Senioren Journaal van vrijdag 6 november

Levensverwachting 65+ niet omlaag door corona

De levensverwachting van een 65-jarige gaat niet omlaag door de coronapandemie. Die inschatting maakt het CBS volgens het FD bij het vaststellen van de nieuwe levensverwachting van ouderen. Een 65-jarige heeft in 2026 gemiddeld ongeveer 20,8 jaar te leven. Dat is bijna gelijk aan wat het CBS vorig jaar verwachtte, ondanks de hogere sterfte onder ouderen door de coronapandemie. De Telegraaf berekent dat de AOW-leeftijd (die in stapjes om hoog gaat naar 67 jaar in 2024) in 2026 67 jaar kan blijven.

Lekkerlangzelfstandig.nl

In Alphen aan den Rijn zijn in samenspraak met ouderenorganisaties en woningcorporaties afspraken gemaakt om meer huisvesting voor senioren beschikbaar te krijgen. De twee woningcorporaties hebben volgens AD Groene Hart beloofd die doorstroming te stimuleren. Om ouderen op weg te helpen opent de gemeente een website (lekkerlangzelfstandig.nl). De wethouder zegt: “Het is belangrijk dat ouderen tijdig gaan nadenken hoe zij willen of moeten gaan wonen. Soms is daarbij meer dan een beetje hulp nodig.”

Angst voor verpleeghuis

Kwetsbare ouderen stellen een opname in een verpleeghuis steeds langer uit uit angst voor bezoekverboden en besmettingen. Dat merken zorgverzekeraar Menzis, ouderenzorg- en thuiszorginstellingen in Groningen en Drenthe, meldt het Dagblad van het Noorden. Het aantal crisisopnames als het plots toch niet meer gaat, groeit daardoor. Er heerst een zekere angst voor verpleeghuizen, merkt Menzis.

Ouderen met corona complexe patiënten

Het Twentse ziekenhuis ZGT heeft voor oudere kwetsbare patiënten met corona een speciale afdeling. Volgens klinisch geriater Cor Luyten heeft deze groep niet altijd duidelijke symptomen, terwijl ze wel heel ziek zijn, zegt hij in dagblad Tubantia. “De kwetsbare ouderen met Covid-19 die nu bij ons liggen, hebben allemaal minimaal vijf problemen. Van hart tot nieren en longen. Het zijn complexe patiënten.”

Kwart 75-plussers kan niet zelf naar ziekenhuis

In 2019 gaf 26 procent van de mensen van 75 jaar of ouder die naar het ziekenhuis moesten of wilden, aan dat zij daar niet zelfstandig naartoe konden. Daarnaast kon 14 procent niet zelf naar de huisarts en 13 procent niet naar de apotheek. Ouderen met een slechte gezondheid gaven vaker aan voorzieningen niet zelf te kunnen bereiken dan degenen met een goede gezondheid. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS met cijfers over 2018 en 2019.

Woningcorporatie: grote impact corona

Corona heeft een flinke impact op de huurders, met name op de activiteiten en het onderling contact. Desondanks wordt het contact met de bewoners in het woongebouw goed beoordeeld (7,6) en ook de activiteiten in woongebouwen van Habion worden met een 7,9 goed gewaardeerd. Dat blijkt uit onderzoek dat de woningcorporatie jaarlijks onder haar huurders van zelfstandige woningen doet.

Te weinig personeel, oudere blijft op bed

Met steeds meer besmettingen in de verpleeghuizen is er soms geen tijd voor gewone zorg, is te lezen in NRC. “Bewoners worden verschoond en krijgen eten en drinken, maar er is soms onvoldoende menskracht om hen met een lift uit bed te krijgen en in een rolstoel te zetten. Dan blijven ze dus een dag op bed.” Ook is er vaak geen tijd voor activiteiten en een praatje. Brancheorganisatie ActiZ maakt zich “grote zorgen over de weken die voor ons liggen.”

Verrassingspakketten dankzij buurtbudget

Ouderen in Nieuw-West in Amsterdam hebben behoefte aan sociaal contact en leuke activiteiten. De uitjes, betaald met geld uit het buurtbudget voor Slotermeer Noordoost, konden dit jaar door corona niet doorgaan. Judith Deuze (67) helpt nu mee aan een mooi alternatief, meldt de gemeente Amsterdam: verrassingspakketten.

Nu ook Brabantse dialectkast

De Limburgse klankkast van Mia heeft een Brabantse zus gekregen, meldt Omroep Brabant. Ze heet Miet en trekt vanaf donderdag langs de verzorgingshuizen in Brabant. Miet spreekt de moerstaal van de ouderen. “Bijna iedereen die ouder wordt, valt terug op de taal waarin ze zijn opgevoed. Als je daarin wordt aangesproken verhoogt dat je geluksgevoel, je gevoel van welzijn.”

‘Verhoogde kans op ondervoeding’

Door de coronacrisis zijn veel ouderen alleen thuis komen te zitten. Hierdoor is de kans groter dat ze te weinig noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen, zegt de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). Hierdoor lopen ouderen het risico om ondervoed te raken. De NVD raadt ouderen onder andere aan om mee te doen met beweegoefeningen op TV of filmpjes op te zoeken op YouTube. Op de website ‘Goed gevoed ouder worden’ van de Stuurgroep Ondervoeding is meer informatie te vinden.