Senioren Journaal van woensdag 8 juli
Mantelzorgers in loondienst
Zorgorganisaties nemen voor het eerst mantelzorgers in loondienst, voor een paar uur per week. Ze spelen daarmee volgens de Volkskrant in op de vergrijzing en het oplopende personeelstekort onder zorgverleners. De mantelzorgers krijgen 10 tot 15 euro per uur om voor hun naaste te zorgen. Cicero Zorggroep heeft in zijn verpleeghuislocaties in Zuid-Limburg wil uiteindelijk driehonderd mantelzorgers op de loonlijst hebben. Thuiszorgbedrijf Informeles in Zoetermeer heeft al zo’n tweehonderd ‘ondersteuners individuele zorg’ in loondienst.
Nog even niet naar het stadion?
Als de eredivisie op 12 september van start gaat, moeten ouderen goed nadenken of ze wel naar het stadion willen komen. Dat zegt Jan de Jong, interim-directeur van de Eredivisie CV, in BNR Zakendoen. Volgens De Jong is het raadzaam om het eerste half jaar weg te blijven, al is het uiteindelijk een individueel besluit. Als je bijvoorbeeld 70 of 75 bent kun je om risico te vermijden misschien beter nog maar even niet naar het stadion gaan, meent De Jong
Open Tafel met mondkapjes en kuchschermen
Na vier maanden stil gelegen te hebben, gaat Open Tafel Medemblik weer van start. En dat is te danken aan het Rode Kruis en de Rotary, die mondkapjes, handgel, kuchschermen en een gloednieuwe serveerkar doneerden. “Zonder deze spullen, hadden we niet kunnen beginnen”, aldus de coördinator in het Noordhollands Dagblad.
Een op de tien is (zeer) eenzaam
Tussen 2015 en 2018 is eenzaamheid onder ouderen stabiel gebleven: een op de tien ouderen was (zeer) eenzaam. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het ministerie van VWS. In de periode 2015-2018 waren sociale en emotionele eenzaamheid stabiel; er werd iets meer sociale eenzaamheid dan emotionele eenzaamheid gerapporteerd.
AOW-leeftijd omlaag door corona?
Het gemiddeld aantal gezonde levensjaren na de 65ste verjaardag staat al tijden op ongeveer tien jaar, bij een resterende levensverwachting van gemiddeld twintig jaar. Door het stijgen van de AOW-leeftijd neemt het aantal gezonde levensjaren na de pensionering af. Minder gezonde jaren na de pensionering zetten aan tot denken, aldus Elsevier Weekblad. De coronacrisis (met een enorme stijging van de werkloosheid) biedt hierbij stof voor een hernieuwd pleidooi voor een lagere AOW-leeftijd.
‘Onze ouderen nooit meer zo doodknuffelen’
Bij de dood van haar oma vraagt Volkskrant-redacteur Marieke de Ruiter zich af: zijn we er niet aan voorbijgegaan dat de kwaliteit van leven van ouderen ook het beschermen waard was? Als deze crisis iets heeft aangetoond, dan is het volgens haar wel “dat er meer creativiteit in dit land huist dan het gedwongen opsluiten van 110 duizend mensen rechtvaardigt. Laten we onze ouderen in ieder geval nooit meer zo doodknuffelen.”
Meer specialisten in opleiding
In de opleiding ouderengeneeskunde starten dit jaar 146 basisartsen. Dit is wederom een groei in de instroom in vergelijking met voorgaande jaren. Vanaf september is het ook mogelijk om de opleiding te volgen aan de Universiteit van Groningen en van Maastricht.
Max Plazierhuis in Schagerburg
In Schagerburg wordt woensdag het Max Plazierhuis in gebruik genomen, in het vroegere gemeentehuis (eerder rusthuis). Het is voor mensen met dementie “een vorm van zelfstandig wonen waarbij er toch begeleiding is. Dat maakt het leven zo prettig mogelijk en daar streven ook wij als gemeente naar voor onze inwoners: zo lang mogelijk zelfstandig en prettig leven”, zegt de wethouder in het Noordhollands Dagblad.
Samen beslissen met ouderen door paramedici
Hoe kan bijvoorbeeld de ergotherapeut, fysiotherapeut of logopedist samen beslissen met ouderen in de praktijk? Paramedici van Zorggroep Apeldoorn verkenden in drie workshops de stand van zaken en wat voor verbetering vatbaar is. Leidraad was het Gespreksmodel samen beslissen met ouderen.
KBO-Brabant tegen pensioenakkoord
Op steun van KBO-Brabant hoeft minister Koolmees bij het pensioenakkoord niet te rekenen “nu gepensioneerden opnieuw kind van de rekening worden”: geen inhaalindexatie over de afgelopen twaalf jaar waardoor de meeste gepensioneerden al ruim 20% koopkracht van hun aanvullend pensioen missen; geen perspectief op indexatie omdat het nieuwe pensioencontract pas in 2026 ingaat; nog steeds kans op pensioenkortingen de komende jaren.