Senioren Journaal van donderdag 5 december

Loten voor appartement

In Zwolle hebben senioren veel belangstelling voor nieuwe appartementen aan de rand van het centrum (3,5 ton tot 1,2 miljoen). Hoogstwaarschijnlijk zal er worden geloot wie de gelukkigen zijn.

Advocaatje mag weer, maar de strijd gaat door

Het advocaatje mag weer in Maassluis, maar hoe moet het nu verder. Het gaat over betutteling, maar ook over incidenten. En: hoe kun je valpreventie en mentaal welzijn stimuleren als je het nuttigen van sterke drank blijft faciliteren.

Laagdrempelig ontmoeten de basis van alles

‘Het kunnen beschikken over laagdrempelige accommodatie waar mensen elkaar kunnen ontmoeten ligt aan de basis van alles.’ Dat schrijft Senioren Brabant-Zeeland aan minister Mona Keijzer met het oog op de Woontop op 11 december.

Knarrenhof mixen met oudere jongeren

Voor het 24ste Knarrenhof zijn de grondprijzen weer hoger, maar de oplossing – kleiner bouwen dan normaal – ‘heeft hier als voordeel dat we dan gaan mixen met oudere jongeren’.

Meer groente en fruit, minder kans op depressie

Mensen vanaf de middelbare leeftijd die meer groente en fruit eten, hebben wellicht minder risico op depressieve klachten. Ook voldoende beweging, goede slaap en weinig stress, dragen ook bij aan het verminderen van depressieve klachten.

Buurtsportcoach samenwerking met thuiszorg

De gemeente Leusden zet een deel van de valpreventiegelden in voor een buurtsportcoach senioren. De buurtsportcoach heeft een coördinerende en verbindende rol en werkt samen met o.a. wijkverenigingen en thuiszorg.

Digitale sociale kaart altijd up to date

De gemeente Maastricht presenteert een digitale sociale kaart: een overzicht van ruim 1200 lokale diensten, verdeeld in twaalf thema’s. Een permanente redactie zorgt dat de gegevens up-to-date blijven. ‘Want het moet wel kloppen.’

Vrijwilligers, hoe verjongen we de boel?

‘Veel organisaties hebben een ouder vrijwilligersbestand en jongeren vinden het niet per se aantrekkelijk om met heel veel ouderen te werken.’ Noem het vooral geen vrijwilligerswerk, maar probeer vrijwilligers binnen te halen voor één klus en hen daarna te binden.

Meer koopkracht nodig om te overleven

‘Krankzinnige’ kostenstijgingen en achterblijven van AOW en pensioen maken maatregelen noodzakelijk  om te voorkomen ‘dat een grote groep ouderen niet kan overleven zonder een beroep te doen op extra gemeentelijke uitkeringen of door een bezoek aan de voedselbank.’

Topdrukte voor de Op-StapBus

‘Mensen willen naar kerstmarkten, naar tuincentra. Ze verlangen in deze kersttijd naar gezelligheid. En dus bellen ze ons om te boeken.’ Het zijn drukke dagen voor  Op-StapBus Zuidoost-Groningen.

Beweegbos voor jong en oud

In Biddinghuizen groeide een idee voor openbare trimbaan uit tot een Beweegbos voor jong en oud, een geliefde locatie waar dagelijks mensen samenkomen om te bewegen, hard te lopen of gewoon te genieten van de frisse lucht.

Studenten ontwikkelen stekkerhulp

Wie weleens worstelt met het loshalen van stekkers uit het stopcontact, krijgt een oplossing aangereikt door vijf studenten van Hogeschool Inholland Alkmaar. Zij ontwikkelden de Stekkerhulp.

Kamer wil concrete afspraken ouderenzorg

In het nieuwe hoofdlijnenakkoord ouderenzorg moeten concrete doelstellingen over verschillende woonvormen en de arbeidsproblematiek staan. Een motie hierover is op 3 december aangenomen.

Indexering pensioenen, hoe werkt dat

Pensioenen en uitkeringen: hoe hoog die precies zijn, hangt af van kostenstijgingen. De bedragen veranderen vaak jaarlijks en het aanpassen daarvan, wordt ook wel indexeren genoemd. Bij EenVandaag geven experts uitleg.