Senioren Journaal van dinsdag 9 augustus

Geen operatie meer, hoge ‘kwaliteit van sterven’

“Je moet alleen iets doen als het ook echt iets verbetert, en dus ook dingen niet doen als ze niet helpen.” Bij een onderzoek koos de helft van zeer kwetsbare verpleeghuisbewoners met een gebroken heup er na gezamenlijke besluitvorming voor zich niet te laten opereren. Zij hadden een hoge ‘kwaliteit van sterven’.

Niemand fitter dan Betty (66)

In de brandende zon rennen met jerrycans en zandzakken, meters omhoogklimmen in een touw en dan ook nog razendsnel zwemmen. De 66-jarige Betty Scheffer-Knoben nam in de VS met succes deel aan de Crossfit Games. “Het heeft me verbaasd dat je op deze leeftijd toch nog fitter kunt worden dan je al was. Het kan gewoon op onze leeftijd.”

In Beuningen doorstroming op gang

In Beuningen leidde de verhuizing van dertig senioren (naar een nieuwbouwproject) tot verhuizing van zo’n honderdtwintig huishoudens, zegt Woonwaarts in de Maas&Waler. Een verhuiscoach is nu een half jaar aan de slag. Dit heeft ook al voor de nodige verhuizingen gezorgd in Beuningen en Weurt, waarbij grotere woningen werden achtergelaten

Senior zit in de essentie van het leven

“Wat mij aanspreekt aan de doelgroep senioren? Een senior zit in de essentie van het leven. Een diepere, authentieke laag.” Dat zegt seniorencoach Louis Harmelink (64) uit Oldenzaal in dagblad Tubantia. Hij begeleidt een nieuwe bijeenkomst bij Impuls, speciaal voor mannen van 65 jaar en ouder. “Veel mannen in deze leeftijdscategorie hebben behoefte aan een klankbord, zeker als ze weinig sociaal contact hebben of isolatie op de loer ligt.”

Eén specifieke uitkering voor gemeenten

Het ministerie van VWS wil uitkeringen aan gemeenten voor het stimuleren van gezondheid, sport en bewegen, cultuurparticipatie en het versterken van de sociale basis bundelen in één specifieke uitkering. In eerste instantie gaat het volgens Binnenlands Bestuur om een twaalftal programma’s waaronder mantelzorg en één tegen eenzaamheid.

Muziek als Medicijn bij delier

Professor Hans Jeekel (81), erelid van de beroepsvereniging van chirurgen, ging zelf ook een aantal keren onder het mes. Hij noemt de vijf complicaties die patiënten kunnen ervaren bij operaties: pijn, angst, stress, slaapontregeling en, in het bijzonder bij ouderen, delier, een staat van acute verwarring. Hij weet ook een middel om dergelijke problemen aanzienlijk te verminderen: muziek. Jeekel richtte de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn op, EW schrijft er deze week uitvoerig over.

Brabant wacht enorm tekort zorgmedewerkers

Brabant verwacht in 2031 een tekort van bijna 27.000 medewerkers in zorg en welzijn. Dat blijkt uit de rapportage ‘Arbeidsmarktprognoses zorg en welzijn tot 2031’ van Transvorm. De vraag naar wijkverpleging neemt toe met ruim een kwart en de vraag naar verpleeghuiszorg zelfs met ruim 40 procent.

Zelfredzamer en meer in beweging

In een ZonMw-artikel over leren en verbeteren met gebruik van data is het voorbeeld te lezen van een team dat het voor elkaar kreeg om het aantal uren zorg per patiënt te verminderen van 18 uur naar 12 uur, door zelfredzaamheid en bewegen te motiveren.

WOZO weinig ambitieus verhaal

Het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen van minister Conny Helder is volgens een artikel in Vrij Nederland vooral een hoopvol droombeeld tegenover de ruwe hedendaagse werkelijkheid waar hulpverleners spreken van een zorginfarct. “Het is een weinig ambitieus verhaal voor een minister die te maken heeft met zo’n urgent probleem. Tienduizenden kwetsbare ouderen hebben hulp nodig die ze niet krijgen en die lijst groeit.”

Protesteren tegen nieuwe pensioenwet

Helaas hebben senioren geen vertegenwoordiger in de Tweede Kamer om de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen (WTP) tegen te houden, schrijft een lezer van het Eindhovens Dagblad. “Kom daarom op 12 september met duizenden naar het Binnenhof om te protesteren. Senioren mogen niet gedwongen worden om hun pensioenrechten op te geven.”