Senioren Journaal van vrijdag 8 mei

‘Maak ouderen geen tweederangsburgers’

In de coronacrisis moeten er geen keuzes worden gemaakt waardoor ouderen tweederangsburgers worden. Dat is volgens de NOS de strekking van een manifest van de ChristenUnie, omroep Max en ouderenorganisatie KBO-PCOB. Volgens de initiatiefnemers klinken in de crisis steeds vaker pijnlijke woorden over senioren. “Voor de een zijn kwetsbare ouderen dor hout dat door het virus moet worden gekapt en anderen pleiten voor leeftijdsgrenzen bij het heropenen van de horeca”, staat in het manifest.

De anderhalvemeterstok  als hulpmiddel

Voor iemand die lijdt aan dementie is het extra moeilijk om anderhalve meter afstand te houden. Om daar een handje bij te helpen zijn er nu speciale dementiestokken, is te lezen in AD Haagsche Courant. Het zijn simpelweg takken die als anderhalvemeterstok dienen. ‘Onze anderhalve meter’ hebben de stokken als officiële naam. Het idee kwam van de Zoetermeerse organisatie Tuingezel, die dagbesteding biedt aan mensen met dementie.

Niet meer binnen blijven

De gezonde ouderen hoeven, net als alle andere gezonde mensen, niet meer binnen te blijven tenzij ze zich niet lekker voelen, schrijft NRC over de 70-plussers. Ze kunnen net als iedereen weer naar het museum (op afspraak), naar concerten, in kleine aantallen, en naar een terras, op anderhalve meter afstand van de andere gasten. Ze kunnen weer bridgen en klaverjassen, in kleine groepen. Ze kunnen naar het casino, vanaf 1 september, en naar de sportschool.

Verontwaardiging ‘terrasverbod’ ouderen

De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Haarlem heeft een golf van verontwaardiging veroorzaakt met zijn uitspraak dat wat hem betreft ouderen slechts beperkt gebruik mogen gaan maken van terrassen, meldt het Haarlems Dagblad. De horecavoorzitter denkt dat anders een verdere versoepeling voor de horeca niet van de grond komt.

Noord-Brabant aan de slag voor wonen/zorg

Tien maatschappelijke organisaties zijn verheugd over het gisteren gepresenteerde bestuursakkoord van de provincie Noord-Brabant. “Gezamenlijk hebben deze organisaties zich ingezet om de majeure woon-/zorgproblematiek op de provinciale en landelijke agenda te krijgen. En nu gaan ze samen met het nieuwe provinciebestuur van Noord-Brabant Doen. En Oplossen!”

Ondersteuningsbehoeften mantelzorgers

Profielen van mantelzorgers kunnen bijdragen aan de bewustwording van zorgverleners dat mantelzorgers variëren in hun ondersteuningsbehoeften en dus ook een ondersteuningsaanbod ‘op maat’ moeten krijgen. Het Nivel heeft in samenwerking met Amsterdam UMC/VUmc en MantelzorgNL de diversiteit aan ondersteuningsbehoeften van mantelzorgers in kaart gebracht.

Veel ‘coronabedden’ 70-minners

In april was bijna 55 procent van de coronapatiënten een 70-minner. In maart was dat nog maar 45 procent. Dat blijkt volgens het AD uit een analyse van cijfers uit de dagelijkse rapporten van het RIVM, waarin veel details terug te vinden zijn over de bijna 11000 coronapatiënten die in maart en april in het ziekenhuis terecht kwamen. Vooral het aantal opnames van mensen tussen 50 en 65 jaar oud steeg relatief hard.

Mondkapje ‘angstaanjagend’

Susan Olijslagers verzorgt ouderen met dementie in het verpleeghuis St. Barbara in Wijbosch. Nu ze een mondkapje moet dragen, is ze niet langer een vertrouwd gezicht. “Het is angstaanjagend voor ze”, vertelt ze in het Brabants Dagblad. Zij is dagbestedingscoach en contact leggen wordt nu erg lastig. “Mensen met dementie richten zich sterk op je mimiek en lichaamstaal. Door de mondkapjes is er geen contact. Je bent ook minder goed te verstaan. En zij zien en horen vaak slecht, wat het nóg moeilijker maakt.”

‘Is dit de zorg waarop we zo trots zijn?

Medio maart is het eindelijk zover, beschrijft een arts in een coronaperikel in Medisch Contact: een nog zelfstandig wonende weduwe van 93 jaar zonder kinderen en niet meer in staat om goed voor zichzelf te zorgen, krijgt een kamer toegewezen in een verzorgingshuis. “Mevrouw is superblij dat de datum vaststaat, geen eenzaamheid en angst meer.” Maar toen kwam corona. De opname gaat niet door, de thuiszorg wordt stopgezet, ineens komt er niemand meer bij haar langs. “Is dit de goede zorg waar Nederland zo trots op is?”

Vrijwilligers ingezet voor beeldbellen

Om eenzame ouderen in verpleeghuizen een hart onder de riem te steken, zet (aanvullende) mantelzorgorganisatie Senior Service meer dan honderd vrijwilligers in om met hen te beeldbellen. Het idee is dat senioren in heel het land eens in de zoveel tijd even een praatje kunnen maken met één van de vrijwilligers, maar eerst wordt de service als test ingezet in Dordrecht en Rotterdam, schrijft AD De Dordtenaar.

Webinars over corona in langdurige zorg

Vanaf dinsdag a.s. organiseert de Specialisme Ouderengeneeskunde Opleiding Leiden (SOOL) een wekelijkse online webinar over een actueel onderwerp met betrekking tot Covid-19 in verpleeghuizen en instellingen voor langdurige zorg. Deelname is kosteloos. In zes weken worden verschillende facetten van Covid-19 in relatie tot de langdurige zorg belicht.