Senioren Journaal van vrijdag 3 april

Levensverwachting omlaag?

Het CBS en deskundigen verklaren dat de gemiddelde levensverwachting in Nederland dit jaar naar beneden moet worden bijgesteld. Emeritus hoogleraar sociale demografie Jan Latten zegt tegen het AD: “De gemiddelde levensverwachting van 65-plussers gaat nu echt naar beneden. De droom dat we na onze pensionering allemaal nog stukken ouder worden is vervlogen, dat zit er niet in.’’ Actuarissen zeggen in Het Financieele Dagblad dat het veel te vroeg is om te denken aan een minder snelle stijging of zelfs lagere levensverwachting: Dat is koffiedik kijken.

‘Corona is een oudemensenziekte’

Het is stil leed dat zich achter de deuren van de verpleeghuizen voltrekt, schrijft de Volkskrant.  Het aantal verpleeghuislocaties met coronabesmettingen neemt in hoog tempo toe. Op één Gelderse locatie zijn al zeker dertien bewoners overleden. ‘Corona is een oudemensenziekte’, zegt Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde. ‘De meeste doden zijn 80-plus. Het gros van de mensen wordt niet op de ic opgenomen en overlijdt daar ook niet. Dat gebeurt thuis en in de verpleeghuizen. Dat zie ik niet in de beeldvorming.’

Kalenderleeftijd en biologische leeftijd

Covid-19 kent bij ouderen een ernstiger en fataler beloop, schrijven wetenschappers in Medisch Contact. “Bij ouderen is het essentieel onderscheid te maken tussen de kalenderleeftijd en de biologische leeftijd. De biologische leeftijd hangt samen met de mate van kwetsbaarheid. Iemand van 80 kan nog heel fit en gezond zijn, iemand van 70 kan al meerdere chronische ziekten en dementie hebben, waardoor de biologische leeftijd hoger is en de kans op beperkingen en overlijden groter is.”

‘Ouderen dubbel geraakt door corona’

“Onderzoek laat zien dat ook het immuunsysteem verzwakt door eenzaamheid, en juist nu hebben ouderen een sterk immuunsysteem nodig.” Dat zegt cardioloog Leonard Hofstra (UMC Amsterdam) tegen de Telegraaf. “De kans bestaat daardoor dat de terecht geadviseerde isolatie van ouderen, de kwetsbaarheid voor het virus laat toenemen.” Er wordt een campagne gestart om de weerbaarheid van ouderen te vergroten in deze crisis. Eerste stap daarvoor is een door ouderen in te vullen vragenlijst.

50PlusBeurs gaat dit jaar niet door

De 50PlusBeurs gaat dit jaar niet door. De 28ste editie zou in september worden gehouden, maar de organisatie verwacht op korte termijn geen einde aan de coronacrisis. “De beursbezoekers behoren tot de meest kwetsbare groep. De exposanten worden geconfronteerd met onzekere en bedreigende marktomstandigheden.”

‘We zijn nooit tevreden’

Het zijn voor sommigen confronterende overpeinzingen, maar volgens filosoof en arts Marli Huijer, twee jaar lang Denker des Vaderlands, wel vragen die gesteld moeten worden, aldus Nieuwsuur. Want zijn de kosten door de coronacrisis – zelfs als het over mensenlevens gaat – niet te hoog? “We zijn nooit tevreden, het moet altijd meer zijn. En dan is de vraag: hoeveel is het je waard als samenleving om die groep ouderen, die steeds groter zal worden, steeds langer te laten leven.”

Nog meer eenzaamheid

Het was voor de coronacrisis al een groot probleem voor veel ouderen: ruim 50 procent had geen contacten meer. “Maar ik vrees dat het nu nog erger wordt”, zegt emeritus hoogleraar sociologie en demografie Jenny Gierveld (81) bij EenVandaag. “Ik zou toch hopen dat er een initiatief op gang komt waarbij we juist voor deze groep alleenwonenden regelen dat er iedere dag iemand eventjes aanbelt.”

Veel meer kijkers Nederland in Beweging

Het Omroep MAX-programma Nederland in Beweging trekt veel meer kijkers sinds de ‘intelligente lockdown’ als gevolg van de coronacrisis. Er keken de afgelopen weken meer dan twee keer zoveel mensen naar het ochtendprogramma in vergelijking met dezelfde periode in 2019, aldus het AD.

‘Sta oudere beperkt bezoek toe’

“Beeldbellen een innovatieve geweldige oplossing voor mensen in verpleeghuizen? Wat als je niet zelfstandig een iPad kan bedienen en daarvoor een zorgmedewerker nodig hebt die druk is met het verzorgen van andere bewoners?” Ieder mens heeft recht op zelfbeschikking, schrijft een NRC-lezer. “Dat wordt de ouderen in verpleeghuizen nu ontnomen. Een verpleeghuis mag geen gevangenis zijn. Eén contactpersoon, één uur per dag zou zo veel verschil maken. Pas in verpleeghuizen dezelfde regels toe als in de gehandicaptenzorg.”

Verpleeghuis in de frontlinie

De verpleeghuiszorg van Nederland is uniek in de wereld en een belangrijk wapen in de strijd tegen covid-19, schrijft de voorzitter van de specialisten ouderengeneeskunde in Medisch Contact. “Italiaanse toestanden kunnen we hier voor zijn, doordat we met kennis en aandacht doen wat moet en niet alles wat kan. Het gaat tenslotte aan het einde van het leven om ‘het toevoegen van leven aan de dagen en niet perse dagen aan het leven’. Help ons dat zo goed mogelijk en zo veilig mogelijk te doen!”

‘Groeten van achter het raam’

‘Groeten van achter het raam’ heet het fotoproject waarmee een Gorcumse fotografe enkele dagen geleden is gestart. “Het is volgens AD Rivierenland bedoeld om de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen in de stad een hart onder de riem te steken, hen het gevoel te geven dat ze niet vergeten worden. Ze krijgen groeten vanuit heel Gorinchem, want er zijn al heel wat mensen die willen meedoen aan dit project.’’

Liefst zo lang mogelijk in eigen woning

Een ruime meerderheid van de zelfstandig wonende 55-plussers denkt dat hun woning op dit moment geschikt is om in te blijven wonen bij gezondheids- of ouderdomsklachten. Mocht de woning in de toekomst (toch) niet geschikt blijken, dan willen de meeste 55-plussers de woning liever aanpassen dan verhuizen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Belevingen 2019’ van het CBS. Maar weinig 55-plussers willen bij hun kinderen gaan wonen later, als ze misschien hulp nodig hebben of minder mobiel zijn.