Senioren Journaal van donderdag 8 april
Actieve oudere liever geen seniorenflatje
Uit nieuw onderzoek blijkt inderdaad dat ouderen van 55 tot 75 jaar liever niet verhuizen. Maar als ze het doen, dan niet per se naar een seniorenflatje, schrijft de Telegraaf: Velen willen zelfs ruimer gaan wonen of nemen een tuintje erbij. Vastgoedontwikkelaar AM deed onderzoek naar de verhuis- en woonwensen van ’actieve ouderen’, zoals de onderzoekers de leeftijdscategorie 55-75 noemen. Die zijn met ongeveer 4,2 miljoen. Van de ondervraagden gaf slechts 27% aan dat ze wel willen verhuizen.
Fors minder overleden 80+’ers
In alle leeftijdsgroepen daalt het aantal overleden coronapatiënten en de afname is veruit het grootst bij mensen van 80 jaar en ouder. De gunstige trend in de sterftecijfers lijkt een direct gevolg van de naar schatting 2,9 miljoen vaccinaties tegen covid-19. Inmiddels zijn de meeste 80+’ers gevaccineerd. “We zien bij die groep ouderen de sterfte enorm dalen”, zegt epidemioloog Alma Tostmann (Radboudumc) tegen de NOS. “Dat is helemaal in lijn met de verwachtingen op basis van wie tot nu toe is gevaccineerd.”
‘Warme technologie’ voor mensen met dementie
Rens Brankaert, universitair TU/e-docent bij Industrial Design, ontwerpt ‘warme technologie’ voor ouderen met dementie. Die technologie ontstaat volgens hem door te ontwerpen mét mensen met dementie. “Warme technologie is gebruiksvriendelijk en niet stigmatiserend”. Ook de omgeving rond de eindgebruiker is belangrijk, zeker in de zorg. Een van de voorbeelden van ‘warme technologie’ is Living Moments, een apparaat dat digitale berichten bijna automatisch omzet naar geprinte kaarten met geluid en beeld.
Geriatrisch spreekuur en kennisdelen
Zorg- en welzijnsprofessionals hebben de resultaten gepresenteerd twee pilots voor het verbeteren van de zorg voor ouderen in Maarssen Dorp: het geriatrisch spreekuur en het project ‘Kennisdelers’. In het spreekuur stellen de verschillende zorgprofessionals in één consult samen met de patiënt een behandelplan op. Het project Kennisdelers bestaat uit een reeks lezingen voor ouderen over onder andere gezondheidsthema’s. “Ontmoeten draagt bij aan plezier en zingeving. Zorg en welzijn komen samen in dit project.”
Rode Kruis vervoerde al 2000 ouderen
Het Rode Kruis heeft sinds het begin van dit jaar 2000 kwetsbare ouderen naar GGD-priklocaties vervoerd. De vrijwilligers van de hulporganisatie brengen senioren die niet zelfstandig kunnen reizen en ondersteunen hen tijdens de inenting, meldt het ANP. “We helpen ouderen die geen beroep kunnen doen op hun familie of vrienden of alternatieve mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld vervoer via de gemeente”, zegt het Rode Kruis.
Voor ieder die dat wil één integraal zorgleefplan
Robbert Huijsman schreef in de aanloop naar de verkiezingen tien blogs over de ouderenzorg en komt nu met een voorstel voor integrale ouderenzorg als speerpunt voor het nieuwe kabinet. “Alle ouderen die dat wensen één integraal zorgleefplan waarmee alle betrokken dienst- en hulpverleners werken, in een ict-ondersteunde persoonlijke gezondheidsomgeving.”
Slechte slaper vaker problemen met rouwen
Slechte slapers krijgen vaker ernstige problemen als een dierbare overlijdt. Ze kunnen het verlies moeilijker een goede plek geven en lopen een groter risico op lichamelijke of geestelijke klachten die hen langdurig belemmeren in hun sociale leven of hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en de Universiteit van Arizona.
Invloed mondgezondheid op welzijn
Op dinsdag 13 april geven hoogleraar gerodontologie Anita Visser en onderzoeker Mieke Bakker een publiekslezing over de invloed van mondgezondheid op het welzijn van ouderen. De online lezing begint om 19:30 uur, duurt een uur en is te volgen via de website van het UMCG. Vanaf 15 april is de lezing daar terug te kijken.
Zwaar getroffen verpleeghuis
Verpleeghuis Mariënburght in Budel werd tijdens de eerste coronagolf, ondanks navolging van de RIVM-richtlijnen, hard getroffen. In totaal raakten 68 van de 100 bewoners besmet met het virus. Dit leidde tot grote emotionele impact bij medewerkers. Hierover is het onderzoek ‘Ervaringen van (zorg)medewerkers tijdens een COVID-19 uitbraak en resultaten van serologische testen bij personeel in een zwaar getroffen verpleeghuis’ gepubliceerd.
Dor hout
Ironisch, schrijft een lezer van de Volkskrant: het laatste jaar zijn mensen boven de 60 weggezet als ‘dor hout’. Ouderen werd de lockdown en het langdurig op slot gaan van winkels, horeca en instellingen verweten. En kijk nu, wie moet de formatie redden? Wie vragen we om rust, orde en overzicht terug in de politiek te brengen? Juist. Iemand met ervaring. Tjeenk Willink, bijna 80 jaar.