Senioren Journaal van dinsdag 6 april
Rebels wonen op je oude dag
Door het wegvallen van verzorgingshuizen is er een toenemende behoefte aan collectieve woonvormen voor ouderen. Tijdens een online hackathon namen ouderen en studenten deel aan de ontwerpwedstrijd ‘Bouw mee aan het wonen van de toekomst’. De opdracht: ontwerp innovatieve, rebelse woonconcepten voor ouderen in de toekomst. Studenten van De Haagse Hogeschool, Hogeschool Leiden, Hogeschool Rotterdam, de Erasmus Universiteit én ouderen bedachten tijdens de ontwerpwedstrijd oplossingen voor het vraagstuk van huisvesting voor (toekomstige) ouderen.
‘Levenstestament niet zo zeker’
Met een levenstestament regel je wat er moet gebeuren als je brein het opgeeft. Steeds meer Nederlanders hebben zo’n één-na-laatste wil. Vorig jaar sloten notarissen er bijna 166.000 af, dubbel zoveel als in 2017. Maar pas op, schrijft de Telegraaf. Het risico op misbruik is groot, waarschuwen notarissen. Advies is om in het levenstestament een toezichthouder op te nemen.
Initiatieven tegen eenzaamheid
Langs de deuren in een seniorenflat en een briefje in de lift: zo willen vrijwilligers toenemende eenzaamheid bij ouderen tegengaan, laat EenVandaag zien. Emotionele eenzaamheid onder 75-plussers is in 2020 meer dan verdubbeld. Lokale initiatieven proberen eenzaamheid al langer aan te kaarten, en dat is hard nodig. “Eenzaamheid heeft grote gevolgen voor alle aspecten van je welbevinden. Los van het feit dat het natuurlijk niet fijn voelt, kan het ook invloed hebben op je zelfvertrouwen”, zeggen wetenschappers.
Dierenbuddy helpt huisdier verzorgen
Dierenbescherming in Gouda gestart is met Dierenbuddy’s. Met de hulp van de Dierenbuddy’s hoeven ouderen en chronisch zieken geen afscheid te nemen van hun geliefde huisdier, omdat ze er minder goed voor kunnen zorgen. Zo voorkomen ze eenzaamheid én dierenleed, aldus de Dierenbescherming in In de Buurt.
Met dementie thuis: tussen wal en schip
Het aanbod van dagactiviteiten, ICT toepassingen, woningaanpassingen en respijtzorg is in Nederland volgens Alzheimer Europe nog niet voldoende. Alzheimer Nederland herkent dit en heeft dit ook eerder als reactie gegeven op de nationale dementiestrategie van VWS. “Aandacht voor mensen met dementie in de thuissituatie ontbreekt in de strategie. Zij vallen vaak tussen wal en schip als het gaat om zorg en ondersteuning thuis.”
Gouderdom: een LINDA. voor 65-plussers
De nieuwe LINDA., maar dan voor 65-plussers. Dat is de ambitie van Babette van der Veen (39) uit Abcoude. Daarom lanceert zij het offline en online platform Gouderdom waarop zij interviews en verhalen deelt en 65-plussers met elkaar in contact brengt. “Ik stoor me aan het nog altijd heersende beeld dat ouderen achter de geraniums zouden moeten zitten”,zegt zij in AD Groene Hart.
‘Oudere komt coronacrisis beter door dan jongere’
Oudere Velpenaren komen de coronacrisis beter door dan jongere. Dat is volgens De Gelderlander de uitkomst van onderzoek dat student Fabian Bakker van de Hogeschool Van Hall Larenstein heeft gedaan. “Van de jongeren in de leeftijd van 18 tot 30 heeft 46 procent gevoelens van eenzaamheid en heeft 45 procent te kampen met angstgevoelens. Van de ouderen noemt slechts 8 procent zich eenzaam en 54 procent zegt dat juist niet te zijn. Angst heeft maar 34 procent. Jongeren hebben ook veel meer stress dan ouderen: 55 tegen 28 procent. Maar dat kan ermee te maken hebben dat ouderen niet meer studeren of werken.”
In dorpen steeds meer Regiobank
Ook in de Betuwe verdwijnen de grote banken uit de dorpen. Regiobank springt in de gevallen gaten, aldus De Gelderlander. Regiobank is onderdeel van de Volksbank en vrijwel alle vestigingen zijn in handen van een franchisenemer die de bankfunctie uitvoert naast het werk als assurantiënadviseur, makelaar of financieel adviseur. De manager in Heteren neemt afstand van het vooroordeel dat vooral ouderen van de Regiobank gebruik maken. “Het enige dat de klanten gemeen hebben is het dorp en de wens om ergens dicht bij huis binnen te kunnen lopen. Geldzaken bespreken op een praktische manier met een bekend gezicht.”
Almelo: al genoeg ouderen in centrum
De kans dat er appartementen voor ouderen komen op de plek van het Havenblok in Almelo is praktisch nihil. Het gaat om een bouwplan dat ouderenorganisatie Cosbo zelf ontwikkelde. ‘Ideaal voor ouderen. Alles is hier bij de hand; van markt, winkels en bieb tot apotheek’, redeneert Cosbo. Maar het gemeentebestuur ziet er geen heil in, meldt dagblad Tubantia. Vooral omdat het hier om een prominente plek in de binnenstad gaat. Er wonen volgens de gemeente al meer dan genoeg ouderen in het centrum van Almelo.
‘Vergrijzing vereist kathedraaldenken’
Een kathedraal bouw je voor de komende generaties. Zo moet je ook bij de aanpak van de vergrijzing niet naar de korte termijn kijken maar een concept bedenken dat staat als een huis, zoals de Deltawerken. Dat schrijft Pieter van Harberden uit Goirle (voorheen verbonden aan Tilburg University, Sociologie van de Welzijnszorg en Beleidswetenschap) in het Brabants Dagblad. “De componenten wonen, zorg en welzijn (lees ontmoeting) mogen niet ontkoppeld worden. Het gaat om een integrale aanpak.”