handtekeningenactie begonnen. Volgen de zorgorganisatie is het noodzakelijk om marktconforme prijzen in te voeren, vanwege de sterk gestegen grondstof- en energieprijzen en loonkosten.

Bedenk hoe je voor je ouders gaat zorgen

Als het aan de minister Conny Helder ligt, krijgen mensen meer eigen verantwoordelijkheid op hun oude dag, zegt zij in EO-radioprogramma Geld of je Leven. Ook kinderen van (toekomstige) zorgbehoevenden moeten nadenken welke rol ze kunnen spelen. “Het is belangrijk dat u nadenkt over vragen als ‘wat heeft mijn moeder nodig’ en ‘hoe gaan we samen voor haar zorgen’,” aldus Helder. Het betoog van Helder roept emoties op. In de app van NPO Radio 1 zijn veel boze geluiden te lezen.

Alles in het teken van bewegen

Bewegen doet leven. Dat is het motto van Joël Kruisselbrink. Met spelletjes activeert hij ouderen met dementie of Korsakov. De bewegingsagoog is inmiddels een hit op Instagram, Facebook en TikTok. Zijn video’s zijn reeds miljoenen keren bekeken, aldus het AD. Joël Kruisselbrink werkt vier dagen per week bij de Lelie Zorggroep in Rotterdam en toert sinds kort op vrijdag door het land om zijn boodschap te verkondigen bij collega’s en belangstellenden.

Knarrenhofje met sociale huur

Steeds meer senioren kiezen ervoor samen te bouwen om een oogje op elkaar te houden. Maar in de sociale huursector zijn knarrenhofjes nog een zeldzaamheid. Wethouders van heel wat Nederlandse gemeenten zijn volgens dagblad De Limburger een kijkje komen nemen bij Waagmeesterhof in Weert, door de bewoners omgedoopt tot hofje ’t Genietschap. De Waagmeesterhof is binnen een jaar uitgegroeid tot het pronkstuk van Wonen Limburg en de gemeente Weert.

Geweldig alternatief potje voetbal

“Voor oudere voetballiefhebbers is een potje voetbal soms wat te intensief, of te gevaarlijk. Maar voor hen is er een geweldig alternatief: walking football”, zegt fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Shanty Sterke in NRC. In walking football zit alles wat je volgens de bewegingsrichtlijnen nodig hebt.”Doordat je soms langzaam wandelt en soms sneller, is het een soort intervaltraining.”

Steeds meer vacatures ouderenzorg

In alle branches van zorg en welzijn zijn er in het derde kwartaal meer vacatures ontstaan dan drie jaar eerder, meldt het CBS. Het grootste deel daarvan ontstond in de verpleging, verzorging en thuiszorg. In het derde kwartaal van 2022 ging het om 16,5 duizend vacatures, 6,1 duizend meer dan drie jaar geleden. Dat is een toename van 58 procent, de grootste relatieve toename van alle branches.

JA21 pleidooi voor terugkeer verzorgingshuizen

Het aantal verzorgingshuizen is sterk afgenomen en gepensioneerden moeten steeds vaker en langer thuis blijven wonen. Nicki Pouw-Verweij,Tweede Kamerlid JA21 en tevens arts, vindt dit een zorgwekkende ontwikkeling. Ze vertelt erover in Tijd voor MAX. “Veel ouderen vallen in een gat.”

Eerste zorgbuurthuis binnenkort in gebruik

Zelfstandig wonen, maar toch ook samen. Dat is het concept van zorgbuurthuis ’t Hageltje in Oss, het eerste zorgbuurthuis van Nederland. Twee maanden voor de oplevering konden buurtbewoners en belangstellenden donderdag alvast een kijkje nemen in de voormalige school, bericht het Brabants Dagblad. Voor de toewijzing van de vijftien appartementen wordt uitgegaan ‘van een mooie mix van fitte en minder fitte mensen’. De huurprijzen liggen allemaal onder de 763 euro per maand.

Anti-valprogramma uitgebreid

Zorgverleners, gemeenten en zorgverzekeraars CZ en VGZ gaan aan anti-valprogramma voor ouderen uitbreiden na een proefproject, meldt Skipr. In ieder geval in drie andere gemeenten wordt het project ingezet. Met een combinatie van een wearable en een app met AI en sensoren, een beweegprogramma en het verbinden van het sociale netwerk en hulpverleners hopen de partijen meer ouderen te bereiken.

Het vak van bejaarde onder de knie krijgen

Ooit werden ouderen op de arbeidsmarkt verguisd, nu zijn ze ineens in trek. Is dat wel helemaal in de haak, is de vraag in een opiniestuk in dagblad Tubantia. “Blijf ouderen de ruimte geven hun eigen afweging te maken. En gun ze tijd om het vak van bejaarde onder de knie te krijgen. Want voor sommigen zal het waar zijn wat de Amerikaanse president Theodore Roosevelt ooit zei: ‘Ouderdom is zoals alles. Om er een succes van te maken, moet je jong beginnen.’”

Langer Zelfstandig, de nood is hoog

In Brummen presenteerden samenwerkende zorg -en welzijnsorganisaties een gezamenlijke visie voor verandering in de zorg en ondersteuning voor ouderen in het programma ‘Langer Zelfstandig’. “Het is goed dat we gaan starten. De nood is hoog”, zei de wethouder.

Actief en vitaal met Vitality Club

Hoewel het pas negen uur ’s ochtends is, staat een tiental sportieve 70+’ers klaar op de velden van hockeyvereniging Roomburg in de Leidse Professorenwijk. Het Leidsch Dagblad doet verslag van een van de vier Vitality Clubs in deze stad. Het gaat om een informele groep die als doel heeft gepensioneerden actief en vitaal te houden. “Het is echt leuk om te zien dat mensen zo snel vooruit gaan. Ook als mensen al jaren niet gesport hebben, zie je al snel verbetering.”

Oversterfte in november lager dan in oktober

In week 48 (28 november tot en met 4 december 2022) overleden naar schatting 3400 mensen. Dat zijn er iets meer dan in de week ervoor (3365), er was sprake van oversterfte. In heel november overleden 1400 mensen (10 procent) meer dan verwacht, er was oversterfte in vier van de vijf weken van november. De sterfte was vooral hoger onder 65- tot 80-jarigen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Groen verpleeghuis op Texel

Zorgorganisatie Omring en het consortium Groos! hebben gisteren hun handtekening gezet voor de bouw van het groene verpleeghuis op Texel. “Als maatschappelijk betrokken organisatie willen we op deze manier de transitie naar een duurzame ouderenzorg versnellen. Met het Groene Verpleeghuis willen we aan andere zorgorganisaties laten zien dat het kan”.

Liever alleen

Het idee om de AOW-uitkering te individualiseren zal geen hogere uitkering gaan opleveren, reageert een lezer van Trouw: De schatkist kan dat niet aan. Samen één huis bewonen zal altijd voordeliger uitpakken. De werkelijke reden om niet te gaan samenwonen op oudere leeftijd zal heel andere redenen hebben dan de hoogte van de AOW. Het is wel gemakkelijk om het daar op te gooien naar de buitenwereld toe. Dat scheelt een heleboel persoonlijke uitleg over de werkelijke reden.