Senioren Journaal van donderdag 5 november
Met algoritme gezonder en actiever
Door het gedrag van ouderen met machine learning te analyseren, kan hun fysieke gezondheid beter gevolgd worden. Dat draagt bij aan een gezondere en actievere oude dag. Dat laat Ahmed Nait Aicha zien in zijn promotieonderzoek, dat hij op 19 november verdedigt aan de Universiteit van Amsterdam. Ahmed Nait Aicha toont aan dat ‘ambient technology’ de functionele gezondheid van zelfstandig wonende ouderen te meten is, zonder al te dure woningaanpassingen.
‘Meer vrijheid bedrag-ineens bij pensionering’
Het kabinet wil het mogelijk maken dat mensen bij pensionering eenmalig 10 procent van hun pensioenvermogen kunnen opnemen. Een prima plan, zeggen de pensioenfondsen in het AD, maar door strenge regels kunnen te weinig mensen er gebruik van maken. Minister Koolmees wil voorkomen dat mensen na hun pensionering te weinig pensioen hebben om van een goede oude dag te genieten, maar is daarbij volgens de pensioenfondsen te streng.
Kickboksen bij beginnende dementie
Hüseyin Çakan werd door de Bovenkamer, het ontmoetings-, informatie- en kenniscentrum voor mensen met (een vermoeden van) beginnende dementie in Zutphen, benaderd om in te vallen als trainer van het programma ‘bewegen voor ouderen’. Stapje voor stapje introduceerde Çakan verschillende boksbewegingen, vertelt hij in dagblad de Stentor. Nu geeft hij (kick)bokslessen aan ouderen met (beginnende) dementie. “Het worden geen vechtmachines, maar ik laat ze ervaren wat ze allemaal nog wél kunnen. Het is supermooi om te zien hoe ze genieten.”
Geen krantje en kopje koffie meer
Premier Rutte riep op vooral te blijven omkijken naar de eenzame mensen. Maar buurthuizen en bibliotheken zijn vaak de enige plekken waar ouderen en alleenstaanden nog voor een krantje en kopje koffie naartoe konden, schrijft Trouw in een commentaar. “Het is treurig te moeten constateren dat deze symbolische maatregelen nu juist de meest kwetsbare mensen het hardst treffen.”
Kernteam ouderenzorg is er op tijd bij
In West-Brabant werken huisartsen, wijkverpleegkundigen en specialisten ouderengeneeskunde in kernteams ouderenzorg samen om kwetsbare ouderen in beeld te krijgen voordat klachten uit de hand lopen. Dat moet hun kwaliteit van leven verbeteren en ervoor zorgen dat mensen op tijd hulp krijgen als die nodig is. En dat lukt heel behoorlijk, zeggen betrokkenen in BN De Stem. Crisisopnames omdat dementerende mensen ‘ineens’ ’s nachts op straat zwerven, die zien ze niet veel meer. “Net zoals we nog zelden zien dat iemand stilletjes aan het vervuilen was. We zijn er nu in de regel op tijd bij.”
Duizenden ouderen in de zorgfile
Het beddentekort in de zorg is niet nieuw, de aandacht ervoor wél, schrijft huisarts Danka Stuijver in haar column in de Volkskrant. “Boven alles moet de focus liggen op de plek waar de file begint: in de ouderenzorg. Duizenden ouderen wachten op een plek in een verpleeghuis of op thuiszorg. Dit verdient de prioriteit onder meer omdat het ‘wachten’ veelal plaatsvindt in de ziekenhuizen. Naast dat we onze ouderen moeten voorzien van fatsoenlijke zorg, moeten we zorgen dat er ‘doorstroom’ mogelijk is. Alleen dan blijven in de ziekenhuizen bedden beschikbaar voor patiënten die daadwerkelijk ziekenhuiszorg nodig hebben.”
‘Een slechte dood is een nederlaag’
Onder deze kop publiceert Elsevier een interview met longarts Sander de Hosson, die geldt als een van de voortrekkers van de palliatieve zorg. ‘Artsen leren een ziekte te behandelen, niet een zieke. De reflex is: meteen behandelen. Ik heb er ook last van. Vanochtend was hier een man van begin tachtig. Ongeneeslijk ziek, maar heel vitaal. Daarom stelde ik hem voor met chemotherapie te beginnen. ‘Zo gek. Eigenlijk moet ik achterover leunen en me afvragen: wat schiet die man ermee op? Hij wilde geen behandeling. Toen hij mijn kamer uitliep, zei hij: “Ik hoop niet dat ik uw dag te veel bedorven heb.” Groots, vond ik dat.’
Problemen met digitaal parkeren
Senioren en digibeten in de Bossche wijk De Muntel zoeken het voorlopig maar even uit. Daar komt volgens het Brabants Dagblad voor het gevoel van de wijkbewoners de brief van de gemeente over de invoering van digitaal parkeren op neer. En dat terwijl burgemeester Jack Mikkers vanaf zijn aantreden in Den Bosch hamert op het belang om ‘samen met de inwoners de stad te maken, door te praten en te luisteren’.
Bewoners denken mee over ouderenhub
De komende twee jaar maakt Woonstad Rotterdam de Prinsessenflats in Prinsenland mooier, veiliger, prettiger en duurzamer. Verder wordt het winkelcentrum verbouwd om het vriendelijker voor ouderen te maken en het plein opnieuw ingericht, toegankelijker voor mensen die slecht lopen. “De gemeente laat ons meedenken”, klinkt het uit de bewonersorganisatie. “Dat is geweldig. We hebben hier veel senioren en nu wordt de omgeving een soort ouderenhub.”
‘Recht op bezwaar tegen omzetten pensioen’
‘Geef gepensioneerde recht op bezwaar tegen overstap naar nieuw pensioenstelsel’ Gepensioneerden moeten bezwaar kunnen maken tegen de omzetting van hun pensioen naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat adviseren juristen aan de Tweede Kamer, bleek volgens het FD woensdag tijdens een hoorzitting over het pensioenakkoord, daarin staat dat het individueel bezwaarrecht verdwijnt. Zowel CDA als PvdA vindt de waarschuwingen reden om de juridische houdbaarheid nog eens goed te bekijken.
Er moet iets te kiezen zijn in wijkverpleging
“Het is belangrijk dat er goede wijkverpleging is en dat er iets te kiezen valt voor cliënten die zorg nodig hebben, ook in kleinere gemeenten.” Dat zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt . “Als er in een gemeente meer organisaties wijkverpleging aanbieden, stimuleert dat zorgaanbieders om goede kwaliteit te blijven leveren. Ook zorgt het ervoor dat hun aanbod zo goed mogelijk aansluit bij de behoefte van cliënten.”
‘Beperk scherpere lockdown tot 50-plussers’
De overgrote meerderheid van de coronapatiënten is ouder dan 50 jaar; schrijft een 50-plusser in NRC, wat is er dan logischer om deze groep meer af te schermen om besmettingen van en binnen deze groep te beperken? ‘Dus waarom niet de lockdown aanscherpen specifiek voor deze groep? Zeg bijvoorbeeld ook dat gepensioneerden niet op zaterdag boodschappen doen. Geef aan dat contacten tussen jongeren, ouders en grootouders tot een minimum beperkt worden. Voor 50-minners blijven dan de huidige maatregelen gelden.’