Senioren Journaal van donderdag 7 november
Tien jaar cadeau
Op 27 november a.s. verschijnt een nieuw boek van de wetenschappers David van Bodegom en Rudi Westendorp. Titel: ‘Tien jaar cadeau. Een nieuwe aanpak om langer gezond te leven’. Het gaat over ouder worden, gezondheid en vitaliteit. Is het echt mogelijk om jezelf – of een ander – tien gezonde levensjaren cadeau te doen? Ja, zeggen Van Bodegom en Westendorp. En de sleutel daartoe ligt in onze omgeving.
Grijs & Wijs Mediafestival
“Ouderen kunnen niet alleen baat hebben bij het internet, maar ook veel lol. Maar ze hebben vaak koudwatervrees om het te gebruiken. Daar willen wij ze overheen helpen”, aldus Mary Berkhout in de Gooi- en Eemlander. Zij is organisator van het Grijs & Wijs Mediafestival, dat zaterdag in Beeld en Geluid in Hilversum wordt gehouden. “Internet is belangrijk om mee te kunnen doen in de maatschappij”, vindt oud-tv-presentatrice Marga van Praag.
Gezelligheid als verdienmodel
“Fletcher is gezelligheid.”, zegt directeur Rob Hermans van Fletcher Hotels in het AD. Het hotelbedrijf met intussen 100 hotels richt zich vol op ouderen. “Gepensioneerden zijn vitaler dan ooit, hebben meer geld en fietsen graag. Die groep actieve ouderen wordt steeds groter. Mensen die niet meer naar Parijs of Milaan hoeven voor een stedentrip. Dat hebben ze allemaal al gedaan en gezien. Ze willen Nederland ontdekken. Lekker een weekendje fietsen.”
Meer inzetten op groepsactiviteiten
Hoe maak je als gemeente zorg en ondersteuning voor inwoners ‘toekomstbestendig’? Door meer in te zetten op groepsactiviteiten: als het gaat om kinderen bijvoorbeeld via scholen, en als het gaat om ouderen via hun buurthuis. Dat was volgens het Eindhovens Dagblad de belangrijkste uitkomst van het stadsdebat over zorg, dat werd georganiseerd door Wij in de Stad.
Graag onder het dak van zorginstelling
Waarheen met onze ouderen? Daarover wordt gediscussieerd in dagblad Tubantia na het bericht dat in hospices ouderen liggen die niet terminaal ziek zijn maar voor wie elders geen plaats is. “Moeten de verzorgingshuizen dus weer worden ingevoerd? Het rare is, er zijn zoveel onderzoeken waaruit blijkt wat ouderen zelf willen. Liefst 90 procent wil het liefst in de directe omgeving van een grote zorginstelling wonen, of onder het dak van zo’n organisatie.”
Nog geen ei van Columbus in Oosterhout
‘’Oud worden, hoe?’, was de vraag op een congres van het ouderenplatform in Oosterhout. Oplopend personeelstekort, beperkende regelgeving en een tekort aan vrijwilligers blijken grote struikelblokken, noteert dagblad BN De Stem. Ouderenplatform-voorzitter Kees Driesse: “De problemen zijn in kaart gebracht. Maar het ei van Columbus is niet gelegd. Instanties en gemeente blijven in het cirkeltje van samenwerken ronddraaien.”
Velen denken over andere zorgverzekeraar
Maar liefst 38 procent van de Nederlandse vijftigplussers geeft aan zeker of misschien over te stappen op een andere zorgverzekeraar. Vorig jaar lag dat percentage met 28 procent een stuk lager, is te lezen bij Emerce over het onderzoek Zorgverzekeringen 2019 in opdracht van Startpagina.nl.
‘Oud zijn is zo erg nog niet’
Tel je niet meer mee als je ouder bent dan 65 jaar? Onzin, schrijft BN De Stem: Wie dat denkt doet er goed aan een kijkje te nemen bij het theaterstuk #Geraniums!. Met louter acteurs op leeftijd uit Breda en omstreken.
Niet meer verhuizen uit De Bongerd
Ouderen kunnen straks langer blijven wonen in De Bongerd in Hattem. Woningstichting Habion is van plan de woonzorgzone samen met zorginstelling Hanzeheerd te verbouwen, meldt dagblad De Stentor, zodat ook mensen die veel hulp nodig hebben er kunnen blijven.
‘Oudere, betaal zelf’
Waarom moet de overheid zorgen voor goede ouderenzorg voor iedere 65-plusser, vraagt een lezer van NRC zich af. “Het is volgens mij vooral een kwestie van financiële keuzes maken door de ouderen en tijd vrijmaken door de kinderen. Dan erven de kinderen maar weinig of niets. En ja er is ongetwijfeld een kleine groep ouderen die niet over een financiële buffer beschikt of geen kinderen heeft en ja daarvoor moet de overheid faciliteren.”