Senioren Journaal van woensdag 5 februari

Mantelzorg als onderdeel woonvorm

Als jonge ouderen je buren ondersteunen die zichzelf niet meer redden. Dat is de toekomst in nieuwe woonclusters, die het Tilburgse TBV Wonen op stapel heeft staan, aldus het Brabants Dagblad. Het gaat om geclusterd wonen met professionele zorg, arts en winkels bij de hand. “De mix moet zó zijn dat mensen elkaar kunnen ondersteunen.”

‘Zorgen voor later’? Nee,nu

De vergrijzing los je niet op met versobering in de verpleeghuizen, betoogt directeur Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland in de Volkskrant na met verbazing het artikel ‘Zorgen voor later’ te hebben gelezen. “Het geschetste beeld dat verpleeghuizen nu een soort luxevoorzieningen boordevol activiteiten zijn, staat ver van de realiteit af.” Deze tijd vraagt volgens Wilmink om creatieve oplossingen. Alzheimer Nederland heeft al een Nationale Strategie klaarliggen.

Leerwerkplaats ouderenzorg Amsterdam-ZO

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) test vanaf vandaag een nieuwe aanpak in Amsterdam Zuidoost om de zorg aan kwetsbare ouderen te verbeteren. Paramedische en verpleegkunde-stagiairs van mbo- en hbo-niveau gaan voortaan in teams en met de wijkzorg samenwerken aan optimale zorg voor deze patiënten.

‘Alleengaand leven kan een zware taak zijn’

Een fijn huis, een mooie tuin en een schat van een hond kunnen een gevoel van leegte niet altijd voorkomen, schrijft een 68-jarige lezer van Trouw, die ruim een jaar geleden haar man verloor. “Gaandeweg is het me duidelijk geworden: alle pionnen in het spel houden is voor een alleengaande oudere een zware opgave. En ja, dat ervaar ik als vermoeiend en daardoor vereenzamend, wat niet zomaar opgelost kan worden met een goedbedoelde afleiding.”

Mantelzorgers BordjeVol

Mantelzorgers ervaren vaak dat hun ‘bordje vol’ is. Maar het is lastig om te benoemen waar dat nou precies in zit. Het is juist de stapeling van dingen en de vaak langdurende situatie die het moeilijk maken om aan te geven waar ze ondersteuning bij willen. BordjeVol is een spelvorm “die ervoor zorgt dat een zwaar onderwerp op een behapbare manier inzichtelijk en bespreekbaar wordt”.

Warme handen aan het bed

In de Zwolse gemeenteraad werden in een debatronde over de seniorenagenda ‘Vitaal en Waardig ouder worden’ werd gesproken over de inzet van robotica en domotica om meer handen aan het bed te krijgen. De wethouder is volgens RTV Zwolle voorstander van zo veel mogelijk warme handen, dus echte mensen, aan het bed.

Robots inzetten tegen eenzaamheid

56 procent van de Nederlanders kan zich de inzet van robots in de zorgsector goed voorstellen. Dat blijkt uit onderzoek van onePoll waarover ICT&Health bericht. Men ziet hier vooral het nut van in bij revalidatie, als sociale robot of in de thuiszorg. Als opvallende uitkomst wordt gemeld dat vier op de tien zich kan voorstellen robots te gebruiken voor sociale interactie in eenzaamheid.

Hoe staat het met gezondheidshulp ouderen?

Het rapport van de Raad van Ouderen, waaruit blijkt dat gemeenten zich vaak te weinig inzetten voor het stimuleren van de gezondheid van ouderen, heeft geleid tot vragen in de gemeenteraad van Leeuwarden. Volgens de Leeuwarder Courant vraagt het CDA burgemeester en wethouders om in kaart te brengen hoe het er in Leeuwarden en omliggende dorpen voor staat.

Met de digifiets op het binnenbeweegplein

De ouderen van Savant Alphonsus fietsen voortaan ook als het hard regent lekker door Helmond nu er in het woonzorgcentrum een binnenbeweegplein is. De digifiets valt meteen in de smaak, meldt het Eindhovens Dagblad. Wie er op stapt – of zijn rolstoel aanschuift – kan routes over heel de wereld fietsen, maar de eerste die opstapt kiest maar ‘gewoon’ voor Helmond. Over de Markt, de Kamstraat in, achter de Hema door richting het kasteel. “Zo, daar krijg je het warm van.”

Tussenafdeling Maastricht UMC

Een speciale afdeling in het Maastricht UMC+ biedt sinds begin dit jaar plaats aan ouderen die wachten op een plek in een verpleeghuis, meldt dagblad De Limburger. Daartoe is de bestaande tussenafdeling De Schakel uitgebreid met elf bedden tot in totaal twintig. De andere negen blijven beschikbaar voor ouderen die na een bezoek aan de eerste hulp of de huisartsenpost niet naar huis kunnen totdat daar de juiste zorg is geregeld.