Senioren Journaal van woensdag 4 november

Zorgvilla Tante Toos: AOW voldoende

In Rotterdam is de officiële start gemaakt voor de eerste twee kleinschalige zorglocaties voor mensen met dementie, onder de naam Zorgvilla Tante Toos. “Het bijzondere aan het concept van Zorgvilla Tante Toos is dat ouderen met alleen een AOW van harte welkom zijn. Een rijkelijk gevulde portemonnee, zoals bij veel andere kleinschalige zorgwoningen, is niet nodig.” De gedachte achter Zorgvilla Tante Toos is te vergelijken met het verzorgingshuis van vroeger. Aafje Coöperatie wil zo’n 20 zorgvilla’s onder de naam Tante Toos openen.

‘Regels opeethypotheek versoepelen’

Veel 55-plussers wonen in een huis waarvan de hypotheek grotendeels is afbetaald. De overwaarde van hun woning is vermogen waar ze niet bij kunnen, tenzij ze het huis verkopen. Michiel Meijer, directeur van Van Bruggen Adviesgroep, wil daar verandering in brengen met soepelere regels voor opeethypotheken, schrijft het AD. Zijn idee stuit ook op bezwaren.

Technotheek hulp voor langer thuis

In Den Haag heeft de Stichting Schroeder van der Kolk, bekend van de kringloopwinkels in die gemeente, de Technotheek geopend. Hier kunnen inwoners van de stad technologische producten lenen die hen helpen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen en minder afhankelijk te zijn. Bij de opening toonde wethouder Kavita Parbhudayal zich erg blij met deze nieuwe uitleenservice, “waardoor mensen zelf kunnen ervaren welke technologische producten hen helpen”, aldus ICT&Health.

Verzorgd Wonen in Nieuwegein

Nieuwegein werkt met een concept Verzorgd Wonen, een soort woonservice model in complexen waar al veel oudere mensen woonden. Wethouder Hans Adriani zegt op Platform31: “Zorg- en welzijnspartijen leveren hulp bij het huishouden, persoonlijke verzorging of een maaltijdservice. De zorg kan oplopen tot (intensieve) thuiszorg of verpleging, eventueel aangevuld met alarmering en eventuele andere vormen van huisautomatisering (domotica).” Vuistregel bij woningtoewijzing: een derde bewoner met een zorgvraag en tweederde zonder.

Doelen stellen en behalen met zorgplan

De zorg voor kwetsbare ouderen wordt steeds complexer en zorgplannen kunnen helpen die zorg te vereenvoudigen, aldus een artikel in Huisarts & Wetenschap: Vanuit de huisartsenpraktijk kan een casemanager binnen een ouderenteam thuiswonende 75-plussers goed helpen gezamenlijk zorgdoelen te formuleren en die grotendeels ook te behalen. In SamenOud, een nieuw persoonsgericht en integraal zorgmodel, is dit principe met succes toegepast.

In verpleeghuizen steeds meer besmettingen

De stijging in nieuwe besmettingen in verpleeghuizen zet helaas nog steeds door, meldt Verenso. “De cijfers zijn inmiddels vergelijkbaar met maart/april dit jaar. Deze week zijn er 842 patiënten positief getest op COVID-19. Dit is zijn 247 patiënten meer ten opzichte van vorige week, toen werden er 595 patiënten positief getest op COVID-19. Dit is de grootse wekelijkse toename sinds het begin van de tweede golf. In totaal zijn deze week 98 patiënten geregistreerd als overleden aan de gevolgen van COVID-19 in verpleeghuizen.”

Gemeente kan Wmo-aanvragen niet bijbenen

Olst-Wijhe kan volgens dagblad de Stentor de aanvragen voor hulp vanuit de Wmo niet meer bijbenen. Waar de gemeente doorgaans hulpvragen binnen drie weken behandelt, duurt het nu wel acht weken. Er worden tijdelijk extra mensen ingehuurd om de achterstand in te lopen, maar is daarmee het probleem voorbij?  Olst-Wijhe wijkt nauwelijks af van de landelijke trend. “Het afschaffen van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage blijkt een flinke aanzuigende werking te hebben.”

Makkelijker inzicht in pensioen

Een nieuwe app van de Pensioenfederatie moet mensen sneller inzicht geven in hun pensioen. Met de Pensioenchecker kunnen ze bijvoorbeeld zien hoeveel ze krijgen als ze met pensioen gaan en hoeveel ze zelf moeten bijsparen. Ook is het mogelijk om te zien wat eerder stoppen met werken betekent voor hun financiële situatie, aldus het ANP.

‘Genoeg pensioenvermogen om te rentenieren’

Pensioenen kunnen worden betaald uit de rendementen, zonder dat op het totale vermogen wordt ingeteerd, schrijft emeritus hoogleraar Bernard van Praag in NRC. “Veel Nederlandse pensioenfondsen zijn zo rijk geworden, dat de pensionado’s zonder moeite kunnen gaan rentenieren. Het betekent zelfs voor een aantal fondsen dat er nu eigenlijk geen pensioenpremie meer zou hoeven worden betaald.”

‘Kennelijk hoort de dood niet meer bij het leven’

“Waar wij met de coronamaatregelen aan voorbij gaan is dat onze ouderen koste wat kost gespaard moeten worden”, schrijft een lezer van het AD. “Zij mogen niet ziek worden en sterven. Ik vind dit zeer schrijnend. Schijnbaar hoort de dood niet meer bij het leven, ook niet als je 85 bent. Als verpleegkundige in een verpleeghuis zie ik met lede ogen hoe deze kwetsbare ouderen in de laatste fase van hun leven, naastenliefde moeten ontberen. Je mag overal aan doodgaan, behalve aan corona. Lang zal je leven!”