Senioren Journaal van woensdag 8 april
‘Stille ramp in verpleeghuizen’
Achter de deuren van verpleeghuizen voltrekt zich een stille ramp, schrijft het AD. Corona zorgt voor een groeiend aantal besmettingen en sterfgevallen. Familieleden van bewoners voelen zich machteloos, het zorgpersoneel is angstig. “We horen veel over de intensive care, maar een belangrijk deel van de strijd wordt in verpleeghuizen gevoerd. Dat blijft onderbelicht”, zegt de voorzitter van de specialisten ouderengeneeskunde. Onder verpleegkundigen en verzorgenden is veel angst en onzekerheid, blijkt uit ruim duizend meldingen die bij beroepsvereniging V&VN zijn binnengekomen.
Hoe van afstand toch dichterbij te komen
In een normale situatie, zonder de pandemie, is omgaan met dementie al complex en vraagt het om maatwerk, weet Julie Meerveld van Alzheimer Nederland. De ziekte heeft veel fases en vormen. “Contact met familieleden is belangrijk omdat het houvast en structuur geeft. Dat voelt veilig. Die voorspelbaarheid valt ineens weg.” Hoe kun je het ontstane bezoekersgat opvullen zonder verwarring te veroorzaken? Gezondheidszorgpsycholoog en ouderendeskundige Maritza Allewijn geeft in het AD adviezen om van gepaste afstand toch dichterbij te komen.
Niet naar de oogarts
Ook oogartsen maken zich grote zorgen over het lage aantal patiënten met klachten dat zich sinds de coronacrisis meldt. Naar schatting twintig procent van de patiënten zegt afspraken voor noodzakelijke maandelijkse ooginjecties af, met mogelijk onomkeerbaar verlies van gezichtsvermogen tot gevolg, zeggen de oogartsen in Zembla.
Wonen Plus Welzijn koppelt jong aan oud
Door de coronacrisis zitten veel jongeren zonder opleiding of werk en veel ouderen – gedwongen of zelfverkozen – in thuisisolatie. Om de moraal hoog te houden bedenkt Wonen Plus Welzijn activiteiten waarin de twee groepen met elkaar in contact worden gebracht, zo is te zien bij Hart van Nederland.
Publieke discussie onder druk
Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid adviseerde al in 2012 om voor tijden van crisis een plan klaar te leggen voor wie je nog behandelt bij schaarste en wie niet. Voor het nu op te stellen draaiboek moet een publieke discussie worden gevoerd. Maartje Schermer, hoogleraar filosofie van de geneeskunde, zegt bij de NOS: “Dat is een van de grote uitdagingen van dit document: hoe krijg je een democratisch proces op gang waarbij er voldoende tijd is om voldoende mensen aan te horen en het te verwerken. Die tijd is er helaas bijna niet.”
Veel ouderen in super en park
Een lezer van de Telegraaf valt op “dat wij als gezin met thuiswerkende ouders en online-lerende pubers van de universiteit en het vwo continu binnen blijven. En dat als ik één keer in de vier dagen naar de winkel ga voor boodschappen, het dan wemelt van de ouderen.” Ook in het park ziet zij alleen ouderen.”Kan er misschien een oproep worden gedaan in het algemeen dat ook de kwetsbare ouderen zoveel mogelijk thuis blijven?”
Vrijwillige opsluiting in verpleeghuis
Twee weken keek hij naar zijn vrouw Adriana door de verrekijker, omdat hij niet op bezoek mocht. Nu zit Charles de Koning (83) met haar in quarantaine in het verpleeghuis, aldus Trouw en EenVandaag. Het echtpaar zit samen op een kamertje: het verpleeghuis maakt voor Charles een uitzondering op het bezoekverbod dat geldt door corona. Er is één voorwaarde: de twee mogen niet van hun kamer af. De verpleging komt alleen eten, incontinentiemateriaal en medicatie brengen.
‘Speciaal telefoonnummer mantelzorgers’
Om mantelzorgers een houvast te bieden, vraagt seniorenorganisatie KBO-PCOB aan de gemeenten om een speciaal telefoonnummer voor mantelzorgers in het leven te roepen. Eén gemeentenummer voor alle vragen en zorgen die onder mantelzorgers leven.
‘Als ik 91 ben, is het genoeg’
“Als ik lees over Belgen die een kort geding aanspannen tegen een ziekenhuis vanwege hun vader van 91 met allerlei kwalen, staat het huilen me nader dan het lachen”, schrijft een lezer van het AD. “Zelf ben ik 71, maar gezond. Ik hoop dat ik nog twintig jaar mee mag. Dan ben ik graag bereid om mijn plaats af te staan.”
‘Afscheid nemen nu het zwaarst’
Verpleeghuis Oranjehoeck, onder de rook van Rotterdam, is hard getroffen. Van de 56 cliënten is een groot aantal besmet geraakt; meerdere bewoners zijn overleden. Laurens, waar het verpleeghuis onder valt, deelt de kille aantallen liever niet, aldus de NOS. Het zwaarst is nu het afscheid nemen, wanneer een bewoner overlijdt. “Je kunt niet eens naar de begrafenis.”
‘Gemeente overlegt niet met doelgroep’
Hoogst verbaasd zijn ze, bestuursleden van de KBO Etten, dat de gemeente Etten-Leur ‘plannen bedenkt voor geclusterde woningen voor ouderen, zonder daarover te spreken met hen als vertegenwoordigers van de doelgroep. BN De Stem sprak met twee bestuursleden, die hun frustratie, ergernis en soms woede tonen. ‘De gemeente overlegt met alles en iedereen, maar niet met doelgroep.’