Senioren Journaal van maandag 8 juni

‘Velen onnodig in isolement gezeten’

“Ouderen hadden best bezoek kunnen ontvangen de afgelopen maanden”, zei bestuurder Liane van den Haan van de ANBO in een L1-programma Corona in Limburg. Ze kwam tot die conclusie na een gesprek met Jaap van Dissel van het RIVM. Heel veel mensen hebben zich volgens haar onnodig in een thuis-isolement hebben gezet. “We verwachten een tweede corona golf en daarom heb ik met Jaap van Dissel afgesproken dat we op een andere manier gaan communiceren met de doelgroep ouderen.”

Gestorven door verpietering?

Medisch ethicus Erwin Kompanje stond achter het coronabeleid, maar hoopt wel dat we er lessen uit trekken, zegt hij in de Volkskrant. ‘Wat we nu hebben gedaan, heeft voor sommigen de situatie waarschijnlijk veel erger gemaakt. We hebben ze geïsoleerd om te voorkomen dat ze besmet zouden raken en zouden overlijden, maar het is goed mogelijk dat ze door die gedwongen quarantaine juist eerder zijn overleden. Dat de anderhalvemetersamenleving ze fataal is geworden; dat ze niet zijn gestorven door het virus maar door eenzaamheid en verpietering.’

‘Bezoekregels verwarrend en frustrerend’

Terwijl cafés weer open mogen zitten ouderen nog steeds opgesloten in het verpleeghuis. Er worden dagelijks mensenrechten geschonden, zegt jurist en onderzoeker in de ouderenzorg Brenda Frederiks van Amsterdam UMC in NRC. “Ik kan er niks anders van maken. Er is geen enkele reden meer om oude mensen tegen hun wil op te sluiten.”In de vele verpleeghuizen waar niemand besmet is, “is dit niet meer te verdedigen.”

Zestigplussers isoleren om economie te sparen?

Wetenschappers vinden Ruttes intelligente lockdown niet intelligent genoeg en pleiten in economenblad ESB voor een andere koers: richt maatregelen op groepen die het hardst getroffen worden en isoleer zestigplussers. Het leidt volgens Amerikaanse onderzoekers tot minder doden en krimp. Het FD gaat na of de zestigminsamenleving ons voorland is.

‘Arts moet ouderenzorg kennen’

De opleiding van artsen gaat op de schop, meldt de Volkskrant. Een van de opstellers van het plan zegt: “Mijn persoonlijke droom is dat iedere afgestudeerde student in elk geval ook in de ouderenzorg echt ervaring heeft opgedaan. Dus niet een dagje op een krukje erbij zitten, maar het liefst tijdens de co-schappen, zodat de studenten geconfronteerd worden met de lastige dilemma’s die daar spelen.”

Het Ouden Huis: mix van ouderen

In Bodegraven is de eerste paal geslagen voor Het Ouden Huis. Dit complex van Mozaïek Wonen omvat 23 zelfstandige sociale twee- en driekamer huurappartementen met een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. De woningen zijn voor mensen met verpleeghuiszorg, thuiszorg en zonder zorg én drie studenten. Ook is er straks een inwonende zorgverlener die ook als aanspreekpunt fungeert en de 24 uurszorg – die varieert van thuiszorg tot aan terminale zorg – coördineert. “Zo woont er een mix van ouderen.”

Hoezo klagen over spaartaks?

Een 84-jarige vrouw die in haar huurhuis flink wat geld bij elkaar had gespaard, moet maar naar een koophuis verhuizen als ze vindt dat ze te veel vermogensrendementsheffing betaalt. Haar hoge leeftijd is daarbij geen bezwaar, oordeelt de rechtbank in Groningen volgens de Telegraaf. Ze heeft bijna twee ton op de bank, en moet zodoende relatief veel spaartaks –€1812 in 2017– afdragen aan de fiscus.

Misvatting over bewoners verpleeghuizen

Het blijft verpleeghuisarts Bert Keizer (72) ergeren hoe er over bewoners van verpleeghuizen wordt gedacht, vertelt hij in AD Magazine: “Het idee: 80-plussers what the hell, in verpleeghuizen staan de mensen aan de rand van het graf. Zo van: als je ze een zetje geeft, liggen ze erin. Dat is een misvatting. Verdomme, zo zít dat niet.” In verpleeghuizen wonen 61.000 mensen, vaak met een enorm medisch probleem, maar ze willen daarmee verder leven, aldus Keizer. “Die willen nog helemaal niet dood, een enkeling daargelaten.”

Ouderen krijgen weer huisbezoek

De SWOA is weer gestart met huisbezoeken, meldt De Gelderlander. In coronatijd hield de Arnhemse ouderenorganisatie vooral contact met haar cliënten via telefoon. Volgens de directeur-bestuurder hebben veel mensen echter grote behoefte aan face-to-facecontact. De komende tijd beginnen ook de ontmoetingen en wijkactiviteiten weer langzaam. Eind juni wil de organisatie de reguliere dienstverlening weer op de rit hebben.

Bende maakte senioren miljoenen afhandig

Ze sluisden miljoenen euro’s weg van bankrekeningen van honderden kwetsbare senioren, schrijft het AD: Doelbewust gekozen als slachtoffers. Maar afgelopen weken eindigde het luxe leven van deze criminele bende abrupt, zo maakte de politie zaterdag bekend. “Ze zochten bewust de oudste slachtoffers uit om toe te slaan, vooral 70-plussers met veel geld: hoe ouder en kwetsbaarder, hoe beter.”

Hoe Kloosterburen weer een hart kreeg

Tot 2013 was ’t Olde Heem, midden in het Noord-Groningse dorp Kloosterburen, een ouderwets bejaardentehuis met maar één functie. Maar toen professionele zorgorganisaties het gebouw wilden sluiten namen dorpelingen de zorg op zich. Daar bleef het niet bij, schrijft Trouw. Coöperatie Klooster & Buren zorgt inmiddels ook voor kleine kinderen, mensen met een beperking en voor de verduurzaming van oude gebouwen en tuinen in het dorp.

‘Kies voor juiste toon bij bezoek’

Sinds enkele weken is er een versoepeling in de bezoekregeling voor verpleeghuizen. Corona berooft de bewoners van hun perspectief, stelt de Belgische wetenschapper Kasper Bormans (auteur van het boek ‘Wat Alz?’) in het AD.  Maar een goede manier van benaderen kan helpen. “Kies ervoor om je gesprek af te ronden met een cliffhanger, iets aangenaams in de nabije toekomst, waardoor je de ander weer reden geeft ’s morgens op te staan. Zeg niet: ‘Ik ga naar huis’, maar zeg: ‘Tot volgende week zondag!’”

Coronaproof op vakantie

We kunnen weer op vakantie, maar 65-plussers blijven thuis. Vliegen is voor hen een te groot risico. Een FD-lezer schrijft: “De reisbranche zou een ‘coronaproof vakantie voor ouderen’ kunnen aanbieden. Alleen ouderen aan boord en iedereen testen, voor en na de vakantie. Dit is de oplossing, want ook ouderen verdienen een plezierige, maar bovenal veilige vakantie.”

Scootmobiel delen

Sinds de eigen bijdrage voor de Wmo niet meer afhankelijk is van het inkomen zijn in de gemeente Lingewaard veel meer mensen gebruik gaan maken van huishoudelijke hulp, omdat de gemeente flink meebetaalt. “En we hebben ook veel meer rolstoelen, rollators en scootmobielen uitgegeven”, zegt de wethouder in De Gelderlander. “Dit loopt uit de klauwen. We gaan bekijken of het anders kan, bijvoorbeeld dat ouderen die bij elkaar wonen een scootmobiel gaan delen.”

Nu al op vakantie naar Friesland

Heel langzaam komt de reisbranche de komende weken uit een gedwongen winterslaap, maar een groep van veertien 70-plussers wilde daar niet op wachten. Zij zijn dit weekend al vertrokken naar Friesland voor een weekje vakantie in een hotel in Eernewoude.^”We staren ons niet blind op alles wat niet kan. Wij benadrukken juist wat er wél kan”, zegt Harco van Uden, directeur van reisorganisatie ITG Companies, tegen de NOS.

Crisisbeleid verbinden met hervormingen

Het crisisbeleid moeten we nu verbinden aan de grote hervormingen voor de toekomst, aldus een opiniestuk vanuit het Sociaal en Cultureel Planbureau in het FD. “Er kan aangesloten worden bij lokale zorgpraktijken, waar regels tijdens de crisis werden aangepast om ondersteuning toch mogelijk te maken. Veel samenwerking kwam gemakkelijker tot stand. Het vraagt echter ook investeringen van het Rijk in de publieke dienstverlening.”

‘Eenzame’ ouderen koppelen aan hondjes

In Amstelveen is OOPOEH van start gegaan, een stichting die ouderen koppelt aan hondeneigenaren zodat de viervoeters niet de hele dag op de mat zitten te wachten. Iedereen blij, aldus NH Nieuws.