Senioren Journaal van woensdag 8 juni

À la carte wonen tot de laatste dag

Wordt het biefstuk of kabeljauw? Een dagje naar de golfbaan of naar het museum? Voor toekomstige bewoners van een nieuw woonzorgcomplex in Valkenswaard zijn er straks keuzes te over. “Je moet dit zien als een luxe hotel, waarin het personeel te gast is.”

Van het kastje naar de muur

“Ouderen weten het even niet en het wordt ze vervolgens door gemeentes en instanties heel moeilijk gemaakt. De oplossing voor dat probleem is nog ver te zoeken”, zegt Willem Bakker, lid van de Raad van Ouderen. Het gaat om een ‘héél groot’ probleem.

Niet thuis voor pakketje? Geen briefje meer

PostNL stopt met het papier: wie niet thuis is als er een bestelling aankomt, krijgt een e-mail. Tot de organisaties die niet gelukkig zijn met het besluit  hoort ouderenbond KBO-PCOB: Ouderen zijn weliswaar vaker thuis dan jongeren, maar doorgaans minder mobiel en digitaal minder onderlegd.

Buitenspeeldag met cognitief fitness

In de Schotse tuin in Zwijndrecht is er zaterdag een feestelijke opening van beweegtoestellen (QR code beweegroute) op de buitenspeeldag. “Nu wordt buiten spelen geassocieerd met kinderen maar in de Schotse tuin staan toch echt de ouderen centraal”, aldus Zwijndrecht.net.

Laat je sensoren stralen

Kunstenaar Isaac Monté heeft een reeks prothesen ontwikkeld die nog veel meer meten dan de populaire smartwatch. “Onder invloed van de media hebben ouderen moeite hun ouder wordende lichaam te accepteren en dat resulteert in stress en depressie. Ik speel daar op in door de prothesen op strategische plekken te plaatsen.”

Ouderen vinden padel te gek

Gezellig koffiedrinken, een gezamenlijke lunch en twee uurtjes sporten. Die combinatie moet 55+ers over de streep trekken meer te bewegen. En het werkt, meldt AD Groene Hart uit Woerden: op het tennispark hebben ouderen padel ontdekt. De sportkantine als  ontmoetingsplaats, waar je als 55-plusser niet alleen voor sport en spel terecht kunt, maar ook voor een kop koffie en een goed gesprek.

Eenzaamheid verhoogt kans op dementie

Ouderen die risico lopen op dementie voelen zich vaak eenzaam. Hebben zij een verhoogd risico op dementie door eenzaamheid of door de mate van ervaren sociale steun? Twee onderzoeken tonen onafhankelijk van elkaar aan dat eenzaamheid het risico op dementie verhoogt, ongeacht de sociale steun. De huisarts moet dan ook alert zijn op cognitieve achteruitgang bij eenzame ouderen. Een lastige opdracht, schrijft Huisarts&Wetenschap.

Kloof tussen generaties overbruggen

Als je geen opa en oma meer hebt of geen kinderen en kleinkinderen, hoe kom je dan in contact met andere generaties? Het Thematisch Lerend Netwerk (TLN) Jong met Oud probeert de kloof te overbruggen. Bij de kick-off kwamen ongeveer 30 studenten van verschillende opleidingen en 15 senioren bij elkaar om van gedachten te wisselen, meldt hogeschool Avans.

Steeds meer specialistische zorg thuis

Tijdens de coronacrisis stagneerde de doorstroming in ziekenhuizen en konden huisartsen hun patiënten onvoldoende zorg bieden. Doordat snelle actie via korte lijnen nodig was, bracht dit de samenwerking tussen ziekenhuizen, huisartsen en wijk- en thuiszorg in een stroomversnelling. Dit had zoveel positieve effecten, dat de samenwerking ook na de coronacrisis is voortgezet, meldt Amstelring Wijkzorg.

Doorwerken voor 10 euro per uur

Drie ochtenden per week pendelt de 70-jarige Theo Martens tussen het station van Maarssen en bouwbedrijf Strukton. In het ritje van anderhalve minuut brengt hij het forenzende personeel naar hun werk, voor 10,99 euro bruto per uur (netto ongeveer 10 euro per uur). Volgens Theo kunnen pensionado’s zoals hij een belangrijke schakel zijn in de strijd tegen grote personeelstekorten, vertelt hij bij RTV Utrecht.

75+ herkent NL-Alert beter door testbericht

Op maandag 13 juni wordt er weer een NL-Alert testbericht uitgezonden. Veel mensen vinden dat belangrijk, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vooral mensen van 75 jaar en ouder vinden het fijn dat de overheid ieder half jaar een NL-Alert testbericht verstuurt.

Dagbesteding in ziekenhuis

VieCuri Medisch Centrum in Venlo is gestart met een proef om te voorkomen dat oudere patiënten in het ziekenhuis fysiek en geestelijk achteruitgaan, meldt De Limburger. Dat doet het ziekenhuis door twee dagen per week dagbesteding aan te bieden. De kwetsbare ouderen worden begeleid door vrijwilligers van ‘Geriatrie In De Ziekenhuizen’.

Een voorproefje van mantelzorg

“Mijn moeder brak haar heup en zou minimaal zes weken niet kunnen lopen. Tegenwoordig word je in een ziekenhuis zo snel mogelijk de deur weer uit gewerkt en toen ze liet vallen drie dochters te hebben, was van een revalidatiecentrum of zorghotel al snel geen sprake meer. In combinatie met thuiszorg zou het vast prima gaan.” Jannie Benedictus beschrijft in haar FD-column een voorproefje van mantelzorg. De dochters wonen verspreid door het land en werken alle drie.

Huisarts altijd aanspreekbaar

‘De overheid heeft het beleid dat kwetsbare ouderen zoveel mogelijk thuis moeten blijven wonen”, zegt bestuurder Aard Verdaasdonk van de Landelijke Huisartsen Vereniging in Zorgvisie. “ Wie is er dan altijd aanspreekbaar? De huisarts. Wij willen best poortwachter zijn maar dan moeten er wel poorten zijn die open kunnen. De oplossing zit in goede afspraken.”

Valpartij 70-plusser in ziekenhuis voorspellen

Onderzoekers van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis willen achterhalen of een val van een 70-plusser in een ziekenhuis te voorspellen is. Ze gebruiken daarvoor, met textmining, de notities die meerdere keren per dag door verpleegkundigen in het dossier van een patiënt worden toegevoegd.