Senioren Journaal van woensdag 7 april

Groot consortium gaat strijd aan tegen alzheimer

Vroege diagnose en gerichte behandeling. Dat is volgens het FD het doel van Aboard, een nieuwe publiek-private samenwerking van ziekenhuizen, verzekeraars, bedrijven en goede doelen. Het consortium heeft ruim dertig deelnemers, van ziekenhuizen tot verzekeraars en van Philips tot start-ups tot goede doelen, en zet in op vroege diagnose en precieze, gepersonaliseerde behandeling van alzheimer.

Donkerdere straat kan senior helpen

In een dit voorjaar begonnen onderzoek wordt in Amsterdam, Bologna in Italië en in Tartu in Finland het effect van binnen- en buitenverlichting op mensen onderzocht. Daarvoor wordt in Amsterdam een buurt gekozen met relatief veel 65-plussers uit sociaal kwetsbare groepen, zegt Meike Bartels, hoogleraar genetics and wellbeing aan de Vrije Universiteit, in Het Parool. Vooral ouderen zijn gevoelig voor licht, zegt Bartels.

Bloemen voor bewoners die 50 jaar huren

Bewoners die 50 jaar of langer dezelfde woning huren van de Groningse corporatie Nijestee zijn verrast met bloemen. Ruim 40 bewoners van Nijestee wonen op 1 april 50 jaar op hetzelfde adres. “We vinden het bijzonder dat deze bewoners zich al zo lang thuis voelen in hun huis.”

‘Palliatieve zorg meer dan alleen stervenszorg’

Internist-oncoloog An Reyners van het UMCG, de eerste hoogleraar in Nederland met de leerstoel Palliatieve geneeskunde, gaf gisteren met verpleegkundig specialist palliatieve zorg Jenske Geerling via de website van het UMCG een lezing over zorg rondom het levenseinde. Ze vertelden over de verschillende fasen van palliatieve zorg en over hoe de palliatieve zorg verbeterd kan worden.

‘Opeethypotheek mooie aanvulling pensioen’

Financieel adviseur René Vos uit het Brabantse Borkel en Schaft begrijpt er niets van dat de Autoriteit Financiële Markten bezorgd is over verzilverhypotheken en opeetconstructies. Die geven senioren juist de mogelijkheid om hun pensioen aan te vullen, vindt hij. Vos trekt daarom bij de commissie Financiën in de Tweede Kamer aan de bel en rekent voor wat de door de banken in het leven geroepen constructies op kunnen leveren, aldus AM.

Van der Valk Care At Home

Een deel van het personeel bij Van der Valk Hotel ’s-Hertogenbosch-Vught, dat het al geruime tijd (veel) te rustig heeft, is binnenkort waarschijnlijk inzetbaar als huishoudelijke hulp of oppas. De klant moet hiervoor bij Van der Valks Care At Home wel een abonnement afsluiten, aldus het Brabants Dagblad. “Hoe heerlijk is het om thuis te slapen tussen schone en gladgestreken hotellakens.” En: “Even wat persoonlijke aandacht, met een gezellig bakkie en gebakje of Bossche bol erbij.”

Afgelopen jaar ruim 20.000 coronadoden

Het afgelopen jaar zijn volgens het CBS in Nederland ruim 20.000 mensen overleden aan covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Bijna 60 procent van de vorig jaar overleden covid-patiënten viel onder de Wet langdurige zorg (o.a. verpleeghuizen).

‘Zingeving gaat juist om het alledaagse’

Wat als ouderen simpelweg leuke activiteiten willen? In een artikel op de website van Hogeschool Windesheim over onderzoek naar zingevingsvragen is het antwoord op die vraag: ‘Als iemand aangeeft graag mee te doen aan bingo, yoga, tai chi of het popkoor, kan een achterliggende vraag zijn: hoe geef ik een stukje betekenis aan mijn leven? Of zelfs: Hoe vul ik een bepaalde leegte op? Als ouderenwerkers wilden wij meer tools krijgen om dit gesprek aan te gaan.’

Investeren om Nederland vitaal te houden

Wil Nederland niet in een grote beweegcrisis komen, dan moet er voor vele honderden miljoenen extra worden geïnvesteerd, aldus de NLsportraad in een advies. ‘Er dreigt een epidemie ‘die groter is dan corona.’ Het is een forse claim voor een nieuw kabinet, schrijft Trouw.

Wearables in de zorg

‘Wearables in de zorg, een zorg meer of minder?’ Fontys Paramedische Hogeschool (FPH) meldt uit een online bijeenkomst wearables als grootste voordeel hebben dat zij objectiever ervaringen kunnen meten. Dat blijkt bij onderzoek met onder meer ouderen met dementie. Bovendien kunnen de resultaten van de metingen beter aansluiten bij het personaliseren van de zorg. Wel is het zo dat slechts de helft van de cliënten er voor open staat of ermee uit de voeten kan.