Senioren Journaal van dinsdag 5 juli

Geen tijd voor een praatje

Ruim drie miljoen euro, dat prijskaartje hangt in de gemeente Den Haag aan een wekelijks kopje koffie van huishoudelijke hulpen met ouderen. Ook al werd het voorstel van de SP door een meerderheid van de Haagse politiek gesteund, het is volgens de gemeente te veel geld om zo’n koffiekwartiertje in te stellen in de strijd tegen eenzaamheid.

Grote regionale verschillen woningbehoefte

Nederland heeft tot 2040 behoefte aan 450.000 nieuwe woningen voor ouderen. Regionaal zijn er aanzienlijke verschillen, blijkt uit onderzoek van verzekeringsconcern Achmea. “Deze informatie laat duidelijk zien wat er per regio nodig is om in de toekomst alle ouderen een passend thuis te bieden.”

Vijftigplusser wil niet terug naar huurhuis

De meeste vijftigplussers in Nederland die in een koophuis wonen, zitten niet te wachten op een verhuizing naar een huurhuis, zegt  Van Bruggen Adviesgroep volgens het ANP. Meer dan zes op de tien vijftigplussers ziet de stap van een koop- naar een huurwoning eigenlijk als een stap terug. “Vijftigplussers hebben nog lang geen behoefte aan een appartement, ook niet als de kinderen uit huis zijn.”

Meer digitaal, meer thuis, meer eigen regie

Met het gisteren gepresenteerde programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) leggen de verschillende partijen uit de ouderenzorgsector volgens het ministerie van VWS een nieuwe norm vast: zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan.

Digitalisering niet opdringen

“KBO Noord-Holland zal zich krachtig verzetten tegen dit voorstel”, meldt deze organisatie over het digitaliseren van de ouderenzorg zoals dat blijkt uit het plan van minister Helder. “Het kan niet zo zijn dat ouderen min-of-meer opgedrongen wordt om, bijvoorbeeld, Wmo of Wlz indicatiegesprekken digitaal te voeren.”

We moeten het hebben over moeder

Onder deze kop stelt een AD-commentaar dat de ideeën van minister Helder over ouderenzorg veel kritiek krijgen, maar dat het volkomen terecht is dat ze met ideeën komt. “Je zou ook kunnen zeggen: eindelijk een minister die helder is over een groot dilemma waarvoor we met elkaar staan. Er zijn steeds meer ouderen die verzorging behoeven, steeds minder werkenden om die verzorging te geven.”

Eindelijk dan toch nieuw heup

Door het uitstellen van geplande operaties in de ‘coronajaren’ 2020 en 2021 zijn volgens het RIVM in totaal minimaal 320.000 gezonde levensjaren verloren gegaan. De 73-jarige Gini van den Munckhof weet als geen ander wat wachten op een operatie (nieuwe heupen) doet met je leven,vertelt ze bij de NOS. Maar: “De 19de gaat het gebeuren en dan hoop ik zo de 29ste weer rond te springen.”

Niet de zorg waar mensen recht op hebben

“Je kunt stellen: het zorginfarct is al begonnen”, zegt topman Wouter Bos van zorgverzekeraar Menzis in dagblad De Gelderlander. “We kunnen op dit moment in Nederland al niet meer de zorg leveren waar mensen recht op hebben, omdat we de dokters en verpleegkundigen en de thuiszorgers níet hebben.”

Technologie door de bril van ouderen

Technologie kan een handig hulpmiddel zijn om het leven te verbeteren en te vergemakkelijken. Dat blijkt ook uit de ervaringen met de applicaties van de Europese AAL-projecten (Active and Assisted Living).KBO-PCOB helpt  de ontwikkelaars kijken door de bril van ouderen.

Meldpunt zorgwekkend gedrag

“Ziet u iemand op straat die in de war lijkt, of maakt u zich zorgen om een familielid dat niet meer voor zichzelf zorgt?” Hoewel in deze situaties hulp van politie meestal niet nodig is, bellen toch veel mensen de politie voor hulp, aldus de gemeente Echt-Susteren. “Vaak kan een andere deskundige beter helpen. Daarom heeft de Rijksoverheid het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag opgestart. Zo kan de persoon om wie u zich zorgen maakt de juiste hulp krijgen.”

Jongeren maken tuinbankjes voor ouderen

De buitenruimte bij appartementencomplex It Lozjement in Sint Jacobiparochie is opgeknapt. Er ontbrak alleen nog iets: een zitplek. Leerlingen VMBO-Techniek van CSG Ulbe van Houten/Campus Middelsee in Sint Annaparochie gingen daarom aan de slag en maakten twee tuinbankjes, meldt de Leeuwarder Courant.

Tocht naar afvalcontainer niet te doen

Drie, vier keer per week sjouwen ze, vaak slecht ter been, met hun volle zak restafval naar de afvalcontainers. 300 meter heen, 300 meter terug, in weer en wind. Het is niet te doen, meldt AD Amersfoortse Courant: Na drie jaar hannesen geven 53 oudere bewoners van wooncomplex Santvoorde in Baarn de moed op.