Senioren Journaal van woensdag 7 oktober
Delftse raad: passende woonvormen prioriteit
De gemeente Delft gaat de komende jaren meer werk maken van bouwen van passende woningen voor ouderen die willen verhuizen. Dat heeft wethouder Karin Schrederhof (PvdA) volgens AD Haagsche Courant toegezegd. Zij reageerde daarmee op het initiatiefvoorstel ‘Passende woonvormen voor ouderen’ van de ChristenUnie, dat unaniem door de Delftse gemeenteraad is aangenomen.
Een belletje van levensbelang
‘Als ik niet opneem, worden de buren gewaarschuwd.’ Met de Telefooncirkel controleren ouderen hoe het met alleenstaande generatiegenoten gaat, laat de Volkskrant zien in een video. En zo’n praatje helpt ook eenzaamheid tegen te gaan. ‘Het heeft mij heel veel rust gebracht.’
Thuiswonenden ontdekken De Linnenkoerier
Langer zelfstandig wonennde ouderen blijken een nieuwe doelgroep voor De Linnenkoerier in Den Helder. Het is een typisch voorbeeld van een balletje dat vanzelf is gaan rollen, zegt de directeur in het Noordhollands Dagblad. Via De Linnenkoerier kan beddengoed worden gehuurd. Een pakket bestaat uit een dekbedovertrek, slopen en een onderlaken. Voor een eenpersoonsbed kost het €4,25 per pakket, voor een tweepersoonsbed zes euro. Dat is inclusief bezorgkosten. De bedoeling is dat het pakket één week wordt gebruikt.
Gezonde hap voor ‘Rollator City’
Senioren die geen kracht meer hebben om de aardappelen af te gieten. Hulpverleners die officieel geen boterhammetje mogen smeren… Ondervoeding bij kwetsbare ouderen is een veelkoppig monster, maar in de sterk vergrijsde Rotterdamse wijk Ommoord komen zorgspecialisten nu in actie, schrijft AD Rotterdams Dagblad. Zorgorganisatie Zorgimpuls, het Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam en de gemeente Rotterdam. willen samen kijken wat er in de omgeving van ouderen aan de problemen gedaan kan worden.
‘Meer aandacht voor welzijnsaspecten’
Manon Lette stelt in haar proefschrift, waarop ze gisteren aan de Vrije Universiteit promoveerde, dat er meer aandacht voor welzijnsaspecten nodig is om betere integrale ouderenzorg te verlenen. Veel kwetsbare ouderen hebben behalve fysieke aandoeningen ook problemen van sociale, mentale en cognitieve aard. Ook het sociaal netwerk, de fysieke thuisomgeving en de mobiliteit bepalen of een oudere met gezondheidsklachten toch veilig thuis kan wonen.
Derde verpleeghuisbewoners antidepressiva
Ruim een derde van de verpleeghuisbewoners in Europa gebruikt antidepressiva. Van de verpleeghuisbewoners met depressieve klachten slikt bijna de helft antidepressiva. Dat valt te lezen in een recent gepubliceerd onderzoek waarover het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde schrijft. Antidepressivagebruik ging gepaard met een 25% hoger risico op valpartijen.
’Zorgwekkende besmettingen verpleeghuizen’
Het aantal coronabesmettingen in Nederlandse verpleeghuizen neemt ‘zorgwekkend’ toe. Dat stelt Verenso, de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde, in de Telegraaf. Verenso wijst op een verdubbeling van het aantal nieuwe Covid-19 besmettingen de afgelopen week. “Ook zien we een toename in het aantal patiënten dat is overleden.”
Maatwerk om iets te doen aan eenzaamheid
Veel professionals en vrijwilligers die iets willen doen aan eenzaamheid, weten dat het hierbij draait om maatwerk, schrijven de hoogleraren Anja Machielse en Theo van Tilburg in de Volkskrant. “We moeten voorkomen dat álle mensen die zich eenzaam voelen over één kam worden geschoren en naar de koffiecorner of de kerstmaaltijd worden gesleept.” Zij dringen dan ook aan op een gevarieerde aanpak van eenzaamheid die aansluit bij de verschillende vormen van eenzaamheid. “Wij voelen ons met die boodschap gehoord door het actieprogramma ‘Een tegen eenzaamheid’.”
‘Het nieuwe fietsen’ voor 65-plus
Het verkeer in Nederland verandert, schrijft De Stentor. Dat geldt niet alleen voor de openbare weg maar ook voor het fietspad. Bijvoorbeeld door de komst van e-bikes. Om ouderen te helpen zich veilig te blijven voelen op de fiets houdt Veilig Verkeer Nederland (VVN) twee workshops in de gemeente Olst-Wijhe.
‘Ouderen binnen blijven, jongeren naar buiten’
Ouderen en kwetsbaren moeten zoveel mogelijk binnen blijven, zodat jongeren wat minder beperkingen hebben. Dat vinden volgens De Gelderlander opvallend veel mensen uit de provincie Gelderland. Het overgrote deel van de Nederlanders (61 procent) is het niet eens met een dergelijke strategie in de strijd tegen het coronavirus, zo blijkt. Terwijl bijna 22 procent het daar juist wél mee eens. In de provincie Gelderland ligt dat laatste percentage op ruim 32 procent, het hoogste van heel Nederland