Senioren Journaal van maandag 4 november

Een zorg-loze oude dag

Meer oude mensen die zorg nodig hebben, minder personeel. Het probleem wordt steeds groter, aldus NRC, die er zaterdag zes pagina’s aan besteedde. Wie zorgt er voor de groeiende groep 80-plussers? De kinderen wonen ver weg, er zijn te weinig verpleegkundigen en verzorgenden en ook te weinig matenlzorgers. NRC ging op stap met een wijkverpleegkundige (‘Soms zie je aan hun gezicht hoe druk ze zijn’), sprak met ‘zorgregelaars’ (‘We wíllen geen nee zeggen’) en geeft een overzicht van aantallen personeeslelden en cliënten, de kosten en initiatieven om een tekort aan zorg te omzeilen.

Hospices overvol door vitale ouderen

Hospices worden in toenemende mate gebruikt voor opvang van mensen die niet terminaal ziek zijn meldt dagblad Tubantia. Zij kunnen soms nergens anders terecht. “Als iemand vroeger een terminaalverklaring had gekregen van een arts, lieten we ze altijd komen. Maar daar hebben we van geleerd. We doen dat niet meer zomaar.”

Val met fatale gevolgen

Elke dag sterven twaalf ouderen na een val. Speur wankele senioren op en help ze overeind te blijven, zegt hoogleraar valpreventie Nathalie van der Velde in Het Parool. “Wij denken dat een belangrijke oorzaak is dat ouderen langer, met meer ziektes en in kwetsbare toestand, zelfstandig thuis wonen.” Van der Velde en haar onderzoeksteam experimenteren met computersoftware die met behulp van algoritmen in de patiëntendossiers zoekt naar mensen met een verhoogd risico. Een belangrijke oorzaak van vallen ligt ook in medicatie, zegt Van der Velde in Trouw.

Langer thuis met advies apotheker

De apothekersorganisatie KNMP heeft een congres gehouden met als thema Langer thuis. en ook een richtlijn consultvoering opgesteld, is te lezen in het Pharmaceutisch Weekblad. “Het consult kan een bijdrage leveren aan goed geneesmiddelgebruik. Minder medicatiegerelateerde incidenten, meer comfort in het dagelijks leven, grotere zelfstandigheid van mensen en dus langer thuis.”

‘Testrichtlijnen haperend geheugen te grofmazig’

Huisartsen zien nog regelmatig cognitieve stoornissen bij hun patiënten over het hoofd. Dat komt doordat de onderzoeksmethoden die volgens de richtlijnen worden gebruikt niet fijnmazig genoeg zijn om mensen met subtielere klachten eruit te filteren, constateert huisarts in opleiding Jolien Janssen in de Volkskrant. Zij promoveerde hierop vorige week aan de Universiteit Utrecht.

‘Te weinig oog voor ouderen’

Ruim drie kwart (76%) van de 6870 deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf  vindt dat het leven er bepaald niet leuker op wordt, naarmate je ouder wordt. Vooral de vooruitzichten over ontoereikende zorg, vereenzaming en overgeleverd zijn aan anderen, zijn voor velen een schrikbeeld. Het overgrote deel (90%) van de deelnemers vindt dat er bij de overheid en in de politiek te weinig oog is voor ouderen. Volgens de deelnemers wordt over vergrijzing te veel als ’probleem’ gesproken. 92 Procent ergert zich daar vreselijk aan.

Graag mooi egaal en toch betegeld

Voor de walkability van de stad is het voor ouderen ook van belang hoe de straat bekleed is, zegt Martine de Bruijne (hoogleraar sociale geneeskunde) in Het Parool. “Zij willen graag een mooi egaal, maar toch betegeld oppervlak. In Nederland zijn we immers gewend aan tegels op de stoep. Als ouderen over asfalt moeten lopen, vinden ze dat als een snelweg aanvoelen. Dat maakt hen onzeker.”

‘Millennials rijk dankzij erfenissen’

De rijke babyboom-generatie en de generatie ervoor zullen de komende kwart eeuw een gigantisch vermogen overdragen. Erfenissen kunnen millennials daarom de rijkste generatie ooit maken, luidde volgens de Telegraaf het commentaar van Kim Orth van financiële dienstverlener Ameriprise tegenover Fox Business. Uit cijfers van het CBS blijkt dat ook in Nederland in de toekomst voor millennials flink wat kapitaal vrij komt.

Oud, grijs en redder in de nood

Wat is het geheim van de supersenior vraagt het AD zich af over het inzetten van bijvoorbeeld Dick Advocaat (72), Ankie Broekers-Knol (72), Jozias van Aartsen (71) en Johan Remkes (68). Gretigheid is zeker een van de geheimen achter het succes. Hoogleraar Marcel Olde Rikkert legt uit dat de gekristalliseerde intelligentie (ervaring, kennis van zaken) beter wordt, maar vloeibare intelligentie (snel anticiperen op nieuwe situaties) afneemt. Het is slim dat meteen te compenseren, bijvoorbeeld in je team. Anders krijg je problemen zoals Ivo Opstelten ondervond.

‘Als je ouder wordt, ga je harder leven’

Schrijver Geert Mak beseft nu hij 72 is meer dan ooit dat hij geen tijd mag ‘verklooien’, vertelt hij in AD Magazine. “Als je ouder wordt, komt een zekere broosheid over je. Dit lijf, dit trouwe voertuig, dat dit immer ratelende hoofdje altijd maar draagt, kan zomaar gebreken krijgen. Zoals een Hongaarse vriend met kanker me schreef: ‘Geert, take care, they are shooting at us’. Je gaat harder leven. Naar de blaadjes en de vogeltjes kijken en de wolken en de natuur. Je neemt alles veel scherper in je op.” Hij tikt tegen zijn wit geworden krullen. “En langzaam verdwijnen die kokers uit je kop en leef je in het hier en nu.”