Senioren Journaal van dinsdag 6 oktober

‘Laat welzijn zwaarder wegen’

“Aan de vooravond van de tweede coronagolf, moeten we lessen trekken uit de eerste golf.”Laat het welzijn van mensen zwaarder wegen, schrijven Janny Bakker-Klein en Hans Alderliesten (bestuurder en coördinator coronadossier bij Movisie, landelijk kennisinstituut voor het sociaal domein) in het Nederlands Dagblad. “Voor mensen in een kwetsbare positie, onder wie ouderen, is eigen regie ook in tijden van corona belangrijk.” Het crisisbeleid zou zeker niet alleen en uitsluitend moeten gaan om de patiënten op de ic’s of de bewoners in de verpleeghuizen, “maar ook om de sociale gevolgen van de crisis, voor ons allemaal, jongeren, ouderen, mensen met beperkingen en mantelzorgers thuis”.

Café Entree, tegen eenzaamheid

Gisteren is Café Entree in Bergen op Zoom voor het eerst opengegaan, meldt dagblad BN De Stem. De gemeente wil op deze manier de eenzaamheid onder ouderen voorkomen. 55-plussers kunnen vrij inlopen voor een kopje koffie en thee en een babbeltje. Onder begeleiding van twee specialisten van Thuiszorg West-Brabant (TWB) en enkele vrijwilligers kunnen ze meedoen aan allerlei activiteiten.

AH boodschappen tussen 07.00 en 09.00 uur

Albert Heijn heeft het rustige boodschappenuur voor ouderen en kwetsbaren uitgebreid. ‘In al onze winkels is het voor ouderen en kwetsbaren van maandag t/m vrijdag van 7.00 uur tot 9.00 uur mogelijk om rustig boodschappen te doen.’ Ook de meeste supermarkten zijn vanaf maandag van 7.00 tot 8.00 uur voor klanten uit kwetsbare groepen geopend, aldus het AD. Daarnaast kiest elke supermarkt zelf een tweede uur. Klanten die niet oud of kwetsbaar zijn, zullen waarschijnlijk niet geweigerd worden op de speciale ‘ouderenuren’, omdat het in verband met privacy niet mogelijk is om dit te controleren.

Het museum komt naar je toe

Nu een museumbezoek voor ouderen onmogelijk lijkt, bedacht stichting Museum Plus Bus een plan. Want waarom zou je de deur uit gaan als het museum ook naar je toe kan komen? Met de replica’s van topstukken uit 14 musea gaat de Museum Plus Bus de komende maanden langs bij zo’n vijftig instellingen. Initiatiefnemer Dieuwertje Tromp bedacht met haar collega’s Topstukken on Tour en vertelt erover bij Stax&Toine

Geriatrische Trauma Unit kwetsbare ouderen

In het Amersfoortse Meander Medisch Centrum is maandag een Geriatrische Trauma Unit (GTU) geopend, meldt De Stad Amersfoort. De GTU bundelt de zorg voor kwetsbare ouderen (70+) met een gebroken heup vanuit de specialismen geriatrie, traumachirurgie en orthopedie en heeft als doel om complicaties zoals een delier (plotselinge verwardheid), decubitus of ondervoeding te voorkomen en daarmee de kwaliteit van leven te verbeteren. De unit bestaat uit acht bedden en een aangepaste lounge.

Koning bij ’Tijd voor Krijt’

Koning Willem-Alexander heeft maandagmiddag in Leiderdorp aan de biljarttafel gepraat over het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen, aldus de Telegraaf. Hij deed dat tijdens een werkbezoek aan het project ’Tijd voor Krijt’, in het leven geroepen door de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) om mensen vanaf 55 jaar met elkaar in contact te brengen. Met zijn bezoek wilde de koning de aandacht vestigen op de Week tegen Eenzaamheid.

Zorg en ondersteuning op maat

Het perspectief van de klant stond en staat centraal in het lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg ,aldus Kitty Jurrius, die woensdag wordt geïnstalleerd als Windesheimlector van het Almeerse lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg. “De centrale vraag luidt: weten hoe je klantverhalen nu echt vertaalt naar betere zorg op maat?” De lector brengt met haar team verhalen en zienswijzen van zorgklanten in kaart, zowel in woorden als in beelden. En die perspectieven vertalen ze naar zorg en ondersteuning op maat.

Financiële impuls langlopende ouderenstudie

Met een extra financiële impuls van 3 miljoen euro van het ministerie VWS kan de langlopende LASA-ouderenstudie haar onderzoek op het gebied van lichamelijk, sociaal, mentaal en emotioneel functioneren verder verdiepen. Zo loopt er momenteel een extra onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op het dagelijks leven van ouderen. Sinds 1992 brengen onderzoekers van Amsterdam UMC en de VU het leven van Nederlandse ouderen in kaart.

’Meer naar elkaar omzien’

“Eenzaamheid is een groeiend probleem en komt vaker voor dan je denkt”, zegt een van de 3881 deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf. Het gros van de deelnemers is van mening dat onderschat wordt hoeveel eenzaamheid er is. “Niet alleen nu in coronatijd.” Veertig procent van de deelnemers geeft aan zich nu vaker eenzaam te voelen dan voor de coronacrisis.

De wekker zetten om te winkelen

Een AD-lezer schreef het maar niks te vinden dat het speciale winkeluur voor kwetsbare klanten zo vroeg is. Daar zijn sommige lezers het mee eens. “We hoeven toch niet zo vroeg op te staan? Dat hebben wij al 50 jaar in onze werkzame jaren gedaan.” “Jippie, ouderen en kwetsbaren mogen van 7.00 tot 8.00 en van 19.00 tot 20.00 naar de supermarkt. Fijn in de ochtend en de avond, als het donker is.” “Kom op, wees blij met deze service! Is het nu zo erg om een uurtje vroeger op te staan om veilig je boodschappen te doen?” “Het wordt winter, het is lang donker en kwetsbaren kunnen vaak pas later naar buiten door wachten op de thuiszorg en doordat ze langzamer op komen.”

Ouderen(z)uur

De vakbonden vertegenwoordigen nog maar een klein deel van alle werkende Nederlanders en de ANBO spreekt namens lang niet alle ouderen, schrijft Paul Laseur in een BNR-column over het ouderenuur in de supermarkten. “Wanneer ze hun mening ergens over geven zijn ze altijd tegen, zodat er iets te onderhandelen valt. Terwijl je als bond een dure plicht hebt om de achterban te motiveren in plaats van op te hitsen. De solidariteit tussen generaties helpen bevorderen in plaats van ondermijnen.”