Senioren Journaal van vrijdag 6 mei

Hou dak van kwetsbare ouderen in de gaten

De oplichters signaleren waar kwetsbare ouderen wonen, sturen een ‘vriendelijk’ iemand erop af die de banden aanhaalt, waarna de zogenaamde ‘dakcontrole’ volgt en het contract onder de neus wordt geschoven. Tip van een NRC-columnist: Koester aanhoudende en oplettende omstanders.

Sterkte in digitale wereld van CBR en RDW

“Sterkte voor de ouderen onder ons die hun rijbewijs digitaal willen verlengen”, zo besluit een Zeeuw het relaas waarin hij zijn stap in de digitale wereld van CBR en RDW beschrijft.

Te lang op wachtlijst, grotere operatie nodig

Het lukt ziekenhuizen nauwelijks om de wachtlijsten weg te werken. Ruim 100.000 patiënten zitten met smart te wachten op hun operatie. “Mensen lopen door, waardoor een grotere operatie nodig is en ze er slechter uitkomen”,zeggen orthopeden.

Veel medicijnen, weinig gezonde voeding

In verpleeghuizen mag maar €7,50 per dag per bewoner/patiënt aan eten worden uitgegeven, maar wordt maar doorgegaan met het leveren van medicijnen die niet nodig zijn. Aldus een reactie over dure zorg.

Chauffeuren vrijwilligerswerk tot 75 jaar

Het aantal vrijwilligers is nog steeds voldoende, maar er kunnen altijd nog mensen bij, zegt de voorzitter van Stichting Ouderenvervoer Norg bij het 25-jarig bestaan tegen de Krant. ‘Mensen gaan later met pensioen en dit zijn dan toch voornamelijk de mensen die bij ons chauffeuren. Daar komt bij dat we een leeftijdsgrens hanteren van 75 jaar. Het is niet gezegd dat mensen van 75 niet meer vertrouwd zijn achter het stuur, maar we moeten ergens een grens trekken.’

Waar blijven de nieuwe dementiemaatjes?

Ouderen die langer thuis willen blijven wonen zijn voor een deel afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Maar waarom melden zich in Venlo geen nieuwe dementiemaatjes meer aan? Met dertien maatjes redden ze het niet.

Liever goed afscheid dan iets langer leven

Hospice Kuria, het eerste in Amsterdam, bestaat dertig jaar. In die periode is er steeds meer aandacht gekomen voor de laatste levensfase. “Een goed afscheid is belangrijker dan drie maanden langer leven.”

Gepensioneerden heel goed van pas

Vorige week begon Omroep Max met de dramaserie Tweede Hans over een oudere vakkundige werknemer van een tuincentrum die na een reorganisatie tegen zijn zin met pensioen wordt gestuurd en nu met zijn ziel onder zijn arm rondloopt. Peter de Waard schrijft erover in zijn column in de Volkskrant: Gepensioneerden zouden in deze oververhitte arbeidsmarkt heel goed van pas kunnen komen. Misschien kan Max alvast gaan werken aan de serie Derde Hans, waarin de krasse zeventiger in de ochtend zingend naar zijn werk gaat in plaats van ’s avonds te moeten zingen in een shantykoor.

Senioren Hobby Centrum nieuwe naam

Bij de oprichting van het Senioren Hobby Centrum (SHC) in 2006 werd bewust gekozen voor de huidige naam, meldt De MaasDriehoek. Maar voortaan gaat de organisatie door het leven als Hobby Centrum Mill. Dit vanwege de toenemende interesse van jongeren, én om een eenheid te creëren met opstartende, vergelijkbare initiatieven in andere dorpen.

1,2 mln ouderen maakten bevrijding nog mee

Naar schatting maakten 1,2 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn de bevrijding in 1945 mee. Veruit het grootste deel van hen was destijds een kind. Ongeveer 27.000 Nederlanders die nu nog leven, waren ten tijde van de bevrijding al 18 jaar of ouder. Dat blijkt volgens het ANP uit een analyse van CBS-cijfers, waarbij is gekeken naar het aantal inwoners van 77 jaar en ouder.