Senioren Journaal van dinsdag 5 november

Veel gemeenten stoppen met mantelzorgwaardering

42 gemeenten hebben afgelopen paar jaar de ‘mantelzorgwaardering’ afgeschaft, die bestond uit een jaarlijks, symbolisch geldbedrag (100 tot 200 euro). Dit blijkt volgens NRC uit een inventarisatie bij alle 355 gemeenten door MantelzorgNL. In veel gemeenten is het persoonlijke mantelzorgcompliment ingewisseld voor een groepsactiviteit, is te lezen in het AD. MantelzorgNL pleit in de Volkskrant voor een genereuzer en uniformer beleid. ‘Dan weet de mantelzorger: ik word gewaardeerd.’

Succesvolle proef Toegang tot Zorg

Eén loket waar ouderen en mensen met een beperking terecht kunnen met zorgvragen. Dat is volgens de PZC de toekomst in de gemeente Sluis na een succesvolle proef in Breskens met ‘Toegang tot Zorg.’ Ouderen kunnen met al hun vragen terecht bij het Centrum voor Zorg en Ondersteuning, oftewel Centrum ZO.

‘Toekomst ouderenzorg opnieuw uitvinden’

“ActiZ is een organisatie in beweging, een branchevereniging die steeds nadrukkelijker vooruit kijkt”, aldus een toelichting bij de vernieuwing van de huisstijl. “De toekomst van de zorg voor ouderen en chronisch zieken moet opnieuw worden uitgevonden.”

Jong ongezond leven, meer kans op dementie

Mensen die al in hun 36ste levensjaar kampen met een hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht of een sigarettenverslaving, lopen later in hun leven nog meer kans op hersenschade die samenhangt met dementie dan mensen die die risicofactoren voor hart- en vaatziekten pas op middelbare leeftijd hebben. Dit meldt NRC uit een groot Brits bevolkingsonderzoek.

Nabestaandenpensioen overschat

Een derde van de Nederlanders denkt dat zijn partner niet in geldproblemen komt als hij overlijdt. Veel te optimistisch, zegt Olaf Simonse van Wijzer in geldzaken in Trouw. Veel Nederlanders overschatten de hoogte van het nabestaandenpensioen. “De vaste lasten, zoals de huur of de hypotheek, blijven zonder partner gewoon bestaan. Een deel van de mensen zal dus moeten verhuizen, omdat de woning te duur is geworden zonder partner.”

Levensloopgeschikte woningen Wierden

In Wierden bouwt Reggewoon acht levensloopgeschikte woningen in de sociale huursector. De twee-onder-één-kapwoningen worden gebouwd volgens het concept van de industriële bouwer Novito. Alle woningen hebben minimaal een slaapkamer en badkamer op de begane grond en zijn geschikt voor een brede doelgroep. Het plan is zo ontworpen dat verbinding tussen bewoners wordt gestimuleerd.

SP wil 400 miljoen euro voor zorgbuurthuizen

Op dit moment wachten 14.000 ouderen op een plek in een verpleeghuis. Om hen te helpen, pleit de SP weer voor zorgbuurthuizen: kleinschalige zorginstellingen voor ouderen die niet langer thuis kunnen blijven wonen. SP-leider Lilian Marijnissen wil de komende vijf jaar 400 miljoen euro uittrekken voor dergelijke instellingen, vertelde ze bij NPO Radio 1.

‘Ouderen moeten jongeren in huis nemen’

Een van de oplossingen voor de woningnood is het delen van woningen, als het aan Stichting Statiegeld Op Jeugd ligt. Sibylla Lemmers (60) en Marijn Peters (65) uit Son en Breugel doen mee met het initiatief en gaan vanaf 2020 hun woning delen met een jonger echtpaar, vertellen zij in het Eindhovens Dagblad. Als die proef een succes blijkt, wordt het plan uitgebreid, laat de Stichting Statiegeld Op Jeugd (SOJ) weten.

Samenwerken om systeeminfarct te voorkomen

Het Ouderenplatform Oosterhout organiseert op 6 november in het Stadhuis de conferentie ‘Ouder worden, hoe?’. Ouderenbonden waarschuwen volgens OosterhoutNieuws voor een systeeminfarct door de opeenstapeling van factoren, wat alleen is op te lossen door samenwerking tussen ouderen, de betrokken instellingen en de gemeente. Er zijn drie discussies: wonen, zorg, welzijn.

Geen medicijnverstrekking door vrijwilligers

In hospices waar mensen de laatste fase van hun leven doorbrengen, moet een striktere scheiding komen in de zorgtaken van verpleegkundigen en vrijwilligers, aldus hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein van de TU Delft in tv-programma De Monitor.  Zo zouden vrijwilligers geen medicijnen meer moeten uitdelen. ‘Sommige patiënten en hun families ondervinden er schade van.’