Negen procent erbij is niet waarschijnlijk

Een voor een kondigen pensioenfondsen een verhoging aan, gebaseerd op de inflatie van vorig jaar. Die van 2022 compenseren zal veel moeilijker worden.

Nu was de beslissing nog eenvoudig voor de grote pensioenfondsen, schrijft NRC. Ze mogen de pensioenen opeens verhogen, dus doen ze dat. En wel met de maximaal toegestane hoogte, gebaseerd op de prijsstijgingen van vorig jaar.

Compenseren 2022 niet zo makkelijk

Eind dit jaar mogen de fondsen de pensioenen opnieuw verhogen, als hun financiële positie de komende tijd op peil blijft. Maar dan staan de fondsbestuurders voor een veel lastiger afweging. Want een inflatie van zo’n 9 procent laat zich niet zo makkelijk compenseren.

Goed nieuws relatief

Dinsdag was PMT (voor onder meer loodgieters, installateurs en fietsenmakers) het laatste van de vier grote fondsen dat een verhoging aankondigde, in navolging van ABP (onderwijs en overheid), Zorg en Welzijn en PME (technologische industrie). Het goede nieuws is relatief,aldus NRC: De meeste pensioenen zijn al veertien jaar niet of nauwelijks verhoogd, terwijl het prijsniveau intussen met zo’n 25 procent is gestegen.

Versoepelde regels

Eind dit jaar beslissen pensioenfondsen of ze de inflatie van 2022 mogen en kunnen compenseren, per 1 januari. Ze mogen opnieuw de versoepelde regels gebruiken. Maar of ze weer de volledige inflatie kunnen compenseren? “Wij achten dat niet zo waarschijnlijk”, zegt voorzitter Joanne Kellermann van Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Heel ingewikkelde afweging

“1 of 2 procent verhoging kan een pensioenfonds wel lijden”, zegt Marc Heemskerk van pensioenadviesbureau Mercer. “Eind dit jaar wordt het spannender. Als je 8 tot 10 procent inflatie moet compenseren, gaat het om serieus geld.” Kellermann gepensioneerden te hulp komen, die „de pijn van de inflatie” zo sterk voele, zegt zij in NRC. Daarom hoopt ze de pensioenen eind dit jaar opnieuw te kunnen verhogen. De grote vraag is dan: hoe ver. “Die afweging wordt heel ingewikkeld.”