Senioren Journaal van dinsdag 4 februari

‘Privacy van ouderen in het geding’

‘De gemeente Papendrecht schendt de privacy van ouderen door privégegevens te verstrekken’, zegt D66 in die gemeente volgens het AD. Het college van burgemeester en wethouders onderzoekt nu hoe het er met de bescherming van die gegevens voorstaat nu alle 75-jarigen in Papendrecht een ‘signalerend huisbezoek’ krijgen, zoals dat in meer gemeentes het geval is. De wethouder kan de gemeenteraad niet garanderen dat de gemeente ‘AVG-proof’ bezig is. Die uitspraak leidde tot ongerustheid bij meerdere partijen.

‘Niet meer zórg, maar meer menselijkheid’

In de zorg voor mensen met dementie is niet meer zórg, maar meer menselijkheid noodzakelijk, stellen Simone Kukenheim (wethouder Zorg in Amsterdam) en Anne-Mei The (hoogleraar langdurige zorg en dementie aan de Universiteit van Amsterdam) in Het Parool. “Als wij mensen met dementie meer als mensen benaderen, in plaats van als zielige patiënten, dan kunnen we het verschil maken. Vraag wat vaker of en vooral ook hóe je iemand kunt helpen.”

‘Niemand is te oud voor vrijwilligerswerk’

Er zijn in Nederland miljoenen mensen die vrijwilligerswerk doen, zegt de ANBO. Onder andere bij de sportvereniging, op school of in de zorg. “Heel belangrijk werk, want zonder deze vrijwilligers zouden veel organisaties niet kunnen bestaan. ANBO vindt het dan ook onbegrijpelijk dat sommige organisaties, zoals het Museum Het Valkhof in Nijmegen, een maximumleeftijd voor haar vrijwilligers hanteren.”

‘Valpreventie in virtuele omgeving’

Om het valrisico bij ouderen te verlagen, helpt het volgens Elsevier Weekblad onder meer om bepaalde spiergroepen te trainen die zorgen voor een beter evenwicht. Ook een balanstraining op een loopband in een virtuele omgeving kan helpen, blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+, dat beschikt over een dergelijke loopband. Proefpersonen kunnen er een aantal valsituaties op oefenen, in de hoop dat ze een echte val daardoor beter kunnen opvangen.

Fotograferen in het verpleeghuis

Zorgpersoneel dat voor een fotocursus de bewoners van een verpleeghuis vastlegt: het is het soort activiteit dat net het verschil maakt in de ouderenzorg. Maar hoe lang kan dit nog, is de vraag in een reportage in de Volkskrant,  nu de vergrijzing snel toeneemt?  De organisatie GetOud heeft intussen al duizenden ouderen vastgelegd en vereeuwigd in boeken. Ouderen met tattoos, ouderen in het beroep dat ze ooit ambieerden, ouderen strak in de make-up.

Gordon ambassadeur eenzame ouderen

Gordon (51) maakte de afgelopen jaren samen met Gerard Joling succesvolle programma’s over eenzame ouderen en wordt nu ambassadeur van het Nationaal Ouderenfonds, meldt Trouw. Hij gaat zich inzetten om de problematiek rond eenzame ouderen op de kaart te zetten “Ik vind het heel belangrijk dat er sowieso meer aandacht komt voor ouderen. Het is toch altijd wel een ondergeschoven kindje in Nederland”, aldus Gordon.

Farmacotherapie bij ouderen optimaliseren

Ongeveer 11% van de ziekenhuisopnames bij ouderen is gerelateerd aan een bijwerking en bij 1 op de 10 ouderen wordt gerapporteerd dat zij een bijwerking ervaren tijdens een ziekenhuisopname. Dat zegt een Ierse klinisch geriater die spreekt op de Geriatriedagen 2020. De voorzitter van de congrescommissie: “Aangezien de helft van deze bijwerkingen mogelijk te voorkomen zijn, is het van groot belang dat er strategieën bedacht en onderzocht worden om bijwerkingen te verminderen en de farmacotherapie bij ouderen te optimaliseren.”

‘Marktwerking was funest’

In de Volkskrant was zaterdag een perfecte analyse te lezen van de afbraak van de ouderenzorg, aldus een lezer in de ‘brief van de dag’ “Toch miste ik de notie dat er één politieke partij is geweest die consequent de marktwerking in de zorg ter discussie heeft gesteld: de SP. Je zou kunnen stellen dat Wouter Bos, die de verzorgingshuizen onder een andere vlag opnieuw wil gaan inrichten, aan de haal gaat met de kroonjuwelen van de SP.

Maatschappelijke opgaven corporaties onder druk

De maatschappelijke opgaven van woningcorporaties komen onder druk te staan. De financiële positie van corporaties verslechtert, vooral omdat zij steeds meer geld kwijt zijn aan belastingen. Dat schrijft toezichthouder Autoriteit woningcorporaties (Aw). Ook de minister van Wonen onderkent deze ontwikkeling: ‘bij verder toenemende maatschappelijke ambities komen de financiële grenzen van corporaties sneller in zicht.’

‘AOW weer op niveau brengen’

Het stelsel van aanvullende inkomensondersteuning moet op de schop, waardoor allerlei regelingen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) niet meer nodig zijn. De AOW-uitkering kan dan voor iedereen op niveau komen, zegt ouderenbond ANBO in de Telegraaf. “Wij zien vooral dat de meest kwetsbare groepen, zoals laaggeletterden, in onze steeds meer digitaliserende samenleving niet bekend zijn met de voorzieningen.”

Samen met minister eenzaamheid te lijf

Jan van de Velde (71), voormalig besteller van Post.nl, kwam in zijn werk veel eenzaamheid tegen en kwam daarover in gesprek met met o.a. minister Hugo de Jonge. Die komt nu in het kader van ‘Eén tegen eenzaamheid’ op 4 maart naar Rijen, is te lezen in het Brabants Dagblad. Van de Velde: “We willen  een dertigtal eenzame mensen samenbrengen in cultureel Centrum De Boodschap voor een Brabants ontbijt. De minister opent. En dan begint het pas. Dan kunnen mensen met elkaar in gesprek en kunnen ze kennis maken met anderen.”